Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.9.2021

Nuorten nuuskaaminen väheni ensi kertaa 15 vuoteen – kohderyhmän pariin jalkautuva hanketyö tuottaa tulosta

Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn 2021 mukaan ammattikouluopiskelijoiden tupakkatuotteiden käyttö on vähentynyt Varsinais-Suomessa. Lisäksi täysin raittiiden määrä on jatkanut noususuuntaansa. Monialaisella ja -tahoisella yhteistyöllä on merkitystä nuorten elintapojen kohenemiseen.

Nuuskan käyttö on laskussa ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Linja on yhteneväinen koko maan ja Varsinais-Suomen alueen vertailevassa tarkastelussa. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn tuloksista , jotka julkaistiin 17.9.2021.

Nuuskaamisen väheneminen saattaa johtua muun muassa nuuskan saatavuuden heikentymisestä sekä nuuskan hinnan noususta korona-aikana. Nuorten sosiaalinen eristäytyminen on voinut vaikuttaa nuuskaamiseen vertaispaineen vähentyessä.  

Verkostoyhteistyö tukee nuorten hyvinvointia

Myös säännöllisellä, monitahoisella terveyden edistämisen yhteistyöllä ja varsinaissuomalaisella hanketyöllä on merkitystä: Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen (LSSY) ja Turun ammattikorkeakoulun NIKO-hanke on tuottanut matalan kynnyksen terveyttä ja nikotiinittomuutta edistävää toimintaa nuorille vuodesta 2017.  

Turun ammattikorkeakoulun, Turun ammatti-instituutin, Turun kaupungin ja LSSY:n ANKKURI-hanke tuottaa samansuuntaista toimintaa kohdentaen tiedon, tuen ja toiminnan ammattikouluopiskelijoihin, joilla on tutkitusti enemmän terveysvajeita sekä päihteiden ja tupakkatuotteiden käyttöä.  

– Toimimme laajan alueellisen hyvinvointiverkoston kanssa. Terveyskioskit, nuortenraadit ja monenlaiset teemapäivät toteutuvat yhdessä nuorten kanssa, kertoo ANKKURI-hankkeen projektipäällikkö Minna Salakari.  

ANKKURIn toiminta perustuu nuorten arkiympäristöön viedylle tiedolle ja tuelle. 

– Uskon, että yhä useampi nuori ja nuoren lähiaikuinen tiedostaa tupakkatuotteiden vaarat, Salakari toteaa.  

Moni ammattikouluopiskelija raportoi olevansa nikotiiniton 

Aiemmin päivittäin nuuskaavia ammattikouluopiskelijoita oli koko ikäryhmästä yli 14 prosenttia, nyt luku on 11. Pojat käyttävät edelleen nuuskaa enemmän kuin tytöt, mutta käyttö on vähentynyt kahdessa vuodessa liki 20 prosentista noin neljääntoista prosenttiin.  

Myös ammattikoulua käyvien tyttöjen tupakointi on kääntynyt laskuun. Vuonna 2019 noin 24 prosenttia tytöistä tupakoi päivittäin, nyt luku on hieman alle 15.  

– Kun tarkastellaan poikien ja tyttöjen tupakointia yhdessä, tulos on samansuuntainen. Päivittäin tupakoivien määrä on vähentynyt kaikkiaan viisi prosenttiyksikköä, iloitsee Turun kaupungin hyvinvointipalvelujen suunnittelija Niina Jalo

ANKKURI kannustaa ammattikoululaisia nikotiinittomuuteen

ANKKURI-hanke tukee ammattikoululaisten nikotiinittomuutta, luo uudenlaisia toimintamalleja sekä kehittää yhteistyö- ja johtamiskäytänteitä. Kolmivuotista tutkimus- ja kehittämishanketta hallinnoi Turun AMK ja rahoittaa STM.