Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.4.2020

Työkaluja paikantava yritysidea voitti yrittäjyyskilpailun

Kadonneita työkaluja paikantava yritysidea A.I.M Tracking voitti Suomen merkittävimmäksi nuorten yrittäjyyskilpailuksi tituleeratun Uskalla yrittää -kilpailun korkeakoulusarjan. Voittoisassa tiimissä oli mukana Turun AMK:n opiskelijoita.

Teksti: Mari Loikkanen

Työkalujen paikannukseen perustuva turkulaisvetoinen yritysidea A.I.M Tracking voitti Uskalla yrittää -kilpailun korkeakoulusarjan. Voittajana se pääsee edustamaan Suomea Euroopan mestaruuskisoihin. 

Kansainvälinen kisa pidetään tänä vuonna Kreikassa, mutta koronatilanteen vuoksi virtuaalisesti. Myös kansallinen kisa järjestettiin tänä vuonna online-kilpailuna.

A.I.M Tracking -tiimin muodostavat Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat Ibrahim Assad ja Abdul Zeidan sekä Turun kauppakorkeakoulun opiskelija Max Garner. Lisäksi tiimiä vahvistaa Aalto-yliopiston Joonas Galab IT-osaamisellaan.

A.I.M Trackingin bisnesideana on kehittää palvelu, joka on suunnattu akkukäyttöisten työkalujen paikkatietojen reaaliaikaiseen seurantaan. Työkalujen sisälle laitetaan paikantimet, joiden avulla kadonneet tai varastetut työkalut voidaan paikantaa reaaliaikaisesti kännykän sovelluksella.

Assad_Zeidan.jpg
Turun AMK:n opiskelijat Ibrahim Assad ja Abdul Zeidan ovat osa voittoisaa tiimiä.

Turun AMK:n rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelija Ibrahim Assad oli pyöritellyt yritysideaa mielessään jo useamman vuoden.

− Minulla on talonrakennuksen ammattipätevyys ja monenlaista kokemusta työelämästä rakennusalalla. Ajatus paikantimesta alkoi muodostua, kun työelämässä törmäsin tilanteisiin, joissa työkalujen etsimiseen meni aikaa tai niitä oli ryöstetty työmailta, Assad kertoo.

Yritykset kiinnostuivat ideasta

A.I.M Trackingin bisnesidea erottautuu muista vastaavanlaisista työkaluja paikantavista ratkaisuista siten, että paikanninta ei aseteta työkalun päälle, vaan sen sisälle piiloon. Ennen kuin yritysideaa lähdettiin kehittämään pidemmälle, Assad tiedusteli useilta rakennusalan yrityksiltä, olisiko heillä kiinnostusta työkalujen paikantamiseen.

− Monien mielestä idea oli hyvä. Yrityksissä katsottiin, että paikantimien avulla voidaan edistää työn tehokkuutta ja minimoida työkalujen kustannuksia.

Turun AMK:n konetekniikan opiskelija Abdul Zeidan on kehittänyt paikantimen lähettämään vartiointiliikkeelle heti ilmoituksen, jos jotain tapahtuu. Näin pyritään säästämään varkauksista tai katoamisista aiheutuneita kustannuksia ja samalla voidaan tarjota etenkin pienyrityksille lisää suojausta omiin työkaluihin.

Assad kertoo, että tiimi satsaa kovasti siihen, että paikantimesta saadaan ihan oikea tuote ja yritystoiminta pyörähtäisi käyntiin. Tiimin mentorina toimii Mikko Merelä Timpurilta Talo Oy:stä.

Yrittäjyyskurssilla ideoita etsitään ympäristöstä

Uskalla yrittää -kilpailuun osallistuminen on osa NY StartUp! -kurssia, jonka sekä Assad että Zeidan ottivat valinnaisena kurssina. NY StartUp! on turkulaisten korkeakoulujen yhdessä järjestämä tiimiyrittäjyyskurssi.

Kurssille tultaessa ei tarvitse olla kokemusta yrittäjyydestä, eikä valmista ideaa tuotteesta tai palvelusta. Idean sijaan opiskelijat lähtevätkin aluksi etsimään ympäristöstään ja kokemuksistaan asiaa, joka kaipaa ratkaisua tai parannusta. 

− Kun ongelma on testattu ja todettu aidoksi, lähdetään ideoimaan ratkaisua. Ideaa ei kehitetä tiimin omiin mielipiteisiin perustuen, vaan koko ajan asiakkailta ja käyttäjiltä varmistaen, kertoo Jani Pihlajamaa, joka on toiminut kurssin valmentajana jo viitenä vuotena.

Pihlajamaan mielestä kurssin parasta antia on, kuinka aidon tiimityön merkitys avautuu konkreettisesti. Opiskelijat tiimiytetään siten, että jokaisessa tiimissä on opiskelijoita eri korkeakouluista. 

− Aina tiimiytyminen ei onnistu ja vuorovaikutustaidot voivat olla koetuksella. Monesti on kuitenkin ollut upeaa nähdä, miten aluksi paikallaan junnannut tiimi löytääkin yhtäkkiä motivaationsa ja voi kuroa itsensä jopa finaaliin saakka, Pihlajamaa kuvailee.

Kurssi on osa Nuori yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -korkeakouluohjelmaa. Toteutuksia järjestetään samanaikaisesti 16:ssa eri korkeakoulukaupungissa Suomessa. Turussa kurssin opiskelijat ja opettaja-valmentajat tulevat Turun AMK:sta, Turun yliopistosta, Åbo Akademista ja HUMAKista. 

Kurssi huipentuu joka vuosi huhtikuussa Helsingissä järjestettävään kansalliseen finaaliin, josta voittaja jatkaa kilpailemaan Euroopan mestaruudesta myöhemmin kesällä. 

Turun toteutuksesta tulleet yritystiimit ovat lähes poikkeuksetta voittaneet Suomen-finaalin.