Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.1.2023

Urheiluliiketoiminnan asiantuntija siirtyi lehtoriksi: ”Yritysmaailman tuominen korkeakoulumaailmaan tarjoaa opiskelijoille näytön paikkoja”

Arto Kuuluvainen on ollut muun muassa perustamassa Suomen ensimmäistä yliopistotasoista urheilujohtamisen ja -yrittäjyyden kurssia. Turun ammattikorkeakoulussa Kuuluvaista motivoi nähdä opiskelijoiden kasvaminen myynnin ammattilaisiksi.

Teksti ja kuva: Siiri Welling  

Urheilu on Arto Kuuluvaisen DNA:ssa. Siksi on luontevaa, että urheilu on osa Kuuluvaisen työtäkin. 

Kuuluvaisen veli pelasi aikoinaan ammattilaisjääkiekkoa, ja hänen setänsä oli jalkapalloilija. Isä taas vaikutti muun muassa KuPSissa. Urheilu-uran sijaan Kuuluvainen tosin teki niin sanotusti ”järkiperusteisen ratkaisun”: Lukion jälkeen hän haki opiskelemaan markkinointia ja kansainvälistä liiketoimintaa Itä-Suomen yliopistoon Kuopioon. Tie vei aina kauppatieteiden tohtoriopintoihin Turun Kauppakorkeakouluun.   

– Itä-Suomen yliopiston tarjoama ekonomin tutkinto oli hyvä, ja antoi paljon vaihtoehtoja. Se näkyy ehkä myös omalla urallani, pohtii Kuuluvainen.  

Kauppakorkeakouluvuosien aikana Kuuluvainen päätti perustaa jääkiekkovarusteiden maahantuontiin keskittyvän yrityksen. Verkostot ja kontakti olivat osittain jo valmiina veljen ja kavereiden urheilu-urien takia, joten idea kuulosti hyvältä.  Yritys ei lopulta ollut kovin menestyksekäs, mutta se opetti paljon muun muassa digitaalisesta markkinoinnista, verkkokaupan perustamisesta 2000-luvun alun Suomessa, kansainvälisestä neuvottelusta ja ylipäätään maahantuonnista.  

– Siinä sai aika paljon käytännön kokemusta ja näkemystä, kun raahasi mailasäkkejä räntäsateessa postiin ja sitten myöhemmin ihmetteli, että mihin ne oikein hävisivät. Rahaa ei yritystoiminnassa hävitty, mutta ei siitä paljon plussallekaan jäänyt. Ja vaikka työmäärä oli hirveä, niin kyllä kokemuksesta kannattaa aina maksaa. Yleensä ne kokemukset kuitenkin aina myös antavat jotain sellaista, jota voi hyödyntää muualla elämässä, sanoo Kuuluvainen.  

Urheilujohtamisesta yliopistokursseja 

Käytännön kokemus auttoi suunnittelemaan ja toteuttamaan opetusta Turun kauppakorkeakoulussa. Kuuluvainen tunnetaan nimittäin urheilujohtamisen kursseistaan, jotka olivat 2000-luvun alkupuolella harvinaisia korkeakoulumaailmassa. Kuuluvaisen kurssi keskittyi urheiluseurojen ja urheilun bisnekseen, ei niinkään hallinnolliseen puoleen.  

– Ajatus kurssista lähti oikeastaan siitä, että meillä ei Turun kauppakorkeakoulussa ollut tuolloin montaa yrittäjyydestä kiinnostunutta opiskelijaa. Jotain piti tehdä. Ehdotin sitten, että mitä jos pidetään tällainen bisnekseen keskittyvä urheilujohtamisen kurssi, joita kuitenkin oli paljon maailmalla, mutta ei Suomessa? Sain sille vihreää valoa ja kurssin nimeksi tuli urheilujohtaminen ja -yrittäjyys. Ensimmäisellä kerralla kurssille olisi ollut halukkaita noin kolme kertaa enemmän, kuin mitä kurssille oikeasti mahtui, kertaa Kuuluvainen.  

Urheilujohtamisen kurssi puolestaan on osasyynä siihen, että Kuuluvainen tunnetaan nykyään urheiluliiketoiminnan sekatyömiehenä. Urheilujohtamisen kurssien aikana mediassa alkoi esiintyä uutisia urheiluseurojen talousvaikeuksista ja urheilun liiketoiminnasta. Pikkuhiljaa Kuuluvainen alkoi saada huomiota mediassa urheiluasiantuntemuksensa ansiosta.  

– Yhteydenottoja alkoi tulla yhä enemmän. Tohtoriksi väittelemisen jälkeen aloin pohtia, että mitä oikeasti haluan tehdä elämässäni: jäänkö tekemään professorina kammiotutkimusta, joka ei sovi luonteeseeni, vai lähdenkö yksityiselle puolelle. Vuosien aikana olin kasvattanut verkostojani, joten niinpä sitten lähdin markkinointi- ja tutkimustyöhön Helsinkiin.  

Asiantuntijabrändin kehittymisen myötä Kuuluvainen kirjoitti yhdessä Tero Auvisen kanssa kirjan, joka keskittyi selvittämään, mitä urheiluseurojen kulisseissa oikeastaan tapahtuu voittojen ja tappioiden välillä. Kirja oli menestys, ja auttoi myös Kuuluvaista edelleen mielenkiintoisten työtehtävien pariin. Hän muun muassa ehti tehdä töitä FC TPS:n liiketoiminnan kehitysjohtajana oman yrityksensä kautta.  

Hyppäys Turun ammattikorkeakouluun

Noin vuosi sitten Kuuluvainen oli kuitenkin valmis jälleen uusiin haasteisiin. Siinä yhteydessä hän sai tietää Turun ammattikorkeakoulussa auki olevasta paikasta. Positiosta keskusteltiin monta kuukautta. Viime elokuussa Kuuluvainen aloitti myynnin lehtorina.  

– Vaikka koen olevani enemmän asiantuntija, olen kuitenkin myös myynyt urani aikana paljon. Myynnin opettaminen on sujunut hyvin, ja samalla olen tietysti myös itse oppinut lisää ja saanut uusia näkemyksiä.  

Kuuluvaisen niin sanottu tavaramerkki on ollut ulkopuolisten luennoitsijoiden kutsuminen tunneille. Hän on hyödyntänyt laajasti omaa verkostoaan, ja auttanut opiskelijoita kehittymään oikeiden myyntikeissien avulla. Palaute on ollut positiivista, ja Kuuluvainen on myös saanut nähdä opiskelijoiden kehittymisen viime syksyn aikana. Alastaan innostuneiden opiskelijoiden ohjaaminen motivoi Kuuluvaista.  

– Tietysti haluan tuoda omaa yritysverkostoani lähemmäs tätä korkeakoulumaailmaa. Se on samalla näytön paikka opiskelijoille, sillä opetuksen lisäksi he saavat niitä elintärkeitä työelämäkontakteja. Lisäksi pystyn myös suosittelemaan omia opiskelijoitani erilaisiin myyntitehtäviin. Ehkä osa heistä ei ole vielä täysin valmiita myyjiä, mutta potentiaalia heissä on paljon.  

Osittain Kuuluvainen haluaa myös antaa takaisin koko koulutusjärjestelmälle. Sen ansiosta hän on itse kouluttautunut korkealle ja pystynyt luomaan omaa uraansa. Opiskelijoille hänellä on kuitenkin yksi tärkeä vinkki.  

– Korkeakoulussa luin sivuaineena taloushallintoa ja rahoitusta, sillä niiden aineiden sanottiin tukevan ekonomin urakehitystä. Mutta ihan turhaan luin kyllä niitä. Siksi sanonkin aina opiskelijoille, että seuratkaa omia vaistojanne. Opiskelkaa vapaavalintaisina aineina juuri niitä asioita, jotka teitä kiinnostaa. Oli se aihe sitten filosofia tai kiinteistönvälitys. Itseään kuuntelemalla saa paljon enemmän irti kuin sillä, että toteuttaa muiden odotuksia. Eikä sitä koskaan tiedä, milloin sivuaineopintojen opetuksia tarvitsee oikeassa elämässä.  

Tutustu tutkimusryhmään