Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.2.2023

Digitaalinen työkalu auttaa Teamsin ja Excelin kanssa – ”Tavoitteena on parantaa opiskelijoiden ja työssä olevien digitaalista osaamista”

ToolIT-hankkeessa on kehitetty verkossa toimiva digitaalinen työkalu, joka tarjoaa ratkaisuehdotuksia yleisimpiin Teams- ja Excel -aiheisiin ongelmiin.

Teksti ja kuva: Siiri Welling   

Turun ammattikorkeakoulu on julkaissut uuden digitaalisen työkalun , jonka tarkoituksena on tarjota ohjeistusta ja opastusta työssä tarvittavien ohjelmistojen käyttöön.  

ToolIT-hankkeessa kehitetty työkalu auttaa tällä hetkellä Excel- ja Teams- kysymyksissä. Esimerkiksi Teamsin ääniongelman kohdalla ToolIT -työkalu osaa lyhyiden kysymysten jälkeen ohjata mahdollisen ratkaisun äärelle.  

– Tavoitteena on parantaa opiskelijoiden ja työssä olevien digitaalista osaamista. Koronapandemian seurauksena tapahtunut nopea digiloikka vaatii entistä syvällisempää tietotaitoa etätyössä vaadittavista ohjelmista, ja työkalulla kurotaan umpeen tätä digiosaamisessa havaittua kuilua. Työkalu on suunnattu siis kenelle vain, joka kokee osaamisensa olevan vajavaista, sanoo hankkeen projektipäällikkö ja lehtori Taneli Ahtiainen.  

Digitalisaation edistämisohjelman vuoden 2020 raportin mukaan noin 24 prosentilla suomalaisista on heikot digitaidot. Kehitetyn ratkaisun yksinkertaiset ohjeet ja käyttöliittymä auttavat kertaamaan nopeasti niitä taitoja, joita henkilöllä jo mahdollisesti on. Taitojen oppiminen puolestaan vähentää opiskelun ja työn kuormittavuutta ja vaikuttaa siten positiivisesti hyvinvointiin.  

Ahtiainen visioi, että työkalulle voisi olla kysyntää jo esimerkiksi peruskoulussa, jossa Excel- ja Teams alkavat olla arkipäivää. Yhtä kaikki sitä voivat hyödyntää esimerkiksi eläkeläiset. Ahtiaisen mukaan ToolIT on hyvin helppokäyttöinen ja se on helposti räätälöitävissä erilaisia tarpeita varten.  

– Olemme tehneet työkalusta vuokaavion, joka havainnollistaa sen toimintaa. Lisäksi työkalun lähdekoodi on avoin, joten jokainen voi monistaa sen itselleen ja lähteä rakentamaan vastauksia tarvitsemiinsa kysymyksiin.  

ToolIT-hanke alkoi vuoden 2022 syksyllä ja sen on määrä päättyä elokuussa 2023. Työkalun ensimmäinen versio on julkaistu jo hankkeen nettisivuilla, mutta kehitystyön on määrä jatkua vielä keväällä. Kevään aikana on myös tarkoitus kerätä palautetta työkalun toimivuudesta.  

– Organisaatioissa on todella paljon innovatiivisuutta ja kykyä tehdä asioita. Mutta jos digitaidoissa on puutetta, voi se merkittävästi vaikuttaa työn tuottavuuteen. Kannustan yrityksiä pohtimaan ToolIT-työkalun hyödyntämistä omassa organisaatiossaan, päättää Ahtiainen.  

ToolIT-hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian takia toteuttamia toimia.  

Tutustu tutkimusryhmään