Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.12.2020

Luontoliikunta auttaa mielenterveyden ongelmissa

Jo viidentoista minuutin oleskelu luonnossa kohottaa mielialaa ja elvyttää mieltä. Ympäristön kauneus ja melun puute kiinnittää huomion oman kehon ulkopuolelle. Luontoliikunta yhdistää luonnon ja liikunnan positiiviset vaikutukset

Luonnossa liikkuminen vaatii valppautta ja tarkkaavaisuutta. Epätasainen maasto, kivet ja mutkittelevat polut vaativat liikkujalta jatkuvaa ympäristön havainnoimista. Huomion vieminen kehon ulkopuolelle voi olla yksi luontoliikunnan mielenterveyttä parantavista tekijöistä.

Maahanmuuttajilla on riski sairastua mielenterveyden häiriöihin

Vieras kieli, sosiaalisen piirin puute ja taloudellinen epävarmuus koettelevat maahanmuuttajien mielenterveyttä. Monet maahanmuuttajat sopeutuvat uuteen elinympäristöön, mutta maahanmuuttoprosessi on kuluttavaa. Mielenterveysongelmat ovat usein ympäristön aikaansaamia.

Luonnossa liikkuminen vähentävää stressiä. Luonnon kauneus ja hiljaisuus rauhoittaa. Suomeen muuttaneet maahanmuuttajat kokevat luonnon samalla tavalla kuin syntyperäiset suomalaisetkin.

Lue artikkeli Mielenterveyden lähettiläät liikkuvat luonnossa rentoutuakseen

YOUME – mielenterveyden lähettiläät kotoutumisen voimavarana

Maahanmuuttajilla on todettu olevan mielenterveyden ongelmia koetuista ihmisoikeusloukkauksista ja traumaattisista tapahtumista johtuen. Lisäksi Suomeen asettuessaan monet kohtaavat maahan jäämisen epävarmuuden, yksinäisyyden ja syrjinnän, jotka lisäävät mielenterveysongelmien riskiä.

YOUME-hankkeen tavoitteena on tukea maahanmuuttajien kotoutumista ja osallisuutta edistämällä mielenterveyttä sekä varhaista hoitoon hakeutumista mielenterveysongelmien ilmetessä.

Tutustu YOUME – mielenterveyden lähettiläät kotoutumisen voimavarana  -hankkeeseen.