Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.11.2021

Matkailuala murroksessa – miten kehittää alaa vastuullisesti ja vetovoimaisesti?

Matkailualalla on jo vuosia puhututtanut työvoimapula, digitaalisuus, vastuullisuus sekä yleisesti alan imago. Näihin teemoihin kytkeytyy vahvasti Matkailukoulutuksen verkostopäivät, jotka järjestetään 17.–19. marraskuuta Turun ammattikorkeakoulussa.

Teksti: Veera Laaksonen
Tapahtuman banneri: Kenna Häkki

– Vuosikymmeniä sitten matkailuala oli muita aloja enemmän väylä kansainvälisyyteen. Tämä erityispiirre kiehtoi ihmisiä, mutta tätä nykyä lähes kaikki alat ovat globaalissa maailmassa kansainvälisiä. Niin matkailu kuin alan koulutuskin tarvitsevat syvempää imagomuutosta, mihin verkostopäivillä pyrimme etsimään ratkaisuja, kertoo lehtori ja koulutusvastaava Telle Tuominen

Verkostopäivillä torstain teemana on Tuomisen mukaan matkailukoulutuksen sisällöllinen kehittäminen. Puheenvuoroja ja keskusteluja kuullaan muun muassa siitä, miten matkailukoulutusta voitaisiin kehittää ottaen huomioon Suomen matkailustrategia vuosina 2019–2028 sekä miten koronaviruspandemia tätä kehitystä ohjaa. Tähtäimessä on myös matkailun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan suuntaaminen uudessa normaalissa.

Tuominen uskoo, että nyt on oikea hetki keskustella vastuullisesta matkailusta. Miten matkailusta voitaisiin tehdä ympäristöystävällistä ja sellaista, että se tukisi myös matkakohteiden paikallista väestöä?

– Myös paikalliset kuluttavat usein kohdekaupunkien palveluita. Paikallisetkin käyvät silloin tällöin museoissa, ravintoloissa ja tapahtumissa. Heidän merkityksensä kysynnän tasaajana on huomattava, Tuominen perustelee.

matkailusemma.jpg__678x300_q85_crop-smart_subsampling-2_upscale.jpg

Tutustu verkostopäivien ohjelmaan tästä .

Turvallisen matkustamisen mahdollistamista

Turun AMK:n oli määrä isännöidä tapahtumaa jo syksyllä 2020, mutta pandemia pakotti tapahtuman siirrettäväksi vuodella eteenpäin. Tuominen paljastaa, ettei korona kuitenkaan laittanut tapahtuman sisältösuunnitelmaa uusiksi, mutta se epäilemättä tuo keskusteluun uusia näkökulmia.

Perjantaina ääneen pääsevät muun muassa Business Finlandin Kari Klossner, Turun AMK:n Ilkka Rytkölä sekä Nanoksin Jukka Laks, jotka keskustelevat terveysturvallisesta matkailusta. Kärkenä on terveysteknologia, joka mahdollistaa turvallisempia risteilykokemuksia.

– Terveysteknologia mahdollistaa keksinnöillään sen, että erilaisia tauteja voidaan ehkäistä tehokkaasti. Ratkaisut ovat sellaisia, joita ilman muuta voisi laajentaa myös hotelleihin ja tapahtumiin. 

Luvassa on Tuomisen mukaan puheenvuorojen ja paneelikeskustelujen lisäksi myös osallistavaa ryhmätyöskentelyä. Verkostopäivät nimensä mukaisesti yhdistävät matkailualan koulutuksen erityisesti korkeakouluissa  tutkimus- ja kehittämistoimintaan, jossa eri tahojen tarkoituksena on luoda ratkaisuja matkailualan vetovoimaisuuden säilyttämiseksi. Lisäksi ammatillisen koulutuksen opettajat työstävät tapahtumassa tutkintokriteerejä.

Turun AMK tarjoaa matkailuun ja hyvinvointiin liittyvää koulutusta

Turun AMK:n tradenomikoulutuksessa voi erikoistua matkailu- ja wellness-liiketoimintaan. Opintojen aikana opiskelija saa valmiudet toimia matkailuun ja vapaa-aikaan liittyvissä työtehtävissä kotimaassa ja ulkomailla.

Koulutus vastaa kysyntään matkailun sektorista, jossa on mahdollista edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia eli wellnessiä. Tähän kuuluu niin fyysinen, henkinen kuin sosiaalinenkin hyvinvointi. Opinnoissa otetaan vahvasti huomioon myös matkailun vastuullinen näkökulma. Matkailussa otetaan huomioon ympäristön lisäksi myös alan työntekijöiden, asiakkaiden ja paikallisen väestön hyvinvointi.

Vastaavaa koulutusta ei ole tarjolla muualla eteläisessä Suomessa, minkä vuoksi opiskelija saa koulutuksesta erityisosaamista, jolla erottua työnhakutilanteessa.

Yhteistyössä Turun AMK:n kanssa tapahtumaa ovat järjestämässä Raseko, Turun ammatti-instituutti sekä Turun aikuiskoulutuskeskus.