Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.12.2020

Askeleen edellä työelämää – tältä näyttää tulevaisuuden korkeakoulu

Aamuluento kahden sadan hengen auditoriossa. Liitutauluja, tulostettuja kirjoitelmia, käsin kirjoitettuja konseptipapereita tenteissä. Opiskelijaravintolan kakofonia vaihtuu iltapäivällä hiljaisuuteen kirjastossa. Tenttikirjan lainakappaleet on varattu, joten täytyy tyytyä lukusalin tarjontaan. Kuulostaako tutulta?

Nykypäivän korkeakouluopinnoissa on edelleen jotain samaa, mutta paljon uutta. Tänään opiskelija istuu kampuksen työkahvilassa kuulokkeet korvilla kuuntelemassa etäluentoa, johon opiskelukaverit osallistuvat kuka kotoaan, kuka toiselta puolelta maapalloa.

Opiskelijoiden käytössä on paljon neuvotteluhuoneita ja ryhmätyötiloja, joihin kokoonnutaan ratkomaan ongelmia yhdessä, aivan kuten työelämässä. Turun ammattikorkeakoulun Kupittaan kampuksen sydän, uusi kampusrakennus EduCity, on malliesimerkki uuden ajan opiskelutiloista.

Ei koulua, vaan työelämää varten

Ammattikorkeakoulussa opiskelu on käytännönläheistä ja työelämälähtöistä. Tavoitteena on antaa opiskelijalle ammatin vaatimat perustaidot, mutta myös valmiudet tulevaisuuden työelämää ajatellen. Se tarkoittaa valmiuksia ammatteihin, joita emme vielä tunne, ja työympäristöjä, jotka ovat vielä utopiaa.

Suuhyginienistit opiskelevat simulaatiotiloissa.
Kupittaan kampukselta löytyvät laboratoriot, simulaatiotilat ja oppimisympäristöt eri alojen tarpeisiin.

Näitä tavoitteita tukemaan tarvitaan ajanmukaiset työskentely-ympäristöt: niin hybridiopetusta tukevat luokkatilat, opiskelijoiden käyttöön varatut neuvotteluhuoneet ja työpisteet, kuin askeleen työelämää edellä olevat laboratorio- ja simulaatiotilat. Tulevaisuuden tarpeet olivat myös EduCityn suunnittelun lähtökohtina.

Turun ammattikorkeakoulun EduCity on uuden ajan kampusrakennus, jossa perinteiset luokat on korvattu erilaisilla monimuoto-oppimisympäristöillä sekä avoimilla projekti- ja työskentelytiloilla. Rakennuksen väliseinät ovat pääosin lasia ja avonaista tilaa on paljon.

EduCityssä sijaitsevat Taidon portaat.
EduCityn keskellä on suuri ja valoisa aula, jossa sijaitsevat oleskelu- ja kohtaamispaikkana tai katsomona toimivat Taidon portaat.

– Jos kuljet kampuksella, näet tulevia sairaanhoitajia simulaatio-oppimassa potilaan tehohoitoa, tulevia insinöörejä ratkomassa tulevaisuuden energiahaasteita tai rakentamassa sähkökäyttöistä ralliautoa. Samalla voit kuunnella media-alan opiskelijoiden tuottamaa radiolähetystä tai opinnäytteenä sovitettua oopperaa. Taidon portailla voi nähdä Taideakatemian opiskelijoiden esityksiä tai viettää vaikkapa fysioterapeuttiopiskelijoiden vetämää työhyvinvointipäivää. Koulutamme käytännön huippuosaajia ja EduCityn uusissa tiloissa se näkyy kaikessa, kertoo Turun ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Maailmanluokan kellarikerros ja Suomen merkittävin taidehanke

EduCityn kellarikerroksessa sijaitsevat muun muassa upouudet rakennetun ympäristön laboratoriot, uuden energian tutkimuskeskus ja autolaboratorio. Näistä esimerkiksi rakennusakustiikan laboratorio on viiden kaiuntahuoneen, 150 neliömetrin pinta-alan ja logististen ratkaisujen ansioista kansainvälisen tason laadukas ja houkutteleva kehitysympäristö. 

Kaiuntahuone on osa EduCityssä sijaitsevaa rakennusakustiikan laboratoriota.

Uudet laboratoriot eivät ole ainoastaan opetuskäytössä, vaan ne palvelevat myös alueen elinkeinoelämää. Esimerkiksi rakennusakustiikan laboratorio palvelee yrityksiä, jotka haluavat selvittää rakennustuotteiden, kalusteiden, materiaalien, koneiden ja laitteiden akustisia ominaisuuksia, kuten ääneneristävyyttä ja melupäästöarvoja.

EduCityssä sijaitsee Uuden energian tutkimuskeskuksen laboratorio.
Uuden energian tutkimuskeskuksen laboratorioissa perehdytään muun muassa aurinkosähköjärjestelmiin.

Turun AMK:n Kupittaan kampuksella jokainen kohtaa arkiympäristössään myös taidetta. Lukuisat varta vasten rakennukseen suunnitellut teokset ovat osa lähes miljoonan euron KampusART-taideohjelmaa. Ohjelma on taloudellisesti mitattuna yksi merkittävimpiä julkisen taiteen hankkeita Suomessa.

EduCityssä on paljon erilaisia nykytaideteoksia.
Kampus täynnä taidetta. Kuvassa osa Stig Baumgartnerin Säähavaintoja-teoksesta. Teos muodostuu useasta osasta ja sijoittuu neuvottelukuutioiden alapinnoille. (KUVA: KAISA VIITASALO)

Ja kyllä, tiloista löytyy myös kampuspub ja liukumäki

Turun AMK:n EduCityn erikoisuuksiin kuuluu liukumäki, jota pitkin pääsee hujauksessa 1. kerroksen aulasta kellarikerroksen laboratorioihin. Liukumäen tarkoituksena on tuoda leikkisyyttä opiskelutiloihin. Ja ensihämmennyksen jälkeen ei sivustakatsojakaan voi olla hymyilemättä, kun näkee rehtorin sujahtavan liukumäkeä pitkin kerrosta alaspäin.

EduCityn myötä Kupittaalle aukesi myös alueen ensimmäinen kampuspub, joka tarjoaa niin henkilöstölle kuin opiskelijoille viihtyisän ympäristön after work- ja after study-kohtaamisiin. Opiskelijastereotypioihin viitaten voisi kuvitella, että kampuspub nousee opiskelijoiden mielissä rakennuksen parhaaksi paikaksi. Kuitenkin, gallupin perusteella eniten kiitosta saavat rauhalliset opiskelunurkkaukset, opiskelijoille varatut työpisteet ja monipuoliset ryhmätyötilat. Opiskelijat ovat tyytyväisiä. Tänne tulevaisuus tuli jo.

Kupittaan kampus tarjoaa palveluita kaikille

Turun AMK:n Kupittaan kampuksen uudet tilat eivät ole tarkoitettu ainoastaan opiskelijoita varten, vaan koko Varsinais-Suomen elinkeinoelämän tarpeisiin. EduCityn uudet laboratoriot ja muut Turun AMK:n erityistilat tarjoavat palveluitaan myös yrityksille.