Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.2.2021

Turkuun aukeaa virtuaalitodellisuuden ja tekoälyn tutkimuskeskus

Virtuaalitodellisuuden, lisätyn todellisuuden ja tekoälyn tutkimukseen keskittyvä FIT Turku -osaamiskeskus avataan Turussa maaliskuussa. FIT Turku on yritysten, tutkimuslaitosten ja julkisen sektorin yhteinen tutkimusympäristö, jota ylläpitää Turun ammattikorkeakoulu.

Teksti: Mari Loikkanen, pääkuva: Martti Komulainen

Turussa avataan virtuaalitodellisuuden, lisätyn todellisuuden ja tekoälyn tutkimukseen keskittyvä FIT Turku -osaamiskeskus 5. maaliskuuta 2021. Turun ammattikorkeakoulun (AMK) ylläpitämä keskus sijaitsee Turun AMK:n Kupittaan kampuksella ICT-City-rakennuksen tiloissa.

FIT Turku (Futuristic Interactive Technologies) on yritysten, tutkimuslaitosten ja julkisen sektorin yhteinen, avoin tutkimusympäristö. Sen avulla pyritään vastaamaan digitalisaation luomiin tarpeisiin.

– Digitalisaatiolla pystytään vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. FIT Turussa on alan viimeisintä teknologiaa tarjolla ja pystymme näin vahvistamaan suomalaista kilpailukykyä, kertoo Turun AMK:n Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmän vetäjä Mika Luimula.

FIT Turku tarjoaa virtuaalisia koulutus- ja elämysratkaisuja sekä palveluja virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämiseen, käytettävyyteen sekä niiden vaikuttavuuden arviointiin.

FIT Turku sisältää myös virtuaalisen treenauskeskuksen, jossa voidaan testata ja harjoittaa osaamista virtuaalisilla harjoitussovelluksilla. Turun AMK:ssa on rakennettu lukuisia erilaisia virtuaalisia harjoitussovelluksia merenkulkuun, paloturvallisuuteen, logistiikkaan, kuljetukseen ja terveydenhuoltoon liittyen. Tällaisia ovat esimerkiksi virtuaalinen laivan komentosilta ja nostosimulaattori, jolla voidaan harjoitella lastin siirtämistä laivasta satamalaiturille. 

– FIT Turku tekee yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa. Yhteistyö voi olla kaikkea laajemmasta tutkimus- ja kehitysprojektista aina opinnäytetyöhön ja siltä väliltä, Luimula kuvailee.

Turun AMK on investoinut keskuksen laitteistoihin ja ohjelmistoihin noin puoli miljoonaa euroa.

Tapahtumajärjestämisen tulevaisuuden ratkaisu?

FIT Turku -osaamiskeskuksen avajaiset järjestetään virtuaalisesti rakennetussa messukeskuksessa. Avajaisiin pääsee osallistumaan omalla avatar-hahmolla.

Virtuaalinen messukeskus on kuin mikä tahansa messukeskus: sieltä löytyy erilaisia tapahtuma-alueita, messuständejä ja auditorio. Erona perinteiseen tapahtumaan on, että osallistuminen onnistuu vaikka omalta kotisohvalta.

Auditorio1.jpg
Virtuaalisen messukeskuksen ulkoauditorio, jossa voi seurata erilaisia esityksiä.
messut5_raj.jpg
Virtuaalisessa messukeskuksessa voi myös lähestyä muita kävijöitä.
FITavajaiset_raj.jpg
Virtuaalinen messukeskus koostuu erilaisista tapahtuma-alueista, joissa osallistuja voi liikkua.

– Koronan takia avajaisia on lykätty, mutta epidemian yhä jatkuessa avajaiset päätettiin toteuttaa aivan uudella tavalla, Luimula kertoo.

Osallistuja voi liikutella avatar-hahmoaan messukeskuksen paikasta toiseen. Avatar voi vaikka vetää hihasta muita kävijöitä ja jutella heidän kanssaan. 

– Jutteleminen tapahtuu tietokoneen mikin kautta tavalliseen tapaan. Eri pisteillä voi katsoa videoita, tavata ihmisiä ja kuunnella eri puhujien esityksiä, Mika Luimula luettelee.

Avajaispäivän teemoina ovat muun muassa virtuaalitodellisuus meriteollisuudessa ja liiketaloudessa. Tapahtuma on kaikille avoin.

Tutustu ohjelmaan ja rekisteröidy mukaan avajaisiin.

Lue lisää FIT Turku -osaamiskeskuksesta

fit-turku.jpg