Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.3.2021

Hyvinvointia Sun hyvä elämä -klinikalta

Sun hyvä elämä -klinikka tarjoaa monipuolisia terveys- ja hyvinvointipalveluita erilaisille yrityksille ja yhteisöille. Samalla se toimii moniammatillisena oppimisympäristönä Turun AMK:n opiskelijoille. Opiskelijoiden työskentelyä ohjaavat omien alojensa ammattilaiset.

Tarjolla on tällä hetkellä sairaanhoitajan, fysioterapeutin, toimintaterapeutin ja sosionomin palveluita. Opiskelijat suunnittelevat niistä yhdessä opettajiensa kanssa asiakkaan tarpeisiin sopivan kokonaisuuden. Palvelut voidaan tarjota joko Sun hyvä elämä -klinikan tiloissa Turussa, asiakkaan omissa tiloissa tai etäyhteydellä.

Klinikka on osa laajempaa Sun hyvä elämä -kokonaisuutta.

− Turun AMK:n ulospäin myytävät palvelut koottiin Sun hyvä elämä -konseptin alle syksyllä 2019. Jossain vaiheessa tuli selväksi, että minusta ja Susanna Mörtistä tulisi konseptin ”äitejä” ja vastuukehittäjiä. Sun hyvä elämä -verkkosivusto avattiin alkuvuonna 2020, kertoo koulutusvientipäällikkö Katri Salonen. Hän ja yliopettaja Mört toimivat Sun hyvä elämä -palveluiden liiketoimintavastaavina ja pitävät yhteyttä asiakkaiden suuntaan.

Hätätilanne synnytti uutta

Kun koronavirus saapui Suomeen maaliskuussa 2020, sote-alojen opiskelijoiden työharjoitteluun pääsy vaikeutui merkittävästi. Harjoittelu on tärkeä osa alan opintoja, joten tilanteeseen oli löydettävä nopea ratkaisu. Silloin koulutusjohtaja Anne Isotalo ehdotti AMK:n oman klinikkatoiminnan käynnistämistä.

− Työstimme klinikan ideaa yhdessä kevään 2020 aikana ja mietimme alusta asti, että siitä on saatava moniammatillinen harjoittelu- ja oppimisympäristö opiskelijoille. Lisäksi työhömme kuului miettiä fyysisiä tilaratkaisuja toiminnalle. Tähän avautui hyvä mahdollisuus, kun Kupittaan ICT-citystä vapautui tarkoituksiimme sopiva tila, Salonen kertoo.

Hyvää elämää kaikenikäisille

Sun hyvä elämä -klinikka on päässyt toiminnassaan hyvään vauhtiin. Palveluita ovat käyttäneet erilaiset yritykset ja yhteisöt pandemiatilanteen sallimissa rajoissa. Viime syksynä opiskelijat pitivät hyvinvointipäivän yli 65-vuotiaille Kosken kunnan asukkaille.

Koskella toimintaterapeuttiopiskelijat tekivät asiakkaille kognitiivisia seulontatestejä, fysioterapeuttiopiskelijat mittasivat lihasvoimaa ja tasapainoa ja sairaanhoitajaopiskelijat puolestaan verenpainetta ja painoindeksejä. Sosionomiopiskelijat tekivät toiminnallisia teemahaastatteluja, jossa kerättiin tietoa siitä, millaista Koskella on asua. Voit lukea päivän tunnelmista tarkemmin Sun OpiX -blogista.

Klinikan opiskelijat ovat edistäneet lisäksi Turun AMK:n oman henkilökunnan hyvinvointia. He ovat esimerkiksi järjestäneet työhyvinvointipäiviä, joissa on ollut monipuolisesti tietoa muun muassa etätyöskentelystä, ergonomiasta ja unen vaikutuksesta hyvinvointiin. Maaliskuussa 2021 tapahtuma järjestettiin kokonaan etäyhteyksin, mutta pandemian laannuttua vastaavia päiviä pidetään kasvotusten Sun hyvä elämä -klinikan tiloissa.

Opiskelijat saavat tukea tekemiseen

Klinikkatoiminnan käynnistyttyä Salonen ja Mört ovat siirtyneet hoitamaan sen asiakaspalvelua. Opiskelijoiden ohjauksesta huolehtivat eri alojen vastuuhenkilöt. Toimintaterapeuttien ohjauksesta vastaavat lehtorit Anu Kuikkaniemi ja Mary-Ann Kaukinen, fysioterapeuttien taas opetusfysioterapeutti Teemu Hyytiä. Sairaanhoidon ohjauksesta huolehtivat lehtori Eija Kedonpää ja opetussairaanhoitaja Miia Tähtinen. Sosionomiopiskelijoita ohjaa yliopettaja Meeri Rusi ja terveydenhoitaja- ensihoitaja- ja kätilöopiskelijoita yliopettaja Maika Kummel. Asiakaspalvelutehtävissä toimii päätoiminen tuntiopettaja Annika Luomala. Kaikki suunnittelevat lisäksi toimintaa yhdessä opiskelijoiden kanssa.

− Meillä on innostunut ja monialainen porukka. Opiskelijaryhmät ottavat mielellään vastaan erilaisia toimeksiantoja, joten niitä voi rohkeasti tarjota. Lisäksi yritykset voivat tarjota opiskelijoille aiheita opinnäytetöihin, Mört vinkkaa.

Tutustu Sun hyvä elämä -palveluihin

Sun hyvä elämä -klinikka on osa Turun AMK:n Sun hyvä elämä -palveluita. Lisäksi niihin kuuluvat liikunta- ja toimintakykylaboratorio LiiLab, esteettömän ja turvallisen asumisen neuvontakeskus Kunnonkoti sekä suun terveyspalveluita tarjoava StuDental. Palveluihin kuuluu myös fysio- ja toimintaterapiapalveluita sekä näytteenotto- ja laboratoriopalveluita.

Lue lisää Sun hyvä elämä -verkkosivuilta, jonne pääset tästä linkistä.
Ota yhteyttä: terhy(at)turkuamk.fi