Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.2.2021

Turun ja Helsingin satamat nopeammiksi, turvallisemmiksi ja vihreämmiksi

Turun AMK on mukana hankkeessa, jossa digitalisoidaan satamien toimintoja tavoitteena tehokkuus, turvallisuus ja ympäristöystävällisyys.

Digivihreys on tulossa myös satamiin. BusinessFinlandin tuella käynnistyvä SMARTER-hanke keskittyy digitalisoimaan sataman toimintoja, ja sen on tarkoitus tuottaa helposti toistettavia ratkaisuja matkustaja- ja rahtiliikenneterminaaleille.
 
Älykkäät satamat ovat keskeisessä roolissa tulevaisuuden kuljetusketjuissa. Satamatoiminnot kytkevät merikuljetukset muihin kuljetusmuotoihin ja mahdollistavat tehokkaat kuljetusketjut. Projektissa otetaan huomioon koko logistiikkaketju rekkaliikenteestä satama-alueelle ja lastauslaiturilta väylälle. 
 
SMARTERin yhtenä tavoitteena on, että aluksen satamassakäynti tehostuu, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä. Laivan kääntöaika lyhenee esimerkiksi sillä, että tarkka tieto aluksen saapumisajasta saadaan välitettyä eri toimijoille. Kun tämä tieto välittyy reaaliaikaisesti satamaan saapuville rekoille, ne voivat ajoittaa tulonsa ja reittinsä oikein.
 
Turun ammattikorkeakoulun vastuulla on kehittää IoT (esineiden internet)-sensoriratkaisuja, data-alustoja ja kyberturvallisuusratkaisuja. Lisäksi Turun ammattikorkeakoulu tuottaa satamaympäristöön virtuaali- ja lisätyn todellisuuden osaamista ja visualisointeja.
 
Dimecc Oy:n johtaman DIMECC SMARTER-projektin teollisuuskumppanit ovat Attracs, ADE, Awake.ai, Brighthouse Intelligence, Focusplan, Lingsoft, Nodeon, Teleste ja Visy. Tutkimusta toteuttavat Åbo Akademi, Novia, Jyväskylän yliopisto, Turun AMK ja Turun yliopisto. Muita kumppaneita ovat Finnlines, Fintraffic VTS ja Tallink Silja sekä Helsingin Satama, Turun Satama ja Traficom.

Tiedote 18.2.2021

Kuva: Jukka Merenluoto