Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.1.2022

Akustiikkalaboratorion akkreditoinnin pätevyysalue tuplaantui –”Voimme testata lähes kaikki rakennustuotteet”

Turun AMK:n akustiikkalaboratoriolle on myönnetty kaksi uutta FINAS-akkreditointia aiempien kahden jatkoksi. Ne vaikuttavat positiivisesti laboratorion yritysyhteistyöhön, mutta laajentavat myös akustiikkalaboratorion tutkimus- ja kehitysmahdollisuuksia.

Teksti: Siiri Welling
Kuva: Valtteri Hongisto


Turun ammattikorkeakoulun akustiikkalaboratorion akkreditoinnin pätevyysalue kaksinkertaistui tammikuussa. Akustiikkalaboratoriolla on ollut akkreditointi kahteen menetelmään jo kaksikymmentä vuotta, mutta vuoden alussa akkreditointi laajeni askeläänieristävyyden ja puhelinkoppien ja huonekaluryhmien puheäänenvaimennuksen mittauksilla.

–  ISO-standardit, joihin akkreditointi liittyy, kuvaavat yhtenäisiä menetelmiä mittaamiselle. Jos me mittaamme seinän äänieristävyyttä täällä Suomessa, niin ISO-standardin ansiosta voidaan olla varmoja, että sama seinä mitataan samalla tavalla kaikissa muissakin maissa selventää akustiikkalaboratorion vetäjä Valtteri Hongisto

Akustiikkalaboratoriolla on ollut akkreditointi ilmaäänen eristävyyden mittauksiin vaakatasossa. Käytännössä on voitu mitata, miten ääni kulkeutuu ikkunoiden, ovien, seinien ja vaikkapa parvekelasitusten läpi. Toinen akkreditointi on koskenut akustiikkalevyjen ja kalusteiden absorptiosuhdetta eli sitä, miten hyvin materiaali imee ääntä ja vähentää huonekaikua. 

– Meidän uusi laboratoriotilamme sisältää kahden seinäaukon lisäksi kaksi lattia-aukkoa. Pystyimme siksi akkreditoimaan askeläänieristävyyden mittaukset sekä betoni- että puuvälipohjille. Sen lisäksi voimme mitata ilmaäänieristävyyden myös pystysuunnassa katoille ja lattioille, sanoo Hongisto. 

Joissain tapauksissa rakennustuotteille ilmoitetut ääniominaisuudet on määritetty laskentamalleilla. Laskennalliset tulokset eivät kuitenkaan ole luotettavia, koska laskentamallien epävarmuudet ovat suuria ja joillakin rakennetyypeillä epävarmuuksia ei edes tunneta. Akkreditoitujen testaustemme piiriin kuuluvien mittausmenetelmien epävarmuudet tunnetaan sen sijaan erittäin hyvin ja ne ovat globaalisti hyväksyttyjä. Sen vuoksi yritysten kannattaa sijoittaa ensisijaisesti laboratoriotestauksiin, koska testitulokset ovat luotettavia ja niiden takana voi seistä myyntitilanteessa, oli sitten kyseessä kotimaan kauppa tai vienti. 

– Se vaikuttaa vientiin. Jos joku tuo vaikkapa Baltian maista meille tänne rakenteen äänieristävyyden mitattavaksi, tuo tämä taho sen yksinomaan laboratoriomme osaamisen ja FINAS-akkreditoinnin takia, jatkaa Hongisto.  

Turun AMK:n akustiikkalaboratorion akkreditoinnit löydät FINASin sivuilta

Tutustu laboratorioon