Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.12.2021

Turun AMK:n ja Turun ammatti-instituutin yhteisopetus tutustutti matkasynnytyksen hoitoon

Turun ammattikorkeakoulun kätilöopiskelijat ohjasivat Turun ammatti-instituutin perustason ensihoitajaopiskelijoita suunnittelemattomassa sairaalan ulkopuolisessa synnytyksessä. Yhteisessä harjoitusiltapäivässä perehdyttiin myös raskauden ajan kysymyksiin. Moniammatillisella osaamisella ja oppimisella on tutkitusti monia hyötyjä.

Opiskelijayhteistyö eri ammattiryhmien välillä on rikkaus. Moniammatillinen oppiminen muun muassa poistaa mahdollisia kaavamaisia käsityksiä muista ammattialoista. Tutkimuksissa on osoitettu, että koulutus lisää palvelujen laatua, vaikuttavuutta, asiakastyytyväisyyttä ja potilasturvallisuutta.   

– Opiskelijat ymmärtävät ja arvostavat paremmin toistensa rooleja ja ammattitaitoa yhteisessä hoitoprosessissa. On tärkeää ymmärtää, miten oma asiantuntijuus ja osaaminen tulevat yhteiseen käyttöön ja kaikkien hyväksi, lehtorit Tiina Murto, Marjatta Häsänen ja Niina Tunturi kirjoittavat Turun ammattikorkeakoulun Talk-verkkolehdessä .

Matkasynnytykset ja muut suunnittelemattomat sairaalan ulkopuoliset synnytykset ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosikymmenten aikana merkittävästi. Tämä asettaa uusia moniammatillisia vaateita ensihoidon ja kätilötyön opetukseen.

Ammattikorkeakulun koulutustiloissa syksyllä järjestetyssä teemapäivässä ohjaajina toimi joukko seitsemännen lukukauden kätilöopiskelijoita. Yhteiset harjoitukset toivat moniammatillista osaamista ja oppia molemmille opiskelijaosapuolille.

– Saimme harjoitusta ohjaamisen taitoihimme ja vahvistusta sille, että todella osaamme sen, mitä olemme opiskelleet oppitunneilla. Perustason ensihoidon opiskelijat ottivat ohjeemme vastaan avoimesti ja motivoituneesti, mukana ollut kätilöopiskelija Veera Arvola kiittelee.

Lue koko juttu Talk-verkkolehden Hyve-teemalehdestä . Hyve tarjoaa asiantuntijoiden oivalluksia arjen toiminnasta ja tutkimuksesta terveyden ja hyvinvoinnin alalta.

amk-ja-tai-opetusyhteistyo_-aleksi rajamaki.jpg
Opiskelijat pääsivät harjoittelemaan raskauden keston määrittämistä, ulkotutkimuksen tekemistä ja synnytyksessä avustamista. He tutustuivat samalla muun muassa sydänäänilaitteeseen ja imukuppi- ja pihtivälineisiin.