Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.12.2021

Rakennustoimihenkilöiden tarve kasvaa – Turun AMK:n rakennusmestariopiskelijat saavat arvokasta kosketusta alan töihin tutustumiskierroksilla

Turun AMK:n rakennusmestariopiskelijat pääsivät tutustumaan Logomon vieressä sijaitseviin uudiskerrostalokohteisiin, joita rakennusyhtiö YIT parhaillaan rakennuttaa alueelle.

Teksti ja kuvat: Veera Laaksonen

Tunnelma on odottava, kun ryhmä ensimmäisen vuoden rakennusmestariopiskelijoita kerääntyy pikkuhiljaa rakennustoimisto YIT:n Fabriikin työmaan liepeille. Tarkoituksena on tehdä ekskursio työmaalle, jossa opiskelijat näkevät työmaan arkea ja rakennusmestarin työssään.

Paikalle on rakentumassa toistakymmentä kerrostaloa, jotka vielä toistaiseksi ovat hyvin eri rakennusvaiheissa. Ensimmäiset kohteet on tarkoitus luovuttaa jo helmikuussa 2022. 

Rakennusmestari esitteli opiskelijoille YIT:n työmaata Turussa.
Rakennusmestari esitteli opiskelijoille YIT:n työmaata Turussa Logomon vieressä.

Isästä inspiroituneena

Yksi opiskelijoista on Jasmin Kannisto. Hän päätyi hakemaan rakennusmestarikoulutukseen isänsä inspiroimana. 

– Rakennusala alkoi kiinnostaa minua jo lapsena isäni kautta. Hänen moniosaamisensa ja tapansa heittäytyä työhön oli minusta vaikuttavaa ja inspiroivaa. Rakennusmestarikoulutus tuntui luontevalta jatkumolta parin vuoden alalla työskentelyn jälkeen sekä sisustajan ammatin pohjalta, Kannisto kertoo. 

Kannisto työskenteli reilu kaksi vuotta Helmi Saneerauspalvelut Oy:llä, minkä lisäksi hän on tehnyt satunnaisia asuntojen pintaremontteja.  

Opiskelijoiden työmaakierrokseen kuului tutustumista myös lähes valmiissa kerrostalossa. Ryhmä pääsi kurkkaamaan asuntoihin niiden viimeistelyn eri vaiheissa. Kannistolle jäi erityisesti mieleen asuntojen erikoiset pohjaratkaisut.

Logomon viereen valmistuvissa taloissa on asuntoja yksiöistä kolmioihin.
Vuonna 2022 valmistuvan kerrostalon pieni yksiö.

Myös puheet rakennusmestarin työn haasteista jäivät Kanniston mieleen.

– Etenkin muistan huomion siitä, millaisia haasteita rakennusmestarilla voi olla isolla työmaalla, ja miten pienikin viivästys vaikuttaa laajalti koko työmaan toimintaan.

Eräs YIT:llä työskentelevä rakennusmestariopiskelija kertoi opiskelijoille muun muassa rakennusmestarin työnkuvasta ja vastuista. 

– Rakennusmestari on henkilö, joka vastaa työmaalla aikataulun pitämisestä, laadunvalvonnasta ja johtaa erilaisia rakennustyömaan vaiheita. Rakennusmestari vastaa myös esimerkiksi sijaisten hankkimisesta, rakennusmestariopiskelija kertoo. 

YIT:n Fabriikin työmaa Turussa.
Logomon viereen valmistuu miltei kymmenkunta uutta kerrostaloa lähivuosina.

Vierailut ovat kurkistus alan työelämään

Työmaavierailu on osa Johdatus rakennusalaan -opintojaksoa, jossa koulutusvastaava Vesa Turusen mukaan pyritään antamaan tietoa tulevista alakohtaisista opinnoista opiskelijoille.

– Vierailut työmaille ovat tärkeitä rakennusalan opiskelijoille erityisesti opintojen alussa. Osa koulutukseen hakeutuvista ei ole kertakaan käynyt rakennustyömaalla. Tilanne muuttuu opintojen edetessä ja harjoittelujaksojen kohdistuessa työmaille, Turunen kertoo. 

Ensimmäinen lukukausi on Kanniston mukaan sujunut hyvin. Mielenkiintoisimpia ovat olleet johtajatyön psykologiaa ja hiilineutraalia rakentamismallia koskevat opintojaksot.

Kannisto suosittelee koulutusta kaikille, joita kiinnostaa ympäristöosaaminen. 

– Sekä niille, joilla on korkea työmoraali, Kannisto lisää.

Turunen kertoo rakennusmestarikoulutuksen vetovoimaisuuden (koulutuksen ensisijaisena valinneet opiskelijat) olleen hyvällä tasolla pitkään, vaikka sisään otettujen opiskelijoiden määrää on lisätty Turun AMK:ssa viime vuosina. 

Alalla on kova pula rakennustoimihenkilöistä, mikä Turusen mukaan osittain johtuu kaupungistumisen tuomasta lisärakennustarpeesta isoissa kaupungeissa. Lisäksi tarvetta on vanhemman rakennuskannan peruskorjauksille, jotka ovat niin ikään lisääntyneet. Alalla myös eläköityy lähivuosina paljon toimihenkilöitä.

Tutustu koulutukseen: