Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.1.2021

Turun AMK:n rehtori Vesa Taatila EU:n ja Afrikan Unionin innovaatiotyöryhmään

Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila on nimitetty Euroopan Unionin ja Afrikan Unionin yhteiseen innovaatiotyöryhmään. Työryhmä on osa Euroopan ja Afrikan Unionien tieteen, teknologian ja innovaatioiden korkean tason vuorovaikutusfoorumia (AU-EU High-Level Policy Dialogue on Science, Technology and Innovation).

– Tämä on erinomainen mahdollisuus päästä pohtimaan kahden maanosan kehittymisen suuria linjoja. En toimi työryhmässä maan tai alueen edustajana, mutta uskon, että sen kautta on mahdollista löytää myös Varsinais-Suomen kannalta kiinnostavia kontakteja Afrikan nopeasti kehittyviin kasvuyritysverkostoihin, Vesa Taatila toteaa. 

– Sekä EU että Afrikka ovat jääneet viime vuosikymmeninä jälkeen globaalista innovaatiokehityksestä, kun Pohjois-Amerikka ja Aasia ovat vallanneet jatkuvasti suuremman osan uusista liiketoiminnoista. Jos haluamme pysyä tässä kilpailussa mukana, meidän pitää pystyä muuttamaan merkittävästi yhteiskuntien kykyä tuottaa innovaatioita, Taatila jatkaa.

Afrikan unioni (AU) on koko Afrikan kattava organisaatio, johon kuuluu 55 maata. Se tekee työtä mantereen rauhan, vaurauden ja yhdentymisen edistämiseksi.

Innovaatiotyöryhmän tehtävä on tukea Afrikan ja Euroopan Unionien tieteen, teknologian ja innovaatioiden korkean tason vuorovaikutusfoorumia tarjoamalla tietoa innovaatioista ja innovaatioita tukevasta toiminnasta. Työryhmä aloittaa toimintansa tammikuussa 2021.

Erityisesti Afrikassa innovaatioita tuottavien verkostojen määrä on kasvanut merkittävästi. Afrikassa on yli 600 paikallista teknologiahautomoa. Näiden rooli paikallisissa yhteisöissä on merkittävä, erityisesti alueilla, joilla julkiset innovaatioita ja kasvuyrityksiä tukevat järjestelmät ovat heikkoja rajallisen rahoituksen tai kapasiteetin takia. 

Vesa Taatila on toiminut suurten EU:n innovaatioprojektien arvioijana sekä esiintyjänä aiheesta järjestetyissä seminaareissa. Hän uskoo, että kutsu innovaatiotyöryhmään tuli tämän työn ansiosta. 

Vesa Taatila toimii myös innovaatiokasvatuksen dosenttina Turun yliopistossa. Hän on työskennellyt suomalaisten korkeakoulujen johtotehtävissä yli 10 vuotta, ja ennen ammattikorkeakoulu-uraansa useiden suurten suomalaisten teknologiayritysten liiketoiminta- ja henkilöstöjohdon tehtävissä.

Taatilan osaamisalueista tärkeimmiksi ovat muodostuneet korkeakoulujohtaminen, innovaatiojohtaminen ja pedagogiikka. Osoituksena näiden alojen kansainvälisen tason osaamisesta Taatila nimettiin 2019 maan pääministerin johtamaan tutkimus- ja innovaationeuvostoon.
 

Kuva: Maksim Shutov, Unsplash