Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2021

Bream Festival – kunnianosoitus merkittävän taiteilijan muistolle hyödyntää kansainvälisyyttä ja tekniikkaa

25.–27.3.2021 järjestettävä Bream Festival juhlistaa viime vuonna edesmennyttä kitaristilegenda Julian Breamia. Kolmipäiväinen, kokonaan virtuaalisesti toteutettava festivaali kunnioittaa Breamin muistoa modernin LoLa-tekniikan avulla. Tämä mahdollistaa kahdessa kaupungissa tapahtuvat festivaalikonsertit reaaliaikaisesti.

Bream Festival rakentuu muusikko Julian Breamin ympärille. Vahvasti klassisen musiikin kenttään vaikuttanut kitaristi ja luutunsoittaja Julian Bream on monelle soittajalle esikuva. Bream tuli tunnetuksi erityisesti ilmaisuvoimaisesta soittotyylistään. 

– Julian Bream on hyvä nostaa nyt esiin. Bream oli suuri hahmo, jonka vaikutus musiikkiin tuntuu edelleen. Hän ei kuitenkaan ole nykysukupolville niin tuttu – monet nuoret tuntevat lähinnä vain oman sukupolvensa tärkeimmät vaikuttajat, pohtii Bream Festivalin ideoija Timo Korhonen

Kahdessa maassa järjestettävä festivaali mahdollistuu laadukkaan tekniikan avulla

Bream Festival järjestetään Turun Taideakatemian ja Tanskan kuninkaallisen musiikkiakatemian yhteistoteutuksena. Tämän mahdollistaa LoLa-teknologia, joka on suunniteltu erityisesti musiikkialan tarpeisiin.

–  Aloin ideoida Bream Festivalia yhdessä kitaristi Patrik Kleemolan kanssa. Tanskan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa vaikuttava kollegani, kitaristi Jesper Sivebaek, innostui heti ideasta. Festivaalia oli helppo lähteä toteuttamaan, koska siihen saatiin toimiva yhteistyökumppani, Korhonen muistelee. 

LoLa on viiveetön videoneuvottelujärjestelmä, jossa ääni ja kuvan laatu ovat korkeinta mahdollista luokkaa. Sen avulla muusikot pystyvät esiintymään yhtä aikaa, vaikka olisivat eri paikoissa. 

– LoLan avulla konsertteja on järjestetty aiemmin, mutta festivaaleja ei niinkään. Ainakin oppilaitosten kesken Bream Festival on ensimmäinen toteutettava festivaali, jossa hyödynnetään LoLa-tekniikkaa, vinkkaa Korhonen. 

Bream Festivalin ohjelmisto on kansainvälinen hatunnosto Julian Breamille

Festivaalin ohjelmaan kuuluu musiikinopetusta ja soittotunteja. Kööpenhaminasta käsin opetetaan Turun Taideakatemian opiskelijoita ja opettajia ja päinvastoin. Lisäksi festivaalin konserteissa esiintyy molempien oppilaitosten opiskelijoita, ja osa konserteista toteutetaan samanaikaisesti Turussa ja Kööpenhaminassa. 

– Vaikka yleisöä ei saada paikalle, tarjoutuu tässä mahdollisuus suurelle kansainväliselle tapahtumalle. Osallistua voi mistä päin maailmaa tahansa, korostaa Korhonen festivaalin luomia mahdollisuuksia.

Festivaalin loppuhuipennus on pyöreän pöydän keskustelu, johon osallistuu kolme Julian Breamin pitkäaikaista yhteistyökumppania. Mukana ovat Julian Breamin elämäkerturi Graham Wade, Breamin naapuri John Mills sekä soitinrakentaja José Romanillos.

– On hienoa saada kuulla Julian Breamin pitkään tunteneilta henkilöiltä ensikäden tietoa hänestä. Esimerkiksi José Romanillos työskenteli Breamin kanssa jo 60-luvulta asti, Korhonen intoilee.

Bream Festivalin ohjelma

Torstai 25.3.2021
LoLa Master Class, kello 11–13  
Timo Korhonen opettaa Tanskan kuninkaallisen musiikkiakatemian opiskelijoita

Perjantai 26.3.2021
LoLa Master Class, kello 11–13 
Jesper Sivebaek opettaa Turun Taideakatemian opiskelijoita
Konsertti, Turun Taideakatemian Sigyn-sali, klo 19: Blue Guitar - Patrik Kleemola, Timo Korhonen

Lauantai 27.3.2021
Konsertti, Turun Taideakatemian Crichton-sali, kello 13
Konsertti, Turun Taideakatemia ja Tanskan kuninkaallinen musiikkiakatemia, kello 16 
Pyöreän pöydän keskustelu: Julian Breamia muistellen, kello 18
keskustelijat: John Mills, José Romanillos, Graham Wade, Per Pålsson, Jesper Sivebaek ja Timo Korhonen

Festivaalitapahtumat striimataan Taideakatemia Music Live -YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/channel/UCbaE57bj0WS1rBh4RlWR-VA

Tapahtumaan voi tutustua sen Facebook-tapahtumasivulla .
Tietoa LoLa-tekniikasta .