Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.8.2014

Kesäkoulussa opiskelijoita Hollannista, Saksasta, Norjasta ja Suomesta

Neljättä kertaa Turussa isännöitävä IFMB (international facility management program) Summer School –tapahtuma järjestetään nyt kaikkiaan 15. kerran.

Kesäkoulu tarkoittaa käytännössä kuuden viikon pituista, korkeakoulujen keskenään ideoimaa kansainvälisyysprojektia, jonka aikana opiskelijat ”käyvät koulua” ja osallistuvat innovointiprojekteihin kolmessa eri maassa. Tänä vuonna mukana on korkeakouluja Hollannista, Saksasta, Norjasta sekä Suomesta. Turun ammattikorkeakoulu ja Laurea ovat toimineet isäntinä Suomen osuuksissa vuorovuosin. Tänä vuonna oli Turun vuoro.

Artikkelin kirjoittaja: Johanna Stenroos-Vuorio, tiedottaja

–  Joka vuosi tähän Summer School -projektiin valitaan teema, joka puhuttaa maailmalla ja tutkimuksissa. Tänä vuonna teemaksi valittiin Smart City, jonka ympärille eri maissa toteutettavat innovointiprojektit on kehitelty, kertoo koulutuspäällikkö Marita Antikainen Turun ammattikorkeakoulusta.

Turussa kansainväliset opiskelijaryhmät ovat saaneet pureksittavakseen Smart Campus –tehtävän:

–  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijat kehittävät meille erilaisia skenaarioita tulevaisuuden kampuksestamme Turun Kupittaalla, toteaa lehtori Juhana Lounela Turun ammattikorkeakoulusta.

– Innostuimme ja lähdimme mukaan tähän kesäkouluun, koska Smart City –teema tuntui meistä mielenkiintoiselta. Olemme parin viikon ajan työstäneet ajatuksiamme ”Smart TUAS campus –konseptissa”. Eli käytännössä olemme suunnitelleet tulevaisuuden kampusta kaikki osapuolet huomioiden, unohtamatta opiskelijoiden viihtyvyyttä ja hyvinvointia alueella, kertovat palvelujen tuottamista ja johtamista Turun AMK:ssa opiskelevat Noora Nupponen ja Noora Sipilä.

Ideoille taustoitusta mm. Turun kaupungin kehitysjohtaja Risto Veiviolta

Jotta opiskelijat saavat käsityksen hankkeesta, on mm. Turun kaupungin kehitysjohtaja Risto Veivo pitänyt heille luennon Turun kaupungista. Veivon luennon lisäksi opiskelijat ovat tavanneet Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtisen, joka taustoitti kesäkoululaisille mm. siitä, minkälaisia ajatuksia teknologiakiinteistöillä on ammattikorkeakoulun alueesta ja kampuksesta.

Luentojen pohjalta laaditut esitykset tulevan kampusalueen skenaarioista esiteltiin keskiviikkona 27.8. ja ne arvioi koulutuspäällikkö Juha Leimu Turun ammattikorkeakoulusta. Esiteltyihin skenaarioihin liittyen opiskelijat saivat vielä jatkotehtävät, jotka liittyivät oppimisympäristöön, tekniikkaan/energiaratkaisuihin, sosiaalisen tarpeen huomioon ottamiseen sekä tukipalveluihin. Lopulliset synteesit kampusalueen skenaarioista esitellään perjantaina 29.8.

Oslossa on jo oltu, seuraavaksi reissataan Hollantiin

Yksi kesäkoulujärjestäjistä oli Oslo. Siellä opiskelijat tutustuivat Lilleströmin asuinalueeseen ja tekivät kehittämistehtävän alueella asuville. Hollannin Groningenissa visioidaan ensi viikolla sitä, mitä älykkyys tarkoittaa vanhusten ympäristöissä.

Eri maista tulevien ja eri kulttuureja edustavien ihmisten tapaaminen ja heidän kanssaan työskenteleminen on ollut mielenkiintoista. Parin viikon aikana on myös opittu, että opiskelu eri maiden välillä poikkeaa toisistaan myös melkoisesti:

– Opiskelijat myös työskentelevät hyvin eri tavoin. Eri toimintatavat ovat tuoneet työskentelyyn haastetta, mutta samalla työskentely on ollut myös hyvin palkitsevaa, toteavat Nupponen ja Sipilä opiskelijan näkökulmaa.

Summer School -projektiin haetaan erikseen, ja kukin korkeakoulu valitsee tahollaan opiskelijat, jotka pääsevät tähän projektiin. Korkeakoulut vastaavat toteutettavasta ohjelmasta keskenään ja varaavat asunnot opiskelijoille. Opiskelijat maksavat itse muut kustannukset.