Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.9.2022

Mobile Solar Lab simuloi aurinkoa – Uuden energian laboratorio tarjoaa aurinkopaneelien testauspalveluita

Uuden energian laboratorio tarjoaa energiatutkimuksen lisäksi muun muassa aurinkopaneelien testauspalveluita yrityksille. Mutta miten paneelien kuntoa voidaan testata?

Teksti: Veera Lunden

Energiakriisi koettelee maailmaa ja kääntää katseen uusiutuvien energiamuotojen lisäämiseen. Myös yksityishenkilöitä kiinnostaa, miten kotitalous voisi itse tuottaa sähköä ja vähentää energian hintakustannuksia. 

Aurinkopaneelit ovat yksi vaihtoehto, mutta pikavoittoja niillä ei luonnollisesti tehdä. Ne kuitenkin vähentävät kotitalouden riippuvuutta ajoittain kalliistakin sähkön hinnasta.

Turun ammattikorkeakoulussa EduCityn tiloissa toimii useita tutkimusryhmiä ja tekniikan laboratorioita. Tutkimuksen lisäksi useat laboratoriot tarjoavat myös palveluita yrityksille ja yksityishenkilöille. Yksi palveluntarjoajista on Uuden energian laboratorio.

Mobile Solar Lab tutkii aurinkopaneelien ominaisuuksia

Uuden energian laboratoriossa Turun AMK:n energia-alojen ammattilaiset tutkivat uusiutuvia energiamuotoja. Yksi laboratoriopalveluista on aurinkosähköjärjestelmien testaus.

Yritykset, kuten aurinkopaneelien maahantuojat sekä aurinkovoimaloiden rakentajat voivat tuoda laboratorioon testattavaksi aurinkopaneeleita. Siirreltävällä Mobile Solar Lab -tutkimuskärryllä tutkijat voivat testata yksittäisten aurinkopaneelien kuntoa ja tehoa keinoaurinkoa hyödyntäen.

– Esimerkiksi aurinkopaneelien maahantuojat haluavat varmistua, että heidän ostamansa paneelit ovat sitä laatua, mistä he ovat maksaneet, kertoo Ville Lavonen, projekti-insinööri Turun AMK:n Uuden energian laboratoriosta.

Katso videolta, miten aurinkopaneelien testaus tapahtuu vaihe vaiheelta!

Energiatehon ja paneelien mahdollisten vaurioiden lisäksi laboratoriossa voidaan testata paneeleja myös mekaanisesti.

– Mekaanisessa testauksessa paneelit väännetään fyysisesti mutkalle, minkä avulla voidaan tutkia ja testata, kuinka paljon paneeli kestää esimerkiksi lumikuormaa tai muuta painoa, Lavonen kertoo.

Tutustu laboratorion palveluihin

Maailma on energiamurroksessa ja tarvitsee uusiutuvaa energiatuotantoa, älykästä energiajärjestelmien ohjausta sekä kestävää liikennettä.