Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.6.2023
Kaksi ihmistä työskentelemässä laboratoriossa

Turun AMK uudistaa tutkimuksen arviointia

Turun ammattikorkeakoulu on allekirjoittanut kansainvälisen sopimuksen tutkimuksen, tutkijoiden ja tutkimusorganisaatioiden arvioinnin uudistamisesta.

Turun AMK on allekirjoittanut CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment) -sopimuksen. Sopimuksen on allekirjoittanut Suomesta jo lähes 30 organisaatiota mukaan lukien Suomen Akatemia.

– CoARA näyttää suuntaa, johon EU ja eurooppalaiset korkeakoulut ovat menossa. Yhteisenä tavoitteenamme on edistää tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta, Head of RDI & Global Engagement Johanna Krappe kertoo. 

Sopimuksessa määritellään tutkimuksen arvioinnin yhteiset periaatteet, kuten eettisesti vastuullisten toimintatapojen noudattaminen. Toimenpiteissä korostetaan tutkimuksen laadullista arviointia, mitä voidaan tukea soveltuvilla, kvantitatiivisilla indikaattoreilla.  

Askel avoimen ja vastuullisen tieteen edistämisessä

Turun ammattikorkeakoulu on jo aiemmin sitoutunut edistämään avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteita ja sopimuksen allekirjoittaminen on yksi askel avoimempaan ja vastuullisempaan TKI-toimintaan (tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan). Vastuullisuuteen ja yhdenvertaisuuteen on jo panostettu esimerkiksi rekrytointiprosesseissa huomioimalla hakijoiden osaaminen monipuolisesti ja laaja-alaisesti.

Laadullisen arvioinnin soveltaminen TKI-toiminnan prosesseihin 

Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajat pohtivat toukokuussa järjestetyssä työpajassa CoARA:n käytännön vaikutuksia ammattikorkeakoulujen arviointiin ja TKI-toiminnan prosesseihin. Toinen työpaja pidetään syyskuussa, jolloin TKI-johtajat työstävät yhdessä CoARA:n toimintasuunnitelmaa.

– Kiinnostavaa tässä kohtaa on nähdä millä tavalla rahoittajaorganisaatiot reagoivat CoARA:n vaatimiin muutoksiin. Laadullisen arviointiosaamisen tarve tulee kasvamaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti, työpajaa vetänyt hanke- ja laatuasiantuntija Milla Roininen summaa.