Luovuustekniikoista apua kehittämistyöhön – osallistu työpajoihin
Luovuutta voi harjoitella ottamalla käyttöön erilaisia luovuustekniikoita. Kuluvan syksyn tilaisuuksissa saadaan tutustua siihen, kuinka hyödyntää luovuustekniikoita kehittämis- ja suunnittelutyössä.
Teksti: Mari Loikkanen
Kuinka ottaa luovuus haltuun? Luovuus vaatii tilaa ympärilleen, mutta luovuutta voi myös tietoisesti harjoittaa ja antaa sille mahdollisuuden päästä esiin.
Turun ammattikorkeakoulussa järjestetään syksyn aikana luovuutta käsitteleviä tilaisuuksia, joissa päästään tutustumaan erilaisiin luovuustekniikoihin.
− Luovuutta tarvitaan monialaisesti. Jos mielikuvissa luovuus tarkoittaa taidetta, on hyvä muistaa, että se on myös jotain muuta. Luovuuden syksy -tilaisuuksissa haluamme herätellä ajattelemaan, mitä luovuus voi olla yrityksissä ja tuomme näkökulmia tuotekehitykseen, tuotetarpeiden määrittelyyn ja myös ideointiin ennen tuotekehitysprosesseja, kertoo muotoilun lehtori Tarmo Karhu Turun AMK:sta.
Luovuuden syksy -tilaisuuksissa luovuuteen tuodaan kolme erilaista näkökulmaa.
Ensimmäisessä tilaisuudessa perehdytään Systematic Inventive Thinking (SIT) -luovuustekniikkaan, joka soveltuu tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen sekä ongelmanratkaisuun. Kouluttaja Heikki Nummelinilla on luovuustekniikoista noin 30 vuoden käytännön kokemus.
Nummelin muistuttaa, että luovuus on monimerkityksellinen sana. Tässä kohtaa sillä tarkoitetaan oivalluksia ja sitä, että asioita voidaan tehdä paremmin ja pienemmillä resursseilla.
− Arjen tavallisiin ongelmiin ratkaisut löytyvät tyypillisesti sattumalta. Kuten vaikkapa sellaiseen, että maito on lopussa jääkaapista, jolloin ratkaisu on hakea lisää kaupasta. Mutta kun kyseessä on jonkin tekemisen tai tuotteen kehittäminen, olisi hyödyllistä keksiä ratkaisuja ja oivalluksia, jotka eivät ole tavallisia, vaan sellaisia ideoita, jotka olisivat innovaatioita, Nummelin sanoo.
Hän itse uskoo yhteisöllisyyden merkitykseen luovissa ratkaisuissa. Yksin voi tehdä mielikuvamatkoja tai antaa mielen vaeltaa vaikkapa kävelyllä metsässä, mutta Nummelin ei näe sen olevan kovin tehokasta.
SIT-luovuustekniikka nojaa yhteisöllisyyteen. Kun yksi keksii yhtä ja toinen toista, syntyy vuorovaikutusta.
− Kun joku ottaa koppia tai ymmärtää väärin, vuorovaikutuksessa saatetaan päästä ratkaisuihin, joihin yksin ei pääsisi.
Tiedosta aivojen tapa toimia
Ideoimisessa voidaan hyödyntää menetelmiä, jotka herättelevät mielen toimimaan eri tavalla kuin tavallisesti. Nummelinin mukaan on hyvä tiedostaa, että aivot pyrkivät tekemään asiat aina samalla tavalla. Aivot hyödyntävät aiemmin opittua ja pyrkivät automatisoimaan kaiken.
− Ratkaisuissakin pyritään tekemään aina samalla tavalla, ellei oikein punnerreta.
SIT tarkoittaakin käytännössä systemaattista oivaltavaa ajattelutavan muutosta. Tekniikalla voidaan ikään kuin hämätä aivojen jämähtäneisyyteen taipuvaa toimintaa.
Nummelin vertaa luovuuden harjoittelemista soittamiseen: jos haluaa oppia soittamaan, on harjoiteltava. Yhtä lailla luovuuttakin kannattaa harjoitella.
Arvokas taito työelämässä
Luovuudelle on kysyntää nykypäivän työelämässä. Nummelinin mielestä taito hyödyntää luovuustekniikoita voi olla myös työelämän valttikortti.
− Näihin tarpeisiin tarvitaan tekniikka, jolla tuotetaan tehokkaasti oivalluksia. Siihen päästään yhdessä ja ymmärtämällä, että pitää ponnistella päästäkseen pois perinteisistä ratkaisuista. Lisäksi luovien ratkaisujen etsimisessä tarvitaan rohkeutta kohdata epäonnistumisia ja rohkeutta esittää outojakin ehdotuksia.
Verkossa järjestettäviin Luovuuden syksy -tilaisuuksiin voi ilmoittautua Lyyti-palvelussa. Tilaisuudet ovat maksuttomia, ja ne on suunnattu teknologiateollisuudessa työskenteleville sekä opiskelijoille monialaisesti.
Tilaisuudet järjestää Turun AMK:n Teknologiateollisuuden osaamisalue osana Finnish Design Academy -hanketta.
Ohjelma
8.10.2020 SIT-luovuustekniikka (työpaja), kouluttajana Heikki Nummelin
5.11.2020 TRIZ-luovuustekniikka (luennot), kouluttajina vuoden 2019 tiedetoimittaja Kalevi Rantanen ja professori Leonid Chechurin Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta
3.12.2020 Muotoiluajattelun 4K -työpaja, kouluttajina Turun ammattikorkeakoulun muotoilun asiantuntijat
Tutustu tarkemmin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!