Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.9.2021

Labriikista erikoisosaamista yritysten tarpeisiin

Turun ammattikorkeakoulussa toimii kemiantekniikan tutkimus- ja kehityslaboratorio Labriikki. Siinä toimiva Uudet materiaalit ja prosessit -tutkimusryhmä tarjoaa yrityksille ja muille korkeakouluryhmille palveluja ja yhteistyömahdollisuuksia.

Lääketeollisuuden puolella kehittämishaasteita on lääkeannostelumateriaalien kehittämisessä. Niitä tarvitaan tulevaisuudessa vaikkapa henkilökohtaisessa lääkityksessä. Kiertotalouden puolella haasteena on pidentää materiaalien elinkaarta, minkä vuoksi valmistuksen kehittämisen lisäksi myös suunnittelun on kehityttävä. Uudet materiaalit ja prosessit -tutkimusryhmä toimii juuri tämänkaltaisten ongelmien parissa.  

– Yksi erikoisratkaisu lääketeollisuuden puolella on uudet annosteluvalmisteet biologisille lääkkeille. Niille on kehitetty injektoitavia annosteluvalmisteita, jotka soveltuvat pienillä muokkauksilla myös matalan lämpötilan 3D-tulostukseen. 3D- tulostus soveltuu henkilökohtaisen lääkityksen ratkaisujen kehittämiseen, ja siksi painopisteenä toiminnassa on ollut tulostukseen sopivien uusien materiaalien ja laitteiden kehittäminen lääkeannostelun tarpeisiin, kertoo tutkimusvastaava ja yliopettaja Mika Jokinen Turun ammattikorkeakoulusta.  

Tutkimusryhmä tekee yhteistyötä Suomen kemianteollisuuden kanssa, ja siihen kuuluu myös bio- ja lääketeollisuus. Jotta nämä yritykset pysyvät kilpailukykyisinä, tarvitsevat ne koko ajan uutta erikoisosaamista ja uutta teknologiaa. Kiertotalouden puolella tutkimusryhmä ratkaisee uusien yhdistelmämateriaalien prosessointia ja suunnitteluun liittyviä ongelmia.  

– Olemme luoneet osaamiskeskittymän. 3D-tulostukseen ja sen laitteistokehitykseen liittyen on jo aika hyvä yhteistyö käynnissä yritysten ja muiden korkeakoulujen kanssa lääkeannosteluun liittyen. Osaamiskeskittymää on tarkoitus laajentaa myöhemmin kiertotalousmateriaalien puolelle, jatkaa Jokinen.