Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.1.2022

Suun terveydenhuollon suuhygienistipalvelut laajenivat yksityisille asiakkaille StuDentalissa

Vuoden 2020 syksystä Turun ammattikorkeakoulun suuhygienistikoulutus on tarjonnut suun terveydenhuollon palveluita myös yksityisille asiakkaille.

Liiketoiminnan käynnistämisen mahdollisti Aluehallintoviraston myöntämä lupa tuottaa suuhygienistipalveluita viimeisen vuoden opiskelijoiden toimesta. Harjoitusyhteistyö Turun kaupungin kanssa on jatkunut edelleen.

Toiminnan juuri päästyä alkuun iski koronapandemia. Se on aiheuttanut muutoksia niin opettamiseen kuin opiskelijatyöhönkin StuDental-ympäristössä. StuDentaliin on turvallista tulla suun terveydenhoitoon.

Koronaan liittyvät toimet muuttuivat nopeasti rutiiniksi

Valmistuva opiskelija Tikli Matikainen toimi tänä syksynä opetuksen liiketoiminnassa, jossa kävi pelkästään yksityisiä asiakkaita. Hänen mukaansa syksyn harjoittelu sujui hyvin, vaikka aluksi asiakkaita olikin vähemmän.

– Syynä oli osittain korona, mutta myös se, että harjoittelu oli uutena alkanutta liiketoimintaa. Loppua kohden asiakkaita oli enemmän, jolloin pääsi työn tekemisen makuun.

Matikainen kertoi, että harjoittelun alussa jotkin toimenpiteet olivat poissa valikoimasta aerosoliriskin vuoksi, kuten ultraäänilaitteen käyttö, jauhepuhdistukset ja valkaisut, mutta loppua kohden niitäkin jo tehtiin. Lisäsuojainten käyttö, vetyperoksidipurskuttelu sekä koronaan liittyvät kysymykset asiakkaan saapuessa vastaanotolle tulivat nopeasti rutiineiksi. 

– Suojainten pukemiseen kului hieman aikaa, mutta kun hoitoajat olivat muutenkin pitkiä, niin sillä ei ollut mielestäni merkitystä. Hammaskiven poistoon kului itselläni runsaasti enemmän aikaa, kun sai käyttää vain käsi-instrumentteja eikä ultraääntä.  

Matikainen valmistuu tämän vuoden puolella, joten harjoittelu StuDentalissa hänen osaltaan on ohi. Tammikuussa StuDental-toiminta jatkuu seuraavan ryhmän toimesta.

Matikainen toteaa, että liiketoimintasuunnitelmaan sekä toimintasuunnitelmaan tutustuminen oli tärkeää. Ajatus yrittämisestä ei enää tunnu niin kaukaiselta tai mahdottomalta, kun siihen on päässyt tutustumaan.

– Käytännön tasolla itselleni oli myös tärkeää se, että pääsi harjoittelemaan esteettistä hammashoitoa, kun en ole harjoitellut yksityisellä puolella.

– Tärkeintä oli kokonaisuuden hahmottaminen ehdottomasti. Osaan ammatissa ajatella paremmin esimerkiksi sitä, mistä hammashoidon hinnat koostuvat ja mihin toiminta perustuu. Ehkä tosiaan myös antaisi rohkeutta yrittäjyyttä ajatellen, jos sellaisesta haaveilisin, Matikainen pohtii.

Lehtori Minna Hyötilä ja tuntiopettaja Riikka Karhuvaara toteavat, että StuDental-ympäristössä tehtävä liiketoiminta kehittää opiskelijan ammatillista kasvua erityisesti sisäisen yrittäjyyden näkökulmasta. Liiketoiminta mahdollistaa myös osaamisen varmistamisen yksityisen sektorin palveluiden osalta.

Suuhygienisti suojavarusteissa
Suuhygienisti pukeutuneena suojavarusteisiin.


Korona lisäsi töiden suunnittelun määrää

Ohjaajien osalta töiden suunnittelu ja toimintaohjeiden laatiminen vaati aikaa. Ohjeet laadittiin viranomaisohjeiden mukaan. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Turun kaupungin päivitykset toiminnan aikana oli huomioitava. THL:n ja Turun kaupungin ohjeet koskivat niin välineitä kuin toimintaakin.

THL:n ja Turun kaupungin ohjeiden mukaan hygieniaa ja suojavarusteita lisättiin, mutta toimenpiteitä rajoitettiin. Muun muassa suosittuja jauhepuhdistuksia tuli välttää sen aiheuttaman aerosoliriskin vuoksi. Valkaisuja ja jauhepuhdistuksia voitiin kuitenkin osittain käynnistää toimintakauden aikana viranomaisten suosituksesta. Jokaiselle asiakkaalle tuli antaa vetyperoksidipurskuttelu ennen toimenpiteen aloitusta.

Liikkuminen eri hoitoyksiköiden välillä minimoitiin, jotta mahdolliset altistumat vältettäisiin. Koska suojavarusteiden pukeminen vie aikaa, harvennettiin ajanvarauksia.

Liiketoiminnassa oli havaittavissa asiakaspulaa, jonka taustalla saattoi olla asiakkaiden pelko yleisesti koronatilanteeseen liittyen. Suun terveydenhoitoon on kuitenkin turvallista tulla, sillä suojautuminen ja varotoimet ovat mittavia.

Tilanteen jatkuminen aiheuttaa epävarmuutta ja työmäärän lisääntymistä. Jatkuva epävarmuus kuormittaa henkisesti. Työhyvinvointiin tuleekin epidemian pitkittyessä kiinnittää erityistä huomiota. Äskettäin julkaistun THL:n asiantuntijaraportin mukaan joistakin suun terveydenhuollon käytännöistä voi tulla pysyviä.

Asiakkaille tarjotaan työkykyä ylläpitäviä paketteja ja tuotekehitysyhteistyötä

Lukukausien aikana pyritään järjestämään säännöllisiä palveluita yksityisille asiakkaille. Niiden tarjonta vaihtelee voimassa olevasta oppimissuunnitelmasta ja valmistuvan opiskelijaryhmän koosta riippuen.

– Suuhygienisteille on tällä hetkellä paljon työtä tarjolla. Iso osa valmistuvista opiskelijoista saa tehdä jo opiskeluaikana suuhygienistin työtä, jonka saa sisällyttää opintoihin harjoitteluna.

Asiakkaana voi olla myös suun terveydenhuollon välineitä, laitteita tai tarvikkeita valmistava yritys. Liiketoiminnassa voidaan tehdä esimerkiksi tuotekehitysyhteistyötä yritysten kanssa, kuten testata suun terveydenhuollon välineiden tai laitteiden käytettävyyttä tai soveltuvuutta.

– Visiona on, että voimme tarjota hyvinvointipalveluita yhdessä muiden Sun Hyvä elämä -klinikan toimintojen kanssa muun muassa työkykyä ylläpitävinä paketteina yrityksille.

Tutustu StuDental-oppimisympäristöön

StuDentalin toiminta on lukuvuoden aikana säännöllistä syys-joulukuun ja tammi-toukokuun välillä. Eri vaiheen opiskelijat ovat harjoittelussa Turun kaupungin harjoitteluyhteistyössä. Yksityisille asiakkaille palvelut avautuvat jälleen tammikuun puolella. 

Lue myös Talk-verkkolehden artikkeli:

Varaa aika: suun terveyspalvelut

Turun AMK:n suuhygienistiopiskelijat toteuttavat ennaltaehkäiseviä sekä esteettisiä hoitoja asiantuntijoiden ohjauksessa. Palvelut ovat avoimia kaikille.

Tutustu suuhygienistikoulutukseen