Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.1.2021

Koneellisella analysoinnilla etsitään tulevaisuuden osaamistarpeita

Tulevaisuuden osaamistarpeet ovat aina osin arvoitus, mutta silti toimintaympäristön muutoksiin voidaan varautua. Oppilaitosten tehtävänä on vastata näihin tarpeisiin, sillä uudenlaiset osaamisvalmiudet ovat arvokasta valuuttaa työelämässä.

Teksti: Mari Loikkanen

Tulevaisuuden toimintaympäristön muutoksiin aiotaan varautua älykkään ennakoinnin avulla. Turun AMK on mukana Älykäs ennakointi -hankkeessa, joka pyrkii vastaamaan siihen, millaista osaamista pk-yritykset tarvitsevat tulevaisuudessa. 

Hankkeen tavoitteena on ennakoida Varsinais-Suomen tulevia osaamistarpeita valmistavassa teknologiateollisuudessa ja meriteollisuudessa. Ennakoinnin apuna hyödynnetään muun muassa koneellista analysointia.

– Yritysten tarpeet muuttuvat maailman mukana nopeasti. Tämän kevään yhteishaussa hakeva opiskelija valmistuu vuonna 2025 erilaiseen maailmaan. On tärkeätä hahmottaa, millaisia osaajia ja millaista osaamista alueella tarvitaan 3–5 vuoden aikajänteellä, jotta opetussuunnitelman sisällöt saadaan vastaamaan teollisuuden jatkuvasti kehittyviä tarpeita, kertoo Turun AMK:n projektiryhmän jäsen ja kone- ja tuotantotekniikan lehtori Sakari Koivunen

Data-analytiikasta ja tekoälystä haetaan konsteja, mistä louhia ymmärrystä tuleville ilmiöille. Esimerkiksi tietynlaisia ajan trendejä voi hakea työpaikkailmoituksista ja opinnäytetöistä. Niitä käydään hankkeessa läpi koneellisesti analysoimalla, jotta nähdään, mitkä teemat nousevat ja mitkä puolestaan laskevat. Tämän pohjalta voidaan pyrkiä ennakoimaan tulevaisuudessa nousevia osaamistarpeita.

– Työpaikkailmoituksissa näkyvät tulevat trendit ja ylipäätään ne asiat, jotka painottuvat. Toisaalta ne eivät välttämättä ole kiveen hakattuja totuuksia: ilmoituksista voidaan löytää asioita, joita yritykset mainitsevat, mutta ne voivat kuitenkin olla eri asioita kuin mitä yritykset oikeasti tarvitsevat. Aina kaikkia tarpeita ei tule sanoitettua ja siksi tuloksia pitää osata myös suodattaa, Koivunen pohtii.

Hän odottaa kiinnostuneena, millaisia tuloksia koneellisella analysoinnilla saadaan ja onko niissä nähtävillä jonkinlaisia ilmiöitä.

Työpajoja yritysten kanssa

Lokakuussa 2020 alkanut hanke ei Koivusen mukaan ole ”koronahanke”, mutta korona-aika on kuitenkin antanut uusia ajatuksia, mihin kaikkeen erilaisissa tulevaisuudenkuvissa pitää valmistautua.

– Hanketta aloitellaan keskustelemalla yritysten kanssa ja järjestämällä työpajoja, joissa mietimme yhdessä yritysten kehittymistarpeita muuttuvassa ympäristössä.

Yritysten tarpeiden pohjalta suunnitellaan koulutuksia ja erilaisia opintopolkuja.

Älykäs ennakointi -hankkeen koordinaattori on Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä. Turun ammattikorkeakoulu on yksi hankkeen kumppaneista.

Hankkeen rajoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Hankkeen kokonaisrahoitus on lähes 500 000 euroa.

Tutustu hankkeeseen