Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.9.2021

Kasvisruoka valtaa Kupittaan kampuksen

Ensi viikolla pidettävän kasvisruokaviikon tavoitteena on herättää keskustelua ravitsemuksesta, mutta myös ilmastonmuutoksesta, terveydestä ja mielenterveydestä.

Teksti: Siiri Welling

Kasvisruokaviikko on osa viime vuoden keväällä alkanutta CarbonWise-projektia . Sen avulla on kasvatettu yritysten tietoisuutta hiilijalanjäljen laskennasta ja keinoista pienentää sitä. Ruoantuotanto on merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen lähde, joten omilla syömistavoillaan voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä. Turun AMK on hankkeessa mukana partnerina. 

– Kasvisruokaviikossa ja tässä koko hankkeessa haluamme ajatella myös koko ammattikorkeakoulun ravitsemuksen tulevaisuutta. Olisiko esimerkiksi mahdollista, että meillä olisi lounasaikaan tarjolla kokonaan kasvispainotteista ruokaa, kysyy kiertotalouden asiantuntija Maarit Jaakola Turun ammattikorkeakoulusta. 

Kasvisruokaviikolla opiskelijoille tarjotaan kampuksen EduCityn Unican Kisälli-ravintolassa vain kasvis- ja vegaaniruokaa. Lisäksi opiskelijoilta kysytään lounasaikaan mielipidettä kasvisruoasta ja kerätään tietoa poisheitetyn ruoan määrästä. Jo tällä viikolla Kisälli-ravintolassa on astioiden palautuspisteellä Elomaticin Escflow-ruokahävikkimittari, jolla kerätään tietoa siitä, mitä ruokaa heitettiin pois lautaselta. Kahden eri viikon tietoja verrataan toisiinsa.
 
– Kokonaisuudessaan haluamme positiivisen kautta vahvistaa opiskelijoiden näkemystä kasvisruoasta. Tärkeintähän on, että ruoka on maittavaa, ja että siitä saa tarpeeksi vitamiineja ja hiven- ja kivennäisaineita. Ruoan voimin pitää myös jaksaa arjessa, mutta tarvitseeko sen tosiaan päivittäin olla lihaa, kyseenalaistaa Jaakola. 

Viikon aikana aiheesta myös keskustellaan kasvisruokapaneelissa. Tiistaina 5. lokakuuta kestävän kehityksen ohjausryhmän puheenjohtaja Juha Kääriä, Turun yliopiston Mielen päällä -hankkeesta vastaava Kaisa-Riitta Aho, ravintovalmentaja Sirpa Heikkilä ja Unican ravintolapäällikkö Johanna Kurki keskustelevat muun muassa siitä, miten kasvisruokavaliota kummastellaan vielä tänäkin päivänä. 

– Odotan kasvisruokaviikon tuottavan kokonaisuudessaan mielenkiintoisia tuloksia. Oman kokemuksen mukaan kysymys kasvisruoasta jakaa parikymppisiä opiskelijoita aika paljon, joten on jännä nähdä, ovatko opiskelijat viikon jälkeen valmiimpia siirtymään kokonaan kasvisruokaan, toteaa Jaakola.

Kasvisruokapaneeli järjestetään EduCityn Taidon portailla Kupittaan kampuksella  5.10. kello 14 alkaen. 

Kasvisruokaviikko järjestetään Kupittaan kampuksella 4.-8. lokakuuta.

Tutustu tutkimusryhmään:

Kiertotalous 2.0 sivut: