Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.11.2022

Harjoittelua Valmet Automotivella: "Tekemällä oppii enemmän"

Turun AMK:n kumppaniyrityksessä Valmet Automotivellä työskentelee Turun AMK:sta vuosittain parikymmentä harjoittelijaa ja opinnäytetyöntekijää, jotka saavat arvokasta työelämäkokemusta.

Teksti: Martti Komulainen
Kuvat: Valmet Automotive (yläkuva), Nea Koski ja Juuso Lamminpää

Harjoittelut ovat tärkeä osa ammattikorkeakoulun opintoja. Harjoittelussa opiskelija saa tuntumaa opiskelemansa alan työtehtäviin, soveltaa oppimaansa, kehittää ammatissa tarvittavaa osaamista ja solmii yhteyksiä yrityksiin ja muihin työnantajiin.

Valmet Automotiven toimipisteissä Uudessakaupungissa, Turussa ja Salossa on vuosittain yhteensä noin 80 kesäharjoittelijaa, joista parisenkymmentä on ollut Turun AMK:sta. 

– Opiskelijat ovat meille todella tärkeä voimavara ja näemme opiskelijoissa valtavaa potentiaalia tulevaisuuden ammattilaisiksi yrityksessämme. Tästä syystä harjoittelujaksojen aikana opiskelijat saavat vastuuta ja oikeita alan töitä. Harjoittelijat usein myös jatkavat meillä harjoittelujakson jälkeen, toteaa Marianne Nurmi Valmet Automotiven Talent Management Specialist HR -osastolta.

Valmet Automotiven arvostus harjoittelijoita kohtaan näkyy myös siinä, miten heille järjestetään monenlaista ohjelmaa pitkin kesän harjoittelua - muun muassa perehdytyspäivä, workshoppeja, afterworkeja sekä muita tilaisuuksia, joissa he pääsevät tutustumaan toisiin harjoittelijoihin ja myös yritykseen paremmin. 

Opiskelua yrityksessä

NeaKoski.jpg

Harjoittelu on viety maksimiin Turun AMK:n InTO (Insinööriksi Työssä Oppien)-mallissa: ensimmäistä vuotta lukuun ottamatta opiskelu tapahtuu pääosin työpaikalla. 

Tuotantotalouden opiskelija Nea Koskelle sopii oppisopimustyyppinen yrityksessä opiskelu.

– Luennot antavat hyvää pohjaa, mutta tekemällä oppii paljon enemmän. 

Nea Koski oikoo mielikuvaa työn kautta opiskelusta helppona vaihtoehtona. Opiskelutapa on varsin vaativa ja edellyttää omatoimisuutta. Työn ohella on tietyt opintojaksot suoritettava normaalisti.

Nea Koskelle tulevaisuuden kuviot alkavat kirkastua ja tavoite on valmistua ensi keväänä kolmessa vuodessa eli selvästi alle normiajan. Kehitysinsinöörin tehtävät kiinnostavat. Nykytehtävä kehitysinsinööriharjoittelijana pohjustaa tätä.

Kehitystehtäviä on harjoittelukin pitänyt sisällään lähinnä kunnossapidon alueella sekä dokumentaatiota ja turvallisuusasioita. Puolivuotiskausi Uudenkaupungin akkutehtaan kunnossapidon työnjohtajaharjoittelijana toi myös esihenkilökokemusta.

Tavoitteena tehokkaampi maalaamo

Juuso Lamminpään opinnot alkavat olla loppusuoralla, käynnissä on 4. vuosi tuotantotalouden insinöörin opintoja.

Juuso Lamminpää on ollut Uudenkaupungin tehtaalla harjoittelijana kesät 2021 ja 2022 esihenkilöharjoittelijana kokoonpanossa ja maalaamossa.

Maalaamon toimintaan liittyy hänen opinnäytetyönsäkin, aiheena ”5S käyttöönotto maalaamossa”. 5S on toiminnan virtaviivaistamista, lean-ajattelun mukaista tekemistä, käsittäen kokonaisuudet Sort - Sorteeraus,  Set in Order – Systematisointi, Shine – Siivous, Standardize – Standardisointi ja Sustain – Seuranta.

– Kiteytetysti työ esihenkilöharjoittelijana on ollut tarvittavien resurssien varmistamista, tuotannon seuraamista ja valvontaa sekä raportointia.

Lisäksi Juuso kertoo oppineensa työssä sosiaalisia taitoja. Hän kannustaa aina kysymään matalalla kynnyksellä harjoittelupaikassa työskentelyn aikana, siten oppii parhaiten.

IMG_20221122_145156_4.jpg

Valmet Automotive tarjoaa harjoittelupaikkoja muun muassa konetekniikan, tieto- ja viestintätekniikan, ympäristö- ja energiatekniikan ja tuotantotalouden insinööreille sekä tradenomeille.

Harjoittelupaikkoja Valmet Automotive tarjoaa yrityksen eri toiminnoissa esimerkiksi prosessisuunnittelussa, kunnossapidossa, tuotantotekniikassa ja ICT-osastolla sekä laatuosastolla ja viestinnässä.

Kesäharjoittelijoiden haku sijoittuu vuoden alkuun, seuraavaksi 9.1.-12.2.2023. Lisäksi yksittäisiä harjoittelupaikkoja voi tulla hakuun myös keskellä vuotta, ja erityisesti opinnäytetyöhakuja voi olla myös muina ajankohtina.

Valmet Automotiven harjoittelu- ja opinnäytetyömahdollisuuksista voi tarkemmin lukea https://www.valmet-automotive.com/fi/career/opiskelijat/

InTO-malli

InTO-mallissa (Insinööriksi työssä oppien) suurin osa opiskelusta tehdään työelämässä käytännön kautta oppien.