Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.10.2021

Alumni: Heikki Stark sammuttaa kyberajan tulipaloja

KyberVPK auttaa kriittisiä organisaatioita, kuten kuntia ja sairaaloita tietoturva-asioissa. Turun AMK:n alumni Heikki Stark, 28, on yksi kolmestakymmenestä vapaaehtoisesta.

Teksti: Veera Laaksonen
Kuvat: Heikki Stark

– Uskon, että olen löytänyt unelma-alani, Stark toteaa vakuuttavasti. 

Nykyään Espoossa asuva alumni työskentelee F-Securella tietoturva-asiantuntijana, minkä lisäksi hän sammuttaa vapaaehtoisena kyberajan tulipaloja.

Apua Vastaamon uhreille

Noin puolitoista vuotta sitten Stark alkoi työskennellä vapaaehtoisena KyberVPK:ssa. Suomalainen KyberVPK on perustettu auttamaan kriittisten toimintojen tuottajia taistelussa hyökkäyksiä vastaan ja palautumaan niistä.

Tietoturvaan liittyvää apua tarjotaan kriittisille toimijoille, kuten kunnille, sairaaloille, kouluille ja muille teknistä apua tarvitseville yhteisöille.

– Kunnilla ja sairaaloilla on heikko budjetti kyberasioiden kanssa, joten pyrimme auttamaan, jotta esimerkiksi ambulanssit löytäisivät jatkossakin perille, Stark täsmentää.

Apua pyytävän organisaation tarpeista riippuen KyberVPK voi auttaa ennaltaehkäisemään tietoturvaongelmia, testata ympäristön turvallisuutta, ratkoa yhdessä tietoturvapoikkeamia tai esimerkiksi auttaa järjestelmien turvallisessa käyttöönotossa.

Vapaaehtoistyötä tehdään Starkin mukaan oman jaksamisen mukaan. Hän itse on ollut auttamassa muun muassa Vastaamon tietomurron uhreja. Hänellä on myös verifioitu tunnus keskustelualusta Jodelissa, minkä ansiosta hän voi keskustella anonymiteettiperiaatteella toimivassa sovelluksessa omalla nimellään.

– Usein saan kysymyksiä, mistä tunnistaa esimerkiksi viruksen laitteellaan. 26. lokakuuta olen puhumassa Digi- ja väestöviraston Digiturvaviikolla. 

Pienten haavoittuvaisuuksien hyödyntämistä

Eväät alalle Stark on saanut Turun ammattikorkeakoulusta. 

– Kun hain opiskelemaan vuonna 2014, minua kiinnostivat paljon tietokoneet, mutta sen suurempia suunnitelmia minulla ei ollut. Turun AMK:n tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinto pisti silmään ja päädyin sitä kautta opiskelemaan, Stark kertoo.

Koulussa opinnoissa olivat apuna hyvät opettajat, jotka Starkin mukaan osasivat inspiroida ja auttaa muokkaamaan omaa erityisosaamista. Stark tutustui tietoturvapuoleen, joka osoittautui hauskaksi ja kiinnostavaksi suuntautumiseksi. 

Heikki Stark etsii tietojärjestelmistä heikkouksia ja hakkeroi niitä.
Heikki Starkin mielestä mielenkiintoista on tehdä tietokoneilla sellaista, mitä niillä ei ole tarkoitettu tehtävän.

Erityisesti Stark muistaa opintojakson, jolla hän harjoitteli löytämään erilaisista järjestelmistä haavoittuvaisuuksia ja hyödyntämään niitä.

– Minusta kurssi oli todella hauska ja oli mielenkiintoista opetella tietokoneilla sellaista, mitä niillä ei ole tarkoitettu tehtävän. Minusta on kiinnostavaa etsiä pieniä haavoittuvaisuuksia järjestelmistä ja selvittää, miten se pienikin asia voi olla vakava tietoturvan kannalta, Stark kertoo.

Opinnot antoivat hyvät eväät työelämään, jossa Stark pääsi kehittämään jo opittuja taitoja. Hän suosittelee alaa sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita tietokoneista ja niiden mahdollisuuksista. 

Opinnäytetyönsä Stark teki Turun AMK:n oppimisympäristö theFIRMAlle

– Pohdimme silloin, josko theFIRMA alkaisi tarjota tietoturvapalveluita asiakkaille. Kartoitin opinnäytetyössäni, millaisia palveluita voisimme tarjota ja miten.

Suuntana kauppakorkea

Oltuaan oman alansa töissä noin neljä vuotta Stark tunsi haluavansa takaisin koulun penkille. Hän päätti hakea Turun kauppakorkeakouluun tietojärjestelmätieteiden maisteriopintoihin. Opiskelupaikka irtosi todistusvalinnalla.

Töiden ja opiskelun yhdistäminen on Starkin mukaan mennyt toistaiseksi hyvin. Kiirettä pitää sekä töissä että koulussa.

– Jatkan tälläkin hetkellä F-Securella pääsääntöisesti ja opinnot ovat siinä taustalla vähän pienemmällä prioriteetilla. Opinnot ja työt ovat menneet toistaiseksi hyvin yhteen, kunhan muistaa varata etäluentoja varten pienet slotit, jos ne osuvat työpäivän keskelle, Stark kertoo.

Lue myös:
Alumni: Insinöörikoulutus avasi polun it-alalle