Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.12.2021
Educityn sisätilat, opiskelijoita Taidon portailla

Opiskelijat loivat Kupittaa Campus Brewery – panimobrändin

Turun ammattikorkeakoulun kemiantekniikan osaamisalueella on jo muutaman vuoden ajan ollut opetus- ja tuotekehityskäytössä pienpanimoprosessi. Panimolaitteisto koostuu pienemmistä 20 litran keittimistä ja käymisastioista tuotekehitystä varten sekä pientuotantoa varten tarkoitetusta 200 litran keittimestä ja käymistankeista.

– Vuosien saatossa olemme yhteistyössä Åbo Akademin ja Turun yliopiston kanssa tehneet useita koe-eriä moninaisia oluita, mutta aikoinaan myös eksoottisempia tuotteita kuten japanilaista Sakea, kertoo vararehtori Juhani Soini.

Tänä syksynä panimotoiminta on kehittynyt seuraavalle tasolle – elintarvike- ja biotekniikan lehtorit Eija Kulju ja Jani Pelkonen ovat hankkineet panimon tuotteille Valviran myyntiluvan. Panimossa valmistettuja tuotteita voidaan antaa myyntiin anniskeluluvan omaaville ravintoloille. Lisäksi syksyn Capstone -projektipajan opiskelijat loivat panimolle uuden brändin – Kupittaa Campus Brewery.

 Kesällä teimme koe-erän Indian Pale Ale -olutta kuuman kesän kunniaksi. Olut nimettiin Hope IPA:ksi koronan ohimenotoivon kunniaksi. Koe-erän jälkeen Hope IPA:a päätettiin tehdä isompi erä, jatkaa Soini.

Oluen paneminen aloitettiin 10. syyskuuta. Lehtorit Eija ja Jani järjestivät pääpanimomestareiksi elintarviketekniikan opiskelijat Joonan ja Kaisan. Maltaat keitettiin perjantaipäivän aikana ja vierre siirrettiin käymistankkeihin. Seuraavana perjantaina käymistuote siirrettiin toiseen tankkiin loppukäymistä varten. Lopulta 3 viikkoa myöhemmin olut laitettiin kypsymään 18 litran paineastioihin. 

Nyt opiskelijoiden itse valmistama Hope IPA -olut, Krampus of the Campus – Düsseldorfin alueen Alt-tyyppinen olut – on saatavilla EduCityn Kaivomestarin hanasta.

Suunnitteilla oma panimokauppa

Seuraavaksi tavoitteena on avata panimokauppa ja laajentaa opintotarjontaa esimerkiksi Turun korkeakoulujen yhteisen olutkilpailun merkeissä.

Haluamme erottautua Turun panimokartalla paikallisena - innovatiivisena Kupittaa Campus Breweryna. Tuottamamme oluet tulevat olemaan uniikkeja oluita, joista jokaisessa näkyy opiskelijoidemme kädenjälki. Haluamme myöskin innostaa kaikkia oluenpanemisen saloihin ja tuoda tietoiseksi olutprosessin hienoutta ja ilosanomaa, summaa Eija Kulju Kupittaa Campus Breweryn tavoitteet.

Kupittaa Campus Brewery

Kupittaa Campus Brewery on Turun AMK:n oma panimo, jonka toimitilat sijaitsevat vanhassa Tunturin tehtaassa Lemminkäisenkadulla Turussa. Panimon on tarkoitus valmistaa pieniä kooltaan rajoitettua tuote-eriä, joiden tyyli vaihtuu mukana olevien opiskelijoiden vaihtuessa. Tämä monipuolistaa panimon tarjontaa. Panimon toiminnassa korostuvat yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen, ennakkoluulottomuus ja jatkuva uuden oppiminen.