Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.6.2021

Uusi opas auttaa korkeakouluja kestävän kehityksen edistämisessä

Turun ammattikorkeakoulun tuore opas auttaa korkeakouluja matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta. Julkaisu kuvaa miten kestävä kehitys muuttaa korkeakoulutusta ja miten näitä muutoksia voidaan toteuttaa käytännössä.

Tiivis opas on suunnattu erityisesti korkeakoulutuksen parissa työskenteleville ja siitä kiinnostuneille: koulutuksen kehittäjille, johdolle, opettajille ja muulle korkeakouluhenkilöstölle sekä opiskelijoille.

– Halusin tehdä kestävän kehityksen laajasta teemasta helposti lähestyttävän ja tarjota konkreettisia tarttumapintoja korkeakoulujen arkeen, julkaisun kirjoittaja, yliopettaja, erityisasiantuntija Taru Konst Turun ammattikorkeakoulusta kertoo. 

Tulevaisuuden tekijöitä koulutetaan nyt

Korkeakouluilla on suuret mahdollisuudet vaikuttaa opetuksen, henkilöstön ja johtamisen kautta osaamiseen ja asenteisiin, joilla kestävää kehitystä edistetään. 

– Korkeakoulut voivat vaikuttaa erityisesti koulutuksen ja tutkimuksen kautta. Korkeakouluissa koulutetaan nuoria aikuisia, jotka ovat muutaman vuoden päästä työntekijöitä ja päättäjiä. Opiskelijoille on tärkeää tarjota tiedot, taidot ja motivaatio kestävän kehityksen edistämiseen, Konst kertoo. 

Tietoa ja käytännön vinkkejä ilmaiseksi ladattavassa oppaassa

Oppaan alussa kuvataan yleisesti koulutuksen roolia kestävässä kehityksessä. Toisessa luvussa tarkastellaan pedagogiikan suhdetta kestävään kehitykseen: millaisia uudistuksia kestävä kehitys edellyttää koulutuksen tavoitteissa, toimintaympäristössä ja oppimisessa? 

Julkaisun lopussa kuvataan mitä korkeakouluissa voidaan käytännön tasolla tehdä ja annetaan käytännön esimerkkejä uudistuksista. 

Tutustu ja lataa opas käyttöösi veloituksetta: Kestävä kehitys korkeakoulutuksessa – sanoista tekoihin

Kestävä kehitys korkeakoulutuksessa -julkaisun kansikuva

Turun AMK:lla on kolme julkaisusarjaa: tutkimuksia, raportteja ja oppimateriaaleja. Julkaisemme soveltavaa tutkimusta, kehityshankkeissa testattuja käytäntöjä ja tietoa, oppaita ammattilaisille ja oppimateriaalia korkeakouluille. Kaikki julkaisut käyvät läpi toimitusprosessin. Tekijät ovat ammattikorkeakoulun henkilöstöä, opiskelijoita ja yhteistyökumppaneitamme. Valtaosa julkaisuista on vapaasti ladattavissa, ja osaa on mahdollista tilata painettuna: turkuamk.fi/julkaisut