Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.1.2021

Taideakatemian alumni Visa Niemeläinen kuvaa dokumenttisarjaa Kanadassa

Medianomiksi elokuvan koulutusohjelmasta vuonna 2018 valmistunut Visa Niemeläinen kuvaa parhaillaan Kanadassa DECIPHER-nimistä dokumenttisarjaa. Sarja kertoo Kanadan eri kaupungeissa asuvista rap-artisteista, näiden suhteesta kotikaupunkiinsa ja sen merkityksestä musiikkiin.

Teksti: Milla Granlund, kuva: Maude Soulieres

– Muistan aika tarkkaan, milloin sain tämän idean. Olin huhtikuussa 2019 lentokoneessa matkalla Torontoon kuvauksiin ja istuin projektin ohjaajan vieressä. Juttelimme omista projekteistamme ja tuosta keskustelusta se oikeastaan lähti. Olin pitkään halunnut tehdä jonkun oman projektin, ja nyt siihen oli ajallisestikin mahdollisuus. Halusin tutkia Kanadan eri osia, kun kyseessä on kuitenkin iso maa. Lisäksi olen kuunnellut pienestä pojasta asti hip hopia ja nämä elementit sopivat yhteen, Niemeläinen kuvailee dokumenttisarjaa.
 
Sarjasta on ilmestynyt ensimmäinen jakso, joka on pituudeltaan noin 3,5 minuuttia. Aikaa ensimmäisen jakson tekemiseen Niemeläiseltä meni useita kuukausia. Aikaa kului esimerkiksi tekijöiden löytämiseen. Äänisuunnittelija löytyi Suomesta ja miksaaja sekä värimäärittelijä Kanadasta.
 
– Tähän ensimmäiseen jaksoon meni aikaa ihan tolkuttomasti. Kuvasin ensimmäiset jutut viime kesänä ja jakso julkaistiin helmikuussa. Aikaa ei todellisuudessa mennyt kuitenkaan niin paljon. Halusin välillä pitää mietintätaukoa ja tehdä muita juttuja. Kerran menin myös takaisin Ottawaan kuvaamaan, koska materiaalia ei ollut tarpeeksi. Seuraavat jaksot ovat sitten helpompia, kun tietää miten koko homma toimii, Niemeläinen kuvailee. 

Koulu antaa hyvät perusteet oppia, mutta lopulta vastuu menestyksestä on itsellä

Opintojen alkaessa Niemeläisellä ei vielä ollut kokemusta elokuvien tekemisestä, mutta hän ei koe sen haitanneen. Vastuu omasta oppimisesta oli suuri.

– Opiskelu oli erittäin itsenäistä. Jo pääsykokeissa sanottiin, että pitää tehdä oma-aloitteisesti ja itsenäisesti töitä. Meidän ryhmässä oli muistaakseni silloin 12 opiskelijaa. Se vaikutti positiivisesti, kun oli tiivis ja pieni ryhmä.

Niemeläisen mukaan yksi tärkeimmistä asioista, mitä Taideakatemiasta jäi käteen, on kontaktit. Opiskelukaverit ovat edelleen mukana elämässä etäisyydestä huolimatta. Sekä Suomessa että Kanadassa rakennetut verkostot ovat auttaneet saamaan töitä omalta alalta. Opinnot antoivat myös mahdollisuuden kokeilla ja mokata.

– Mulle oli tosi tärkeää, että sain kokeilla eri asioita ja myös epäonnistua ja sitä kautta oppia. Se auttaa työelämässä, kun suurimmat epäonnistumiset olivat koulussa. 

Niemeläisen mukaan koulusta sai hyvät perusteet työelämää varten, mutta kova työ ei lopu päättötodistuksen saamiseen.

– Paljon pitää tehdä töitä myös jälkeenpäin ja olla aktiivinen verkostoitumisessa. Olen huomannut täällä Montrealissa, että tutkintoa saatetaan kysyä, jos hakee vakituiseksi työntekijäksi esimerkiksi tuotantoyhtiöön tai mainostoimistoon. Mutta yksittäisissä videoprojekteissa kaikki on enemmän kiinni osaamisesta ja oikeiden ihmisten tuntemisesta, Niemeläinen summaa. 

Opinnäytetyöstä apua omien projektien rahoitukseen

Niemeläinen päätyi Kanadaan usean tekijän yhteisvaikutuksesta. Hän tapasi Montrealista kotoisin olleen entisen tyttöystävänsä Suomessa, mutta Kanadaan houkutteli myös vaihto-opiskelu. Niemeläinen oli opiskelijavaihdossa Concordia-yliopistossa, joka on 40 000 opiskelijan julkinen yliopisto Montrealissa.

– Koulujen välillä ei ollut silloin mitään sopimusta, vaan otin itse kouluun yhteyttä. Olin myös työharjoittelussa paikallisessa tuotantoyhtiössä samaan aikaan, Niemeläinen kertoo.

Työharjoittelun kautta Niemeläinen löysi myös opinnäytetyönsä aiheen, kun tuotantoyhtiö Natali Filmin osakas Dan Popa oli kuvaamassa elokuvaa nimeltä Les scènes fortuites. Niemeläisen opinnäytetyö käsittelee itsenäisten elokuvien rahoitusta Kanadassa Quebecin provinssissa ja aiheitta käsitellään Les scènes fortuitesin kautta. Niemeläinen halusi tehdä opinnäytteensä aiheesta, joka auttaisi häntä myöhemmin uralla.

– Tutkin erityisesti Quebecin provinssin näkökulmasta, mistä rahoitusta voi hakea ja mitä vaatimuksia siihen on. Nyt pystyn hakemaan rahoitusta seuraaviin projekteihin, joten opinnäytetyöstä oli hyötyä, Niemeläinen toteaa.
 

Työelämä vaatii jatkuvaa itsensä kehittämistä

Niemeläisellä on riittänyt Kanadassa töitä, mistä on kiittäminen laajoja verkostoja. Montrealissa kuvataan myös paljon ranskankielisiä elokuvia, joten työmahdollisuuksia on paljon erikokoisissa projekteissa. Niemeläinen ei puhu ranskaa kuin hieman, mutta ymmärtää kieltä ja on pystynyt olemaan projekteissa mukana.

– Itselläni on ollut tuuriakin, kun olen tavannut oikeita ihmisiä ja sitä kautta päässyt tekemään juttuja laidasta laitaan. On indie-elokuvaa, musiikkivideoita ja yritysten mainoksia. Olin myös harjoittelijana yhdessä amerikkalaisessa tv-sarjassa, joka kuvattiin täällä, Niemeläinen kertoo. 

Epävarmassa tilanteessa valmistuvia Niemeläinen kannustaa käyttämään ajan hyödyksi esimerkiksi omiin projekteihin keskittyen.

– Tilanne on toki huono, mutta se menee ohi. Nyt on mahdollisuus ja aikaa kehittää itseään ja tehdä omia projekteja ihan kotonakin. Se tulee ehdottomasti maksamaan itsensä takaisin myöhemmin, sillä sitä osaamista tarvitaan paljon. 

Visa Niemeläinen: DECIPHER – Chapter 1