Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.4.2021

Sara Mäkelä voitti Best Virtual Seller -kisan

Myyntitaidot pistettiin testiin Best Virtual Seller -kilpailussa, johon osallistui 28 Turun AMK:n tradenomiopiskelijaa. Voiton vei myyntityön koulutuksessa opiskeleva Sara Mäkelä.

Teksti: Mari Loikkanen

–    Alkuun kilpailussa jännitti, mutta se oli hyvää jännitystä. Heti kun pääsin vauhtiin, kilpailutilanne unohtui ja aloin tehdä myyntiä ja uskoa itseeni, että olen oikean asian jäljillä, Mäkelä kuvailee.

Best Virtual Seller -kilpailu simuloi oikeaa B2B-myyntitilannetta, jossa kilpaileva opiskelija esiintyy myyjänä ostajan edessä. Kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa ja tänä vuonna kilpailijoita oli 28.

Mäkelä ei osannut odottaa menestystä, mutta on siitä mielissään. Hän opiskelee Turun AMK:ssa myyntityön tradenomiksi suuntautuen yritysmyyntiin. Osallistuminen Best Virtual Seller -kisaan kuului hänen kohdallaan osaksi myyntivalmennuskurssia.

– En ole ihan varma, olisinko osallistunut kisaan muutoin, mutta lähdin mukaan sillä mielellä, että tarvitsen tämän suorituksen ja sitten huomasinkin kilpailuhenkeni vain kasvavan kisan edetessä, hän naurahtaa.

Lopulta finaaliin pääsi neljä kilpailijaa: Mäkelän lisäksi Ursula Vahtera, Waltteri Mäntyharju ja Joonas Helimo. Finaalissa tehtävänä oli ns. clousata eli päättää kaupat, joita oltiin kisan alussa ja välierissä hierottu ostajan kanssa. 

– Finaalissa ehdimme tutustua keissiin tunnin verran ennen omaa vuoroa. Vaikka kilpailussa piti eläytyä sellaisen henkilön rooliin, jolla on jo vuosien kokemus tietystä yrityksestä, todellisuudessahan sitä kokemusta ei ole ja kyseessä on vieras yritys käytäntöineen. Siksi kisa vaatii heittäytymistä, Mäkelä kertoo.

Kilpailussa oli kaikkiaan mukana 110 tuomaria.

BestVirtualSeller2.jpg
Lehtori Sanna Vauranoja (vas.) julisti Best Virtual Seller -kisan voittajaksi Sara Mäkelän.

Paikka kansainvälisessä kisassa

Best Virtual Sellerin voitto tarkoittaa sitä, että Mäkelä pääsee osallistumaan European Sales Competitioniin. Kyseessä on iso kansainvälinen kilpailu, jonka Turun ammattikorkeakoulu järjestää Turussa 17.–19.11.2021.

– Siitä olen tosi innoissani. Se on ainutlaatuinen tilaisuus ja varmasti mielenkiintoinen kokemus, Mäkelä tuumii.

Muutenkin myyntikilpailut tarjoavat Mäkelän mielestä hienon mahdollisuuden saada kokemusta tilanteista, joissa joutuu myymään tuotteita tai vaikkapa omia ideoitaan.

Mäkelän mielestä hyvä myyjä on sellainen, jolla on mielenkiintoa ja motivaatiota myyntiin, ja joka osaa kuunnella asiakasta myös rivien välistä niin, että voi tarjota juuri hänelle sopivat ratkaisut. Kun osaa lukea tilannetta ja mukautua asiakkaan luonteeseen, on myyntitilanne otollinen.

Huomiota Best Virtual Seller -tittelistä Mäkelä ehti saada jo LinkedInissä.

– Siellä ehti heti tulla uusia kontakteja voiton jälkeen. Ei sitä tiedä, mitä kaikkea hyötyä voitosta vielä onkaan, hän sanoo.

Tutustu myyntityön koulutukseen