Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.1.2021

Alumni: Mikko Paavola ratkoo paperiteollisuuden vesiongelmia

Vesi on kriittinen tekijä monilla teollisuuden aloillakin. Service-insinööri Mikko Paavola kiertää ympäri Etelä-Suomea ratkomassa paperi- ja sellutehtaiden vesiongelmia.

Teksti: Martti Komulainen

Reinventing the Way Water Is Managed. Noin markkinoidaan Paavolan työnantajan, Nalcon, nettisivuilla. Nalco on osa laajaa kansainvälistä Ecolab-konsernia. Ecolab on vesi-, hygienia- ja energiateknologian asiantuntemusta edustava yritys työllistäen vajaat 50 000 henkilöä maailmanlaajuisesti.

Nalcon huoltoinsinöörin lähityöyhteisö on pieni ja työ liikkuvaista. Kotikonttori ja itsenäinen työ sopivat hyvin Mikko Paavolalle. Työajoa kertyy kymmeniä tuhansia kilometrejä vuodessa. Kartonki-, paperi- ja sellutehtaiden vesihuollon varmistaminen Etelä-Suomen alueella on vastuullista ja merkityksellistä työtä. 

Vedenkäsittelyn asiantuntemusta

-    Tarkoituksena on saada prosessit toimimaan paremmin ja ekotehokkaammin, kuvailee Mikko Paavola.

Tämä tarkoittaa veden kulutuksen pienentämistä ja suljetumpaa vesikiertoa metsäteollisuuden prosesseissa. Tähän suuntaan ajavat ympäristösyyt ja kustannussäästöt. Rinnalla myös paperi- ja sellutuotteiden laatua pyritään parantamaan.

Toimialalla menee kohtuumukavasti. Vaikka painopaperin kysyntä on pienentynyt, pehmopaperin, sellun ja kartongin kysyntä on kasvanut globaalisti. Nalcokin operoi maailmanlaajuisesti. Paavolan reviiri on sen sijaan eteläinen Suomi. 

Nalco myy vedenkäsittelyn asiantuntemusta.
- Asiakkaan prosessin ymmärtäminen on avaintekijä, kiteyttää Paavola.

Töitä saa työkokemuksella

Vuonna 2014 Turun AMK:sta laboratoriotekniikan insinööriksi valmistunut Mikko Paavola kannustaa hakemaan monipuolista työkokemusta jo opiskeluaikana. Hän itse oli töissä koko opiskeluajan muun muassa trukkikuskina ja lentokentällä kuormaajana. Lisäksi työkokemusta kertyi Turun AMK:n tutkimus- ja kehittämisprojekteista.

Opiskelun kartuttama käsitys veden käsittelystä ja opinnäytetyö vesilaitokselle avasivat ovet nykyiseen työhön, joka kysyy vesikemian ja laboratoriotyöskentelyn osaamista. 

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse entuudestaan osata. Työ paperiteollisuuden parissa on reilun viiden vuoden aikana opettanut Paavolalle paljon.
- Koulusta sai hyvät eväät siirtyä työelämään. Kuitenkin itse työ opettaa kaiken eniten, summaa Paavola.

Mikko Paavola