Miten olemme edistäneet kestävää kehitystä?
Olemme sitoutuneet edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä. Vuoden 2023 aikana vähensimme hankintojen päästöjä, tarkensimme päästöjen laskentatapaa, lisäsimme kestävän kehityksen osaamista ja edistimme yhteisömme hyvinvointia.
– Kestävyystyöhön ammattikorkeakoulussa on kannustanut aiheen jatkuvasti lisääntyvä merkitys, jossa taustalla ovat paitsi maapallomme tila, myös kansainväliset ja kansalliset linjaukset, elinkeinoelämän tarpeet ja alueelliset kehittämisvaateet. Myös oma henkilöstömme odottaa kestävyyden ja vastuullisuuden eteen työskentelyä enenevissä määrin, ja opiskelijoiden odotukset ja osaamistarpeet ovat vahvistaneet viestiä, kestävän kehityksen koordinaattori Taru Konst kuvaa.
Uudistimme kestävyys- ja vastuullisuustyömme organisoitumista vuonna 2023 siten, ettei työtä enää ohjaa erillinen ohjausryhmä vaan työ on osa ammattikorkeakoulun normaalia johtamisjärjestelmää ja perusprosesseja.
Vähensimme hankintojen aiheuttamia päästöjä ja tarkensimme päästöjen laskentaa
Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan organisaation tuottamia hiilidioksidipäästöjä. Pyrimme vähentämään hiilidioksidipäästöjämme systemaattisesti. Syntyneet päästöt lasketaan vuosittain ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto) hiilijalanjälkilaskurin mukaisesti ja niiden pienentämiseksi tehtyjä toimenpiteitä seurataan ja raportoidaan säännöllisesti.
Hiilijalanjälki on kuitenkin vain suhteellinen mittari ja vertailu aiempiin vuosiin on usein harhaanjohtavaa, sillä hiilijalanjäljen laskentatavat kehittyvät vuosittain. Kun laskenta muuttuu ja mukaan otetaan esimerkiksi uusia laskentakategorioita, voi kokonaisluku nousta aiemmasta, vaikka päästöjä on jatkuvasti vähennetty.
Hiilipäästömme laskivat vuonna 2023 suhteessa edellisvuoteen suurimman kategorian eli hankintojen osalta. Yli puolet päästöistämme aiheutuu hankinnoista. Vuonna 2023 otimme käyttöön uuden vähänhiilisten hankintojen politiikan ja liityimme Keino-Akatemiaan osaamisen lisäämiseksi. Positiivinen kehitys näkyy esimerkiksi IT-laitteiden ja -tarvikkeiden sekä muiden laitteiden hankintojen vähenemisenä.
Kiinteistöjen päästöt puolestaan lisääntyivät. Kasvu johtuu entistä kattavammasta laskentatavasta eikä ole siten suoraan verrannollinen aiempaan vuoteen. Scope 3:n mukainen laskenta ottaa huomioon myös energiapäästöjen lisäosat. Myös matkustuksen päästöt lisääntyivät, mitä tutkimusorganisaatiolla selittää jatkuvasti kasvanut kansainvälinen tutkimus- ja kehitystoiminta.
Kasvatamme kädenjälkeä osaamisella ja tutkimuksella
Kädenjäljellä tarkoitetaan tuottamiamme positiivisia ilmasto- ja luontovaikutuksia kuten esimerkiksi koulutuksella lisääntyvää kestävyysosaamista sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan kestävyyshaasteita ratkovia tuloksia.
Vuonna 2023 käynnistyi uusi kestävän kiertotalouden ylempi AMK -koulutus, joka suunniteltiin antamaan valmiudet kehittää ja luoda kestävää kiertotaloutta.
Viime vuonna aloitimme myös kaikille AMK-tutkinnoille yhteisten kestävän kehityksen opintojen (3 op) valmistelun. Uudet opinnot ovat suoritettavissa vaiheittain syksystä 2024 alkaen. Näin varmistamme, että kaikkien opiskelijoiden opintoihin sisältyvät sekä kestävän kehityksen perusteet että aiheeseen perehtyminen oman ammattialan näkökulmasta.
Lisäsimme kestävän kehityksen ja vastuullisuuden henkilöstön koulutussuunnitelmaan ja selvitämme kestävän kehityksen osaamisen toteutumista tästä lähtien myös henkilöstökyselyssämme. Vuoden 2024 aikana otamme käyttöön henkilöstön yhteisen kestävän kehityksen perehdytyksen. Perehdytyksellä varmistetaan, että myös henkilöstöllä on kestävän kehityksen perustiedot sekä ymmärrys kestävyys- ja vastuullisuustyöstä Turun ammattikorkeakoulussa ja ammattikorkeakoulutuksessa yleisesti.
Osallistuimme vuoden 2023 aikana laajasti Turun kaupungin ilmastotyöhön. Olemme sitoutuneet edistämään Turun ilmastosuunnitelmaa 2029. Vuonna 2023 Turun AMK:ssa oli käynnissä yhteensä 60 kpl kestävää kehitystä edistävää tutkimus- ja kehityshanketta.
Vuodesta 2023 alkaen olemme huomioineet kestävän kehityksen TKI-toimintamme strategisissa ja toiminnallisissa tavoitteissa. Vuodesta 2024 alkaen arvioimme tutkimus- ja kehityshankkeidemme kestävyyttä kaikissa niiden vaiheissa (ideointi, toteutus ja loppuarviointi).
Edistämme yhteisömme hyvinvointia ja panostamme opiskelun esteettömyyteen ja saavutettavuuteen
Sosiaalinen vastuu tarkoittaa meille hyvinvoivaa ja välittävää korkeakouluyhteisöä, jonka jokainen jäsen on omanlaisensa ja tärkeä. Strateginen toimintaohjelmamme ”Vaalimme yhteisön hyvinvointia” konkretisoituu korkeakoulun arjessa muun muassa tasa-arvon, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisenä. Toimintaamme ohjaa Yhdenvertainen AMK -suunnitelma, joka päivitetään kahden vuoden välein. Uusin versio tuli voimaan vuoden 2023 alussa.
Keräämme tietoa henkilöstön ja opiskelijoiden kokemuksesta yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta eri kanavien kautta. Hyödynnämme dataa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelussa. Loppuvuonna 2023 kehittämiskohteiksi nousivat kielellinen yhdenvertaisuus, esteettömyys ja saavutettavuus sekä ilmapiiri, jossa keskitytään toisia kunnioittavaan puhetapaan ja sitoudutaan yhteisesti sovittuihin toimintatapoihin.
Erityisesti opiskelun esteettömyyteen ja saavutettavuuteen on panostettu aiempaa enemmän. Syksyllä 2023 perustettiinkin uusi vakanssi, yhdenvertaisuusasiantuntija. Asiantuntija seuraa ja edistää yhdenvertaisuuden, saavutettavuuden ja esteettömyyden toteutumista erityisesti opiskelijanäkökulmasta.
Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma
Tutustu kesäkuussa 2024 päivitettyyn ohjelmaamme (pdf).
Kestävä kehitys Turun AMK:ssa
Lue lisää työmme tuloksista nettisivuillamme.