Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.3.2023

Rasisminvastaisella viikolla keskitytään työelämän rasismiin

Punaisen ristin Rasisminvastainen viikko haastaa kaikki toimimaan rasismia vastaan. Joka vuosi maaliskuussa järjestettävän viikon aikana Punainen Risti kannustaa tunnistamaan rasismia ja syrjintää. Tänä vuonna 20.–26.3.2023 vietettävällä viikolla syvennytään erityisesti työelämän rasismiin.

Opiskelijoiden projektiryhmä selvitti korkeakoulujen antirasistista viestintää

Turun AMK:n monialainen projektiryhmä sai toimeksiannon kartoittaa Turun AMK:n ja muiden suomalaisten korkeakoulujen verkkosivuja. Koulutuksen kehittämisen tiimin muotoileman toimeksiannon tarkoituksena oli selvittää, millaista antirasismiin liittyvää sisältöä korkeakoulujen verkkosivuilta löytyy. 

Lisäksi opiskelijoiden projektiryhmä julkaisi listan antirasismia edistävistä toimenpide-ehdotuksista. Turun AMK:n osalta ryhmä teki monia tärkeitä havaintoja verkkosivujen kuvavalinnoista lounaslistojen monikielisyyteen. Projektiryhmän havaintoja on jo lähdetty viemään eteenpäin. 

Keskeinen löydös oli se, että vaikka useimmissa korkeakouluissa tehdään antirasismiin ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kyselyjä, niiden tuloksia ei julkaista ulkoisilla verkkosivuilla. Kyselyjen tulokset jäävät siis useasti vain kyseisen korkeakoulun henkilöstön ja nykyisten opiskelijoiden tietoon. Tällainen tieto saattaisi kuitenkin olla tärkeää myös potentiaalisille opiskelijoille. 

Kaiken kaikkiaan projektiryhmä raportoi löydöksenään, että korkeakoulujen verkkosivuilta löytyy melko vähän antirasismiin liittyviä sisältöjä. Opiskelijat kaipaisivatkin enemmän esimerkiksi osallistavia tapahtumia ja tietopaketteja. 

Koulutuksen kehittämisen Johtava asiantuntija Marjo Joshi yhtyy projektiryhmän esiintuomiin kehitystarpeisiin.

– On tärkeää lisätä tietoisuutta, koulutusta ja tukea rasmisminvastaiseen työhön korkeakouluissa. Haluamme, että kaikki opiskelijamme tuntevat olevansa yhtä tärkeitä ja kuuluvat yhteisöömme yhdenvertaisesti. 

Turun AMK mukana rasisminvastaisessa työssä

Yhdenvertaisuussuunnitelmassaan Turun AMK on sitoutunut toimimaan organisaationa yhdenvertaisuutta edistävästi ja syrjintää ehkäisevästi. 

”Kaikki henkilöt ovat samanarvoisia riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, iästä, fyysisistä ominaisuuksista, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta, vakaumuksesta, terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Jokaisen opiskelijan ja työntekijän tulee kokea saavansa yhdenvertaista ja tasa-arvoista kohtelua”, todetaan Turun AMK:n yhdenvertaisuussuunnitelmassa. 

Yhdenvertaisuussuunnitelmamme käytännön toimenpiteitä on muun muassa se, että loppuvuonna 2022 teimme päätöksen anonyymista rekrytoinnista, joka otetaan käyttöön soveltuvissa rekrytoinneissa. 

Lisäksi kiinnitämme enemmän huomiota Suomeen muuttaneiden työntekijöiden perehdyttämiseen, ja otimme alkuvuodesta 2023 käyttöön positiivisen erityiskohtelun opiskelijavalinoissa.

Teemme yhteistyötä maahanmuuttajaopiskelijoiden kieli- ja ohjauspalvelun ja International House Turun kanssa, jotta maahanmuuttajataustaiset opiskelijamme saavat tukea myös näiden toimijoiden kautta.  

Lisäksi olemme kiinnittäneet erityistä huomiota henkilöstömme osaamiseen ja tietoisuuden lisäämiseen. Olemme muun muassa järjestäneet Antirasismin ABC -koulutuksen henkilöstölle. Lisäksi tulemme julkaisemaan vuonna 2023 monikulttuurisuuteen liittyvän verkkokurssin henkilöstölle ja myöhemmin myös opiskelijoille. 

Jokainen voi omalla toiminnallaan purkaa syrjiviä käytäntöjä

Punaisen ristin kampanjasivuilla on hyödyllistä tietoa rasisminvastaisesta viikosta. Sivuilla ja sosiaalisen median kanavilla jaetaan tietoa siitä, miten ennakkoluulot, syrjintä ja rasismi ilmenevät etenkin työelämässä. Materiaaleista saa vinkkejä siihen, kuinka jokainen voi omalla toiminnallaan purkaa syrjiviä käytäntöjä yhteisöissään ja luoda yhdenvertaisempaa työkulttuuria.

Rasisminvastaisella viikolla Turussa järjestetään monia tapahtumia,  jotka on koottu Turun kaupungin sivuille. Turun AMK viestii aiheesta myös omilla sosiaalisen median kanavillaan.

Miksi teemme englanninkielisistä korkeakouluopinnoista saavutettavia ja tarkoituksenmukaisia maahanmuuttajille?

Suomella on OECD-maista suurin pula korkeakoulutetuista työntekijöistä. Lue ajankohtaiseen aiheeseen pureutuva asiantuntijoidemme kirjoittama Talk-puheenvuoro.