Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.6.2024

Päikkärit Ruississa – Turun AMK ja MIELI ry tarjoavat festarikansalle lepohetken

Turun ammattikorkeakoulun pisteellä korostetaan tänä vuonna levon ja palautumisen tärkeyttä. Opiskelijoiden ideoimana Ruisrockiin tuodaan tänä vuonna Päikkärikontti, jossa voi ottaa puolen tunnin tirsat.

Tutkimusten mukaan vähintään joka viides suomalainen aikuinen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriön ja joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Syyt ovat moninaiset, mutta jaksamiseen voi vaikuttaa huoli toimeentulosta, tulevaisuudesta sekä työelämän ja vapaa-ajan välillä tasapainottelu. Riittävä lepo ja palautuminen ovat tärkeä osa hyvää mielenterveyttä.

– Riittävän hyvä mielenterveys on hyvinvointimme perusta. Mielenterveyttä voi ja kannattaa vahvistaa joka päivä harjoittelemalla esimerkiksi tunne- ja tietoisuustaitoja sekä vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja. Myös arjen valinnoilla on suuri vaikutus mielenterveyteen. Nukkuminen ja uni ovat näistä keskeisimpiä, koska unessa mieli ja ruumis saavat levätä ja energiat palautua. Uni uudistaa erityisesti aivojen toimintakyvyn, mikä on mielenterveydelle oleellista, kertoo MIELI ry:n mielenterveyden edistämisen asiantuntija Elina Marjamäki.

Turun AMK tekee tänä vuonna yhteistyötä mielenterveysjärjestö MIELI ry:n kanssa. Yhteisenä teemana nostetaan esiin levon ja palautumisen tärkeys. Turun AMK:n monialaisen opiskelijatiimin ideoimassa Päikkärikontissa festarikävijä voi piipahtaa puolen tunnin päiväunilla.

– Me tiimiläiset ideoimme pöydän äärellä AMK:n viestintätiimin avustuksella, että mitä tehdään Ruisrockiin. Pian tuli ajatus siitä, mikä olisi epätodennäköisin asia, mitä joku tulisi Ruisrockiin tekemään - tietysti päikkärit! Kontin toteutus on ollut helppoa, mukavaa ja sopivasti haastavaa. Meille on annettu vapaat kädet ja tekemiseemme on luotettu, kertoo mainonnan suunnittelua Turun AMK:ssa opiskeleva Kelly Nurm.

Päiväunien lisäksi kontissa voi kuunnella MIELI ry:n Läsnäolon hetkiä – mindfulnessharjoituksia. Kontti on auki koko Ruissin ajan, ja päiväunivarauksia voi tehdä tasatunnein. Konttiin otetaan kerrallaan viisi henkilöä, ja hygieniasta huolehditaan päiväunien välissä.

Huolituoli ja Kokoro täydentävät kokonaisuutta

Päikkärikontin lisäksi festareilla nähdään MIELI ry:n Huolituoli. Edellisten vuosien tapaan festarikävijät voivat istahtaa Huolituoliin ja keskustella mieltä painavista asioista MIELI kriisikeskus Turun kriisityöntekijöiden ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Tänä vuonna Huolituoli-alueen konttien somistusta ovat olleet suunnittelemassa Turun AMK:n opiskelijat, jotka ovat hakeneet inspiraatiota luonnon rauhoittavista ominaisuuksista. Hyvää mielenterveyttä ja jaksamista edistetään myös Turun AMK:n Kokoro-robotilla. Se jakaa festarikansalle MIELI ry:n Hyvän mielen voimasanoja. Robotin idea syntyi koulussa mainonnan kampanjasuunnittelun kurssilla. Nimi “Kokoro” tulee japanin kielestä ja tarkoittaa mieltä.

– On yhtä innostavaa nähdä joka vuosi, millaisen elämyksen opiskelijamme festarikävijöille toteuttavat. Aiempina vuosina pisteellämme on nähty esimerkiksi lasiseinäinen huussi, vaatteiden tuunausta ja raskausmaharata. Kaikki toteutukset kytkeytyvät aina isompaan teemaan ja meille tärkeisiin aiheisiin, kuten mielenterveyteen, hyvinvointiin ja kestävään kehitykseen. Ruisrockin kanssa on ilo tehdä yhteistyötä, ja olemme todella onnellisia, kun saimme tänä vuonna myös MIELI ry:n kumppaniksemme festareilla, toteaa Turun ammattikorkeakoulun viestintää ja markkinointia johtava Brand Manager Mari Hartemo.