Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.8.2014

CoastAL on jo mukana arjen toiminnassa

Lounais-Suomen ammattikorkeakoululiittouma CoastAL alkaa olla tuttu käsite, sanoo CoastALin toiminnanjohtaja Olli Mertanen. Toiminta käynnistyi keväällä hyvin. Alueellisena yhteistyönä suunnitellaan muun muassa maakuntakorkeakoulun toimintamallia.

Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen

Syksyn mittaan tapaamme Lounais-Suomen kaupunginjohtajia, jotta maakunnallisen AMK-liittoutumamme tunnettuus lähtisi sitenkin kasvamaan. Maakuntakorkeakoulu etenee toki pienin askelin, uskoo Mertanen.

Liittouman ammattikorkeakoulut, Porissa Satakunnan AMK ja Turun AMK, ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä liittouman muodossa ja toiminnan rahoittajana on korkeakoulujen lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö. Nimikilpailun tuloksena keväällä 2014 liittouma sai nimekseen CoastAL.

– Yhteistyö käynnistyi oikein mukavasti viime kevään aikana. Nyt kun monet ammattikorkeakoulujen aktiiviset toimijat ovat tutustuneet toisiinsa, on helpompi tehdä yhteistyötä ja päästä tuloksiin. Esimerkiksi TKI-toiminta on käynnistynyt vauhdilla. Yhteiset kesäopinnot toimivat myös hienosti, Mertanen lisää.

Liittouman avulla voidaan myöhemmin mahdollisesti yhdistää muitakin toimintoja. Yhteistä ylempien ammattikorkeakoulututkintojen (YAMK-)ohjelmaa suunnitellaan jo nyt ja isojakin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeita on käynnistetty.

– Amkilaisten ja alueellisten toimijoiden tulee pitää tämän liittouman toimintamahdollisuudet mielessä, kehottaa Mertanen.

Meriteollisuuden hanke on hyvä esimerkki. Kansainvälinen kilpailukyky, telakkateollisuus ja meriteknologian yhteistyötahot Brasiliassa ovat agendalla. Isoja ja hitaitakin asioita, mutta aikajänne on jo viritetty, toiminnanjohtaja Olli Mertanen maalailee.

Tutustu CoastALin toimintaan: http://coastal.fi/

CoastALin toiminta-ajatus

Liittouman tarkoitus on harjoittaa aktiivista jäsenkorkeakoulujensa toimintaa kokoavaa ja jäsenkorkeakoulujen näkemykset huomioon ottavaa korkeakoulu- ja innovaatiopolitiikkaa sekä ohjata jäsenkorkeakouluja strategisesti tärkeissä asioissa.

Liittouman erityinen tehtävä Suomen korkeakoulu- ja innovaatiojärjestelmässä on Varsinais -Suomen ja Satakunnan kansainvälisen kilpailukyvyn kehittäminen. Liittouman toimintaa kehitetään yhtenäisenä ammattikorkeakoulukokonaisuutena.

Liittouma on sopimukseen perustuva Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Turun ammattikorkeakoulun muodostama strategiseen yhteistyöhön tähtäävä konglomeraatti. 
Nämä ammattikorkeakoulut toimivat liittouman jäsenkorkeakouluina. Liittouma muodostuu kahdesta itsenäisestä ammattikorkeakoulusta, joilla molemmilla on oma profiilinsa ja toimilupansa.