Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.11.2020

Miltä näyttää sosiaali- ja terveysalan toiminta tulevaisuudessa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aluekoordinaattori Pia Suvivuo avaa TALK – Näkökulmia hyvinvointiin ja terveyteen -webinaarissa, millainen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus tulee olemaan. Kehitystyötä tehdään Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmassa alueittain. Suvivuo koordinoi Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan aluetoimintaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) aluekoordinaattorina työskentelevä Pia Suvivuo kertoo Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen mallista AMK:n Master Schoolin webinaarissa. Kuulijat saavat tietää, millaiseksi sosiaali- ja terveysalaa kehitetään.

– Webinaarissa tulen hahmottelemaan konkreettisesti, mihin työssämme pyritään. Kuulijat saavat tietää, mitä se vaatii rakenteelta ja ammattilaisilta. Muutos luo haasteita myös alan koulutukselle. Korkeakoulujen tulee seurata sote-uudistuksen etenemistä ja sen sisällöllistä kehittämistä aktiivisesti ja päivittää koulutusta tulevaisuuden osaamistarpeiden mukaiseksi, Suvivuo kertoo.

Suvivuo on aiemmin toiminut pitkään Turun AMK:ssa yliopettajana ja tutkimusvastaavana. Kehittämistehtäviä hän on jatkanut myös sen jälkeen.

Pia Suvivuo
Pia Suvivuo

Kehittämistehtävät ovat ominta toimintaa

Suvivuo lähti mukaan Lapsi – ja perhepalveluiden muutosohjelmatyöskentelyyn (LAPE). Hän toimi hankepäällikkönä Varsinais-Suomessa Lupa auttaa! –hankkeessa, jossa kehitettiin lapsi- ja perhepalveluja koko Varsinais-Suomen alueella.

– LAPE-hankkeessa edistimme sote-uudistusta sisältökokonaisuuksia parantaen. Paljon saimme silloinkin aikaan, mutta moni asia jäi kesken, kun sote-uudistus kaatui. Aikanaan se jäi harmittamaan, mutta nyt tulokset ovat otettavissa tulevan sote-uudistuksen sisältöihin.

Seuraava tehtävä oli Siun sotessa Pohjois-Karjalassa, jossa hän toimi ylihoitajana vastuualueenaan neuvolatoiminta, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto. Siellä Suvivuo sai kokemusta, miten maakuntatasolla toimitaan ja miten omalle vastuualueelle kuuluneita palveluita järjestetään 13 kunnan alueella. Siun sotessa kehitettiin muun muassa digi- ja puhelinpalveluita sekä toimialaan kuuluvia työskentelytapoja ja -prosesseja.

Sote-uudistusta valmistellaan hankkeissa

Suvivuon nykyinen toiminta-alue käsittää Tyksin erityisvastuualueen (erva). Alueeseen kuuluvat Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa.

–Teemme sote-uudistuksen sisällöllistä kehittämistä. Koska sote-lait eivät ole vielä hyväksyttyjä eivätkä voimassa, työtä tehdään kansallisesti vapaaehtoisena valmisteluna eli Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman hanketyönä, jossa käytännössä kaikki Suomen maakunnat ja kunnat ovat mukana, hän kuvaa.

Suvivuo toteaa, että etäaikana välimatkat ovat häipyneet, jolloin tehtävän kokonaisuus näkyy paremmin lintuperspektiivistä. Työ on monipuolista. Aluekoordinaattorit kommentoivat hankehakemuksia kirjoittamisprosessissa ja auttavat hankkeiden valmistelussa. Kun hankkeet käynnistyvät, niiden toimeenpanoa seurataan ja arvioidaan.

– Lisäksi työhön kuuluu sparraus, ohjausryhmätyöskentely, kansallisen tason suunnitelmatyö. Sote-uudistus käsittää runsaasti sisältöasioita; lasten, nuorten ja perheiden palvelut, nuorten psykososiaalinen tuki, mielenterveys, päihde, hoidon saatavuus, hoitotakuu 7 vuorokaudessa, palliatiivinen hoito, ikäihmisten ohjelma, sosiaalihuollon ohjelma, Suvivuo luettelee esimerkkejä.

Työtä tehdään erilaisissa verkostoissa

Kokonaisuus on laaja, siksi toimintoja on jaettu. Ministeriö antoi THL:lle Tulevaisuuden sote-keskus –ohjelman toimeenpanon. THL:ssä toimii kansallinen hankejohto, viisi aluekoordinaattoria, kaksi erityisasiantuntijaa ja kaksi ICT-päällikköä, joiden lisäksi konsultoidaan THL:n erityisasiantuntijoita.

Toiminta käsittää sote-keskuksien, kehittäjien, tutkijoiden ja teemojen verkostoja. Työ sisältää sopimusten tekoa, hankehallinnon ja sisällön tukitoimia, verkostoitumista, dokumenttien työstämistä, asiantuntija-apua sisällöllisissä ja kehittämisen kysymyksissä.

Maakunnalliset hankkeet ovat organisoituneet eri tavalla. Hankkeissa mietitään, mitä tarpeita kehittämiseen on alueellisella, teemakohtaisella tai erityisvastuualuetasolla.

– Itseäni entisenä opettajana riemastutti hiljattain, kun hankkeissa on rekrytoitu entisiä YAMK-opiskelijoita verkostoihin ja hankkeiden johtoon. On aina hienoa huomata, miten Master Schoolin opiskelijat löytävät paikkansa hanke- tai kehittämistyössä, Suvivuo hymyilee.

Maakunnallisten hankkeiden myötä kehittämistyötä tekevät kunnat ja kuntayhtymät saavat valtionavustusta. Erilaisia koulutus- ja opinnäytetöitä voidaan kytkeä mukaan kehittämistyöhön. Lisäksi Varsinais-Suomen hankkeessa yhteistyötä tehdään Turun ammattikorkeakoulun kanssa mm. unihoitajakoulutuksen tiimoilta. Pohjanmaalla ja Satakunnassa on molemmissa omanlaisensa yhteistyön rakenteet korkeakoulujen kanssa.

– Varsinais-Suomessa on vahva kytkös terveydenhuollon järjestämissuunnitelmatyöhön. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta vastaa Turun kaupunki, rakenneuudistus-hankkeesta sairaanhoitopiiri. Pohjanmaalla ja Satakunnassa ne ovat samassa paketissa, Suvivuo toteaa.

Satakunnassa ovat järjestöt ja monet muut tahot osallistettu kehittämään monitahoisesti toimintaa. Pohjanmaalla kunnat ovat lähteneet hyvinvointikuntayhtymän valmisteluun jo aikaisemmin.

Asiakkaalle taataan palvelut oikeaan aikaan

Kaikilla alueilla on velvoite edistää Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman mukaisia tavoitteita, toisin sanoen tehdä sote-uudistuksen sisällöllistä kehittämistä, mutta painopistealueet ne ovat itse valinneet.

Asiakkaalle pyritään takaamaan palvelut oikeaan aikaan yhdellä yhteydenotolla ja laadukkaasti ensisijaisesti perusterveydenhuollossa. Tavoite on siirtää palvelujen painopistettä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisevään työhön.

Aluekoordinaattorit tekevät tiivistä yhteistyötä THL:n, sosiaali- ja terveysministeriön sekä aluehallintoviraston kanssa.

– Työ on monipuolista ja mielenkiintoista, työssä on monta palloa ilmassa yhtä aikaa. Koen tekeväni tärkeää ja innostavaa työtä sote-uudistuksen ytimessä. Etätyö on hieman puuduttavaa, mutta tehokasta, kun liikkumiseen ei kulu aikaa. On hienoa päästä seuraamaan, miten sote-uudistus eri tahoilla etenee ja olla kansallisessa työssä mukana, vaikuttaakin, Suvivuo lopettaa.

Lue lisää

Pia Suvivuo on keynote-puhujana TALK – Näkökulmia hyvinvointiin ja terveyteen -webinaarissa 3.12.2020. Tule mukaan kuulemaan!

Pia Suvivuosta https://thl.fi/fi/thl/organisaatio/osastot-ja-yksikot/jarjestelmat/reformit/henkilosto/pia-suvivuo

Tulevaisuuden sote-keskuksesta https://thl.fi/fi/web/sote-uudistus/tulevaisuuden-sosiaali-ja-terveyskeskus