Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 8.11.2022

Vuoden alumni on verkkojen supersankari – ”Mahdollisuus kouluttautua on valtava etuoikeus”

Laura Kankaala haluaa tehdä Internetistä turvallisemman ja maailmasta paremman. Turun AMK palkitsi hyväntahtoisen hakkerin vuoden 2022 alumnina.

Moni organisaatio ja ihminen saa kiittää neuloja siitä, että käytössä olevien järjestelmien tietoturva on kunnossa eikä kyberrikollisilla ole kunniakujaa kaikkien laitteisiin. Lähellä nimittäin oli, että Laura Kankaala toteuttaisi visiotaan paremmasta maailmasta auttamalla ihmisiä sairaanhoitajana. Tietoturvayhteisön riemuksi sairaanhoitajaopinnot vaihtuivat kuitenkin sattuneesta syystä tietotekniikkaan vuoden opiskelun jälkeen.

– Aloitin 2012 kevätlukukaudella opiskelemaan sairaanhoitoa Turun ammattikorkeakoulussa, mutta muun muassa melko voimakkaiksi osoittautuneet piikki- ja verikammo ajoivat vaihtamaan alaa, Laura muistelee.

Elämä oli kuitenkin vahvasti Turussa eikä hyväksi havaittua opinahjoa tarvinnut vaihtaa, kun opiskeluvaihtoehtoja etsiessä vastaan tuli tietotekniikan tradenomin (nyk. tradenomi, tietojenkäsittely ) koulutus. Menestyksekäs hakuprosessi tarkoitti opintojen aloitusta keväällä 2013. Lauralle tärkeä ajatus ihmisten auttamisesta yhdistää vahvasti kahta ensisilmäyksellä hyvin erilaista alaa.

– Minusta on tärkeää, että teemme hyviä asioita ihmisille ja heidän eteensä, olemme hyviä toisillemme. Ja vaikka nykyinen alani ei olekaan kovin samanlainen kuin sairaanhoito, toivon voivani auttaa ihmisiä tekemäni työn kautta.

Lapsuudesta asti vahvasti kytenyt kiinnostus tietokoneisiin roihahti ilmiliekkeihin, kun kävi ilmi, että tietotekniikan saralla oli tarjolla valtava määrä erilaisia vaihtoehtoja. Opinnot imaisivat mukaansa ja Laura valmistui etuajassa syksyllä 2015.

– Tavallaan koin matkan varrella kaksi ahaa-elämystä. Ensimmäisen siinä, että tällainen tutkinto ja opiskelumahdollisuus ylipäätään on olemassa, ja seuraavan opintojen aloittamisen jälkeen huomatessani mitä kaikkea alalla voikaan opiskella ja tehdä. Erikoistumisvaihtoehtoja on useita eikä kaikkea edes voi valita, vaan pitää löytää se oma juttu.

Purkkaliimakoodeja ja loputon määrä mahdollisuuksia

Opiskeluajalta Lauralla on paljon lämpimiä muistoja. Vuoden alumniksi valinta palauttikin elävästi mieleen jännityksen ja avoimen tulevaisuuden. Ja vaikka elämään kuului tuolloin riemukkaiden opiskelijarientojen lisäksi myös sydänsuruja ja muuta myllerrystä, päällimmäisenä mieleen muistuu mahdollisuuksien maailma ja oman jutun löytyminen.

– Parhaimpia muistoja ovat erilaiset ryhmätyöskentelyt, kun olemme kaveriporukalla pistäneet purkkaliimakoodilla peliä kasaan. Juuri yhdessä tehtyjen projektien parissa on tullut vietettyä opiskelujen hauskimpia hetkiä.

Samalla Laura muistuttaa, että kaikilla meillä on oma tapamme olla ja oppia. Eikä IT-ala suinkaan ole tietyntyyppisille ihmisille suunnattu tee se yksin -ala ja tilaa on erilaisille osaajille. 

– Erilaisia persoonallisuuksia on alalla kuin alalla. Meille kaikille on oma paikkamme ja työpaikoilla tulisi huomioida tämä, sillä se on valtava rikkaus ja voimavara. Loppujen lopuksi tietotekniikkakin on hyvin ihmislähtöinen ala.

Laura kannustaa tutustumaan tietotekniikan tutkintojen maailmaan, mikäli vähänkään IT-ala kiinnostaa. Mahdollisuuksia erikoitumisiin ja työelämäntehtäviin on monia.
– Tradenomipuolella saa valmiuksia myös bisnespuoleen ja suuntautumisvaihtoehtoja on monia tietoturvasta ohjelmointiin sekä yrityksen rakennukseen ja ylläpitoon, hän listaa.

Lauran mukaan erityisesti IT-alalla työpaikka ja toimenkuva muovaa vahvasti sitä, minkalaista osaamista tarvitaan: millä koodikielellä ohjelmoidaan, mitä teknologioita pitää hallita, onko rooli teknisen puolen tukena ja niin edelleen. Opiskelu on antanut Lauralle hyvän pohjan siirtyä alan työelämään.

– Tarjolla on monimuotoisesti ja laajasti erilaisia opintojaksoja, jotka antavat mielestäni kattavan peruskäsityksen siitä, millaisessa maailmassa operoidaan ja miten asiat toimivat.

Uskallus unelmoida ja etuoikeus kouluttautua

Opiskelijoille Lauran haluaa korostaa, että opiskeluaika on paitsi ainutlaatuista, myös loppujen lopuksi kovin lyhyt aika elämästä ja siihen kuuluu paljon muutakin kuin opinnot.

– Opiskeluajan ei tarvitse olla pelkkää opiskelua ja suorittamista. Kannattaa, mahdollisuuksien ja omien mieltymysten, mukaan mennä, kokea ja pitää hauskaa. Ei kannata käyttää aikaa olemalla turhan ankara itselleen. Huono arvosana saattaa siinä hetkessä tuntua maailmanlopulta, mutta työelämässä ei niitä kukaan muistele.

Laurasta on tärkeintä opiskella ja sivistää itseään itselle sopivalla tavalla.

– Hyvä yleissivistys on tärkeää ja mahdollisuus saada koulutuksesta irti itselle tärkeät asiat. Kaikkia ei ole luotu pänttäämiseen, on muitakin tapoja. 

Laura kokee, että mahdollisuus kouluttautua ja tehdä itseä kiinnostavia, merkityksellisiä asioita on valtava etuoikeus, joka kannattaa hyödyntää.

– Uskaltakaa unelmoida ja miettiä tulevaisuutta, sitä millaisessa maailmassa haluaisitte itsenne nähdä. Miten voitte itse osaltanne tehdä töitä kohti sitä maailmaa, hän kehottaa.

Oman urapolkunsa suhteen Lauralla ei ole mitään konkreettisia ”nextin levelin” haaveita. Juuri nyt tässä on hyvä. Aiemmin tietoturvakonsulttina työskennellyt Laura aloitti juuri työt F-Securella Threat Intelligence Lead -tittelillä. Hänen tehtävänään on keskittyä uhkakuviin ja kartoittaa mitä kyberrikosmaailmassa tapahtuu, miten se heijastuu tavallisten ihmisten arkeen ja miten me voimme kaikelta suojautua.

– Olen mennyt sen mukaan, missä olen kokenut, että minusta on eniten hyötyä ja apua. Nyt koen sen olevan tässä pestissä. Minulle on tärkeää pitää asiat ja mieli avoimena. Jos tehtävä ja työ tuntuu hyvältä, ei jonkin tietyn position tavoitteleminen niinkään vaikuta mielekkäältä.

Valoa uhkakuvien keskellä

Työ tietoturvan parissa ja tärkeän aihealueen aktiivinen sekä kansantajuinen esillä pitäminen mediassa toivat Lauralle Turun AMK:n vuoden alumni 2022 -tittelin. Hänelle on tärkeää kulisseissa tapahtuvan oman työnsä lisäksi varmistaa, että tietoturvasta keskustellaan myös julkisesti ja ihmiset ovat tietoisia riskeistä. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista olla askeleen edellä.

– Välillä keskustelu syntyy valitettavasti vasta, kun jotain negatiivista tapahtuu ja siihen on pakko reagoida. Esimerkiksi psykoterapiakeskukseen kohdistunut tietomurto oli hirveä tapahtuma, joka kuitenkin synnytti erittäin tarpeellisen keskustelun sote-alan henkilötietoja keräävien palvelujen tietoturvasta.

Entäpä se työ siellä kulisseissa, verkon pimeällä puolella? Asiantuntijana tietää turhan hyvin, mitä kaikkea kamalaa voi tapahtua ja nykyisessä työssä kahlataan paljon pahimpia uhkakuvia, miten Laura näkee tietoturvan mahdollisuudet ja ylipäätään maailman tulevaisuuden?

– Tilanne ei aina herätä superpositiivisia fiiliksiä. Informaatiovaikuttaminen lisääntyy jatkuvasti eikä kyberrikollisuus ole suinkaan vähentynyt. Samalla teknologian voi nähdä kehittyvän suuntaan, jossa emme ehkä tulevaisuudessa kykene sitä hallitsemaan.

Laurasta on surullista, että maailma on tällä hetkellä paikka, jossa kyberrikollisuus on äärimmäisen tuottoisa bisnes. Hän kuitenkin valaa toivoa näkemyksillään ja koko olemuksellaan.

– Uskon, että edessä on vaikeita asioita, mutta tulevassa on myös valoa. Paras oppi, jonka voimme tapahtumista ottaa, on tehdä jatkossa asiat paremmin, Laura summaa. Hänen mukaansa toivo tulevasta on tärkeää ja me voimme tehdä paljon hyviä asioita tulevaisuudessa.

– Haaveilen maailmasta, jossa on hyvä ja kestävä elää. Tilanteesta, jossa voimme arjessa luottaa teknologiaan ja siihen, että järjestelmät toimivat meidän parhaaksemme.

Teksti: Noora Viherpuro
Kuva: Antti Ala-Könni

Lauran TOP 3 vinkit turvallisempaan tiedonkäyttöön

  1. Ennaltaehkäise - Varautuminen ennakkoon on ehdottomasti paras tapa suojata tietonsa, sillä hakkeroituja tilejä voi olla todella haastavaa, ellei mahdotonta, saada jälkikäteen takaisin. Muodosta vahvoja salasanoja ja käytä AINA jokaisessa palvelussa eri salasanaa. Jos salasana vuotaa rikollisten käsiin, he kyllä koettavat sitä jokaiseen mahdolliseen palveluun. Vähintään kaikkein tärkeimmissä palveluissa olisi hyvä käyttää monivaiheista tunnistautumista. Nämäkään eivät hakkerointia välttämättä estä, mutta ne kuitenkin tekevät rikollisen elämästä paljon vaikeampaa ja pienentävät riskiä huomattavasti.
     
  2. Varmuuskopioi - Rikolliset saattavat ujuttaa laitteille haittaohjelmia, jotka yksinkertaisesti tuhoavat kaiken sille tallennetun tai kännykkä saattaa lähteä ruuhkabussissa taskusta omille teilleen. Itselle tärkeät tiedot, kuten vaikkapa rakkaimmat valokuvat tai videoklipit eeppisimmistä opiskelijabileistä, kannattaakin aina varmuuskopioida joko pilvipalveluun tai ulkoiselle kovalevylle.
     
  3. Ilmoita - Jos jokin kaikesta varautumisesta huolimatta menee pieleen, tee aina rikosilmoitus ja jos olet rikoksen yhteydessä menettänyt rahaa, ilmoita asiasta myös pankillesi. Häpeää ei pidä tuntea, olet joutunut rikoksen uhriksi.

Kiinnostaako kouluttautua lisää?

Alumnissa on välittäjäainesta!