Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.2.2021

Raskaiden työkoneiden sähköistämiseen tarvitaan ketteriä simulointimalleja, joita Mika Lauren tutkii väitöskirjassaan

Turun AMK:n moottori- ja voimalinjalaboratorion vetäjä Mika Lauren kehittää työkoneiden ”hybridisaatiota” eli sähköistämistä. Lauren tekee aiheesta väitöskirjaa osana Turun AMK:n ja LUT-yliopiston koulutus- ja tutkimusyhteistyötä.

Teksti ja kuva: Martti Komulainen

Myös raskas liikenne sähköistyy. Turun AMK:n ja LUT-yliopiston (LUT) tutkimushankkeessa pureudutaan raskaiden työkoneiden sähköisen voimalinjan suunnitteluun. E3Power-tutkimushanke selvittää työkoneiden akkujärjestelmiä ja sähköistä voimalinjaa kokonaisuutena, käyttäen mallinnuksia, simulointeja ja kokeellista tutkimusta. 

E3Power-hanke oli sytyke Turun AMK:n moottori- ja voimalinjalaboratorion vetäjälle, lehtori Mika Laurenille lähteä syventämään osaamistaan tohtoriopinnoissa, joita hän suorittaa LUT-yliopistoon. 

-Väitöstyöni yhdistää mallinnusta ja mittauksia todellisilla moottoreilla. Lappeenrannassa on muitakin työkoneiden sähköisten voimalinjojen parissa työskenteleviä väitöskirjatyön tekijöitä, joilta saa vertaistukea, kuvailee Lauren.

Käytännöllistä osaamista ja tieteellisempää otetta

Laurenin väitöskirja käsittelee raskaiden työkoneiden hybridivoimalinjaa, joka koostuu perinteisestä polttomoottorista ja sähköisestä osasta. Sähkö toimii työkoneissa apuvoimana. Työkoneiden pitää toimia koko päivän eikä akkujen lataamiseen aina ole mahdollisuuksia. 

Voimalinjakokonaisuuden hallintaan ja suunnitteluun tarvitaan systeemitason ”nopeita”, reaaliaikaisia malleja, joita Lauren kehittää, sekä vertaa mallituloksia laboratoriomittauksiin. 

-Mika Lauren ja Turun AMK tuovat tutkimushankkeisiimme vankkaa moottoritekniikan tuntemusta ja osaamista, toteaa Jussi Sopanen, konetekniikan professori LUTista.

Turun AMK:n ja LUTin yhteistyössä konkretisoituu teoria ja käytäntö. Käytäntölähtöisempi ammattikorkeakoulu ja tieteellis-teoreettisemmin orientoitunut yliopisto voivat yhdessä tuottaa jotain uutta. 

Turun AMK ja LUT-yliopisto solmivat strategisen kumppanuussopimuksen muutama vuosi sitten. Yhteistyö käsittää opintopolkuja AMK-henkilöstön jatkokouluttautumiseen ja diplomi-insinööriopintoihin AMK-insinööreiksi valmistuneille sekä tutkimusyhteistyötä.