Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.9.2021

Koronan kurittamille yrityksille kehittämisapua Turun AMK:sta

Turun AMK:n hanke auttaa yritystä kehittämään muutoskykyä ja tuottavuutta koronan jälkeisessä uudessa normaalissa.

Teksti: Siiri Welling

Koronan kurittamat pk-yritykset voivat nyt saada maksutonta valmennusta Turun ammattikorkeakoulusta, jonka tavoitteena on kasvattaa muun muassa yrityksen henkilökunnan muutosketteryyttä, innovointikykyä ja talouden vihreän elpymisen vaatimaa osaamista. Flexi: Green and lean -hankkeessa kasvatetaan samalla myös työhyvinvointia ja tuottavuutta. 

– Hankkeen kolmesta teemasta, eli flexistä, greenistä ja leanistä, järjestetään ensin talven aikana valmennukset. Yritys valitsee yhden itselleen tärkeimmän teeman, josta kehittämisprojekti toteutetaan. Keväällä järjestettävässä työpajassa yrityksiä sparrataan täsmentämään projektin fokusta, kertoo koulutusvastaava Rauni Jaskari Turun ammattikorkeakoulusta. 

Hanke voi auttaa yritystä esimerkiksi pienentämään hiilijalanjälkeä tai vähentämään jätettä, jos yritys valitsee Green-teeman. Projektia ohjaa Turun ammattikorkeakoulun henkilökunta ja apuna on opiskelijoita. Flexi: Green and lean -hanke alkaa virallisesti lokakuun alusta ja kestää ensi vuoden loppuun asti. Mukaan mahtuu kaksikymmentä pk-yritystä. 

– Lean-projektissa on mahdollista vähentää vaikkapa tuotteen tai prosessin läpimenoaikaa tai muuta päällekkäistä tekemistä. Muutosjoustavuusvalmennus taas voi auttaa yritystä kehittämään ketteriä uusia suuntia tai ratkaisuja, jos toimintaympäristössä tapahtuu äkkinäisiä muutoksia. Koronapandemia on yksi esimerkki äkkinäisestä toimintaympäristön muutoksesta, selventää Jaskari. 

Lisää yrityksen kilpailukykyä

Parhaimmillaan yrityslähtöinen hanke voi auttaa yritystä säästämään aikaa ja rahaa omissa toiminnoissaan, kun työhyvinvointi ja tuottavuus kasvavat. Tuottavuuden parantamisella lisätään kilpailukykyä ja siten työllisyyttä.

Muutamat valmennukset toteutetaan Turun ammattikorkeakoulun kampuksella, mutta kestävän kehityksen koulutus järjestetään webinaarina. Siihen voi tarvittaessa osallistua yrityksen koko henkilökunta. Projektit toteutetaan loppukeväästä 2022 tai alkusyksystä 2022. Mukaan mahtuu yrityksiä eri aloilta.
 
– Mukaan voi tulla myös mikroyrityksiä. Lean-aiheet sopivat hyvin myös palveluyrityksille, vinkkaa Jaskari. 

Hanke on saanut rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Hankkeen toteuttaa Global Gateway-tutkimusryhmä. Turun AMK koordinoi hanketta, ja hankkeeseen osallistuminen on yrityksille maksutonta.

Yhdestä yrityksestä kuhunkin koulutukseen voi pääsääntöisesti osallistua 2–4 henkilöä.  Yrityksen de minimis -tuen määrä ei saa olla yrityksessä käytetty. 

Hankkeesta kiinnostuneet yritykset voivat olla yhteydessä Rauni Jaskariin mielellään 1. lokakuuta mennessä.