Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.10.2020

Aurinkoa ja tuulta. EduCityn laboratoriossa opiskellaan uusiutuvan energiatuotannon perusteita

Tulevaisuus on uusiutuvissa energialähteissä - tuulessa, auringossa, vedessä - ja niiden älykkäässä ohjauksessa. Turun AMK:ssa koulutetaan alan osaajia.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen

Turun AMK:n uuden EduCity-rakennuksen katutasossa sijaitsevat modernit tutkimus- ja oppimisympäristöt. Yhdessä niistä, Uuden energian laboratoriossa, opiskellaan uusiutuvien energialähteiden energiatuotannon perusteita.

Energia- ja ympäristötekniikkaa opiskelevat tutkivat aurinkopaneelien toimintaa ja suunnittelevat virtuaalisesti aurinkovoimalan. Kurssi perehdyttää myös aurinkovoimalan asennus-, valvonta- ja turvallisuusasioihin.

Miniaurinkopaneeleilla opiskellaan aurinkoenergia perusteita
Photovoltaic Systems –kurssilla tutkitaan opetuskäyttöön tehdyn pienoisaurinkopaneelin ja LED-valonheittimen avulla aurinkopaneeleihin toimintaa.
Aurinkopaneelien altistusta eri lämpötiloissa
Olosuhdekammiossa paneelit jäähdytettiin -25 C, jonka jälkeen tutkittiin lämpötilan vaikutusta virtaan ja jännitteeseen.
Tuulivoimasimulaattori
Harjoitustyössä perehdytään megawattiluokan tuulivoimalan ohjausjärjestelmän toimintaan ja generaattorin sähköverkkoon kytkemiseen.

Laboratoriotöissä muodostetaan käsitystä myös laajasti energiaverkoista ja "älykkäistä mikroverkoista", joissa energiatuotantoa pyritään optimoimaan käytön mukaan.

Uusien energiaratkaisujen asiantuntijoilla on kysyntää ja siihen Turun AMK:ssa vastataan.

Lue lisää:

Energia- ja ympäristötekniikan koulutus

Uusi energia -tutkimusryhmä