Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.10.2014

Messuilla kaikille aisteille iloa ja oivalluksia

Messuilla näkee ja oppii aina uutta. Tiedemessuilla voit poimia vaikka vadelmia, jos sienet ovat alkaneet jo kyllästyttää. Kysy AMK:n osastolla lisää. C-hallissa voit maistaa smoothien ja selvittää mikä on TRP-inno?

Teksti ja kuvat: Anne Lehikoinen,
Turun AMK:n tiedottaja

Hyvinvoinnin edistäminen eri keinoin on aikamme tunnus. Erilaisilla pelisovelluksilla ja järjestelmillä voidaan tukea myös ikääntyvien elämänlaatua, hyvinvointia ja toimintakykyä. Tekesin rahoittama Gamified Solutions in Healthcare -tutkimushanke on tästä hyvä esimerkki. 

Peliteknologia kiinnostaa luonnollisesti eniten nuoria ja AMK:n messuosastolla pyörikin perjantaina monta koululaisryhmää.

Mutta nyt pyritään houkuttelemaan myös vanhempia kävijöitä osastolle kokeilemaan pelejä, jotta he näkisivät mitä mahdollisuuksia ne antavat esimerkiksi kuntoutukseen. Myös kuntoutusalalla työskenteleviä messuosasto kiinnosti.

– Peliteknologian avulla voidaan edistää ikääntyvien hyvinvointia ja tukea esimerkiksi kotona asumista pitempään. Olemme jo pitkään suunnitelleet ja kehittäneet peliteknologiaan sovelluksia, joista olisi hyötyä ikääntyvien parissa, kertoo yliopettaja Mika Luimula Turun ammattikorkeakoulusta. 

Osastolla nähtiinkin jo muutama kunnon taivutus, kun kokeilunhaluinen kävijä heittäytyi mukaan pelin maailmaan. Pelatessa voi melkein unohtua, että olkapää on arka ja kipeä. Ja sovelluksia kehitettäessä tarvitaan tietenkin monenlaisia testejä, jotta erilaisten käyttäjien tarpeet saadaan esille.

– Olemme menossa pian Rääkkylään testaamaan pelisovelluksia Attendon asiakkaille. Viime kerralla testiryhmämme keski-ikä oli 82 vuotta.Testattavaksi tarvitaan eläkeläisiä, jotka voivat vielä liikkua, mielellään jopa hyppiä, ja joilla ei ole muistisairauksia, toteavat projektissa työskentelevät Paula Pitkäkangas ja Hanna Ahtosalo.

 

Yhteistyötä Singaporeen, Japaniin ja Eurooppaan

Turun AMK:ssa hyvinvointi- ja peliteknologian käyttöä on tutkittu pitkään.

– Keihäänkärkenä on ollut kuntoutus, kertoo tutkimusryhmän vetäjä Elina Kontio. Hän lisää, että helppokäyttöiset, ikääntyneille suunnatut kuntouttavat pelit usein innostavat vanhuksia ja auttavat parhaimmillaan kotona pärjäämistä.

Kansainvälistä yhteistyötä on parhaillaan kehitteillä Euroopassa AMK:n Carpe-verkoston kautta. Aasiassa ollaan jo pitemmällä ja esimerkiksi Sendain Well-being Centren kanssa on tehty yhteistyötä jo noin 7 vuoden ajan. Korkeakouluilla on sekä henkilöstö- että opiskelijavaihtoa keskenään.

Nytkin messuosastolla on muiden mukana Japanista, Wasedan yliopistosta tutkimustyöhön tullut Akihito Yoshii. Hän suunnittelee näytölle ikääntyvien pelaamista helpottavaa ”animaationeuvojaa”. Virtuaalinen, näytöllä liikkuva ”avatar-neuvoja” voisi rohkaista ja edistää vanhemman pelaajan intoa oppia uutta.

AMK:n peliteknologiayhteyksiä on kansainvälistämässä myös IT-opettaja Balsam Abdulghani, jolla on yhteyksiä Dubaihin.

– Arabikulttuuriin ei kuulu kuntoilu ulkoilmassa. Koska siellä ei ole lainkaan tapana lenkkeillä tai pyöräillä kuntoilumielessä, sisäkäyttöön soveltuvat kuntoa kohottavat pelit ovat todellinen mahdollisuus ja uusi aluevaltaus.

Hauskanpidon ja kuntoutuksen kiinnostava yhdistäminen onkin peliisovelluksille todella hyvä sisältö ja suunta myös arabimaissa, Abdulghani innostaa.

 http://turunmessukeskus.fi/messut-ja-tapahtumat/tiedemessut/etusivu

Messuilla myös TPR-inno ja Tuotekehitysklinikka

C-hallissa AMK:n opiskelijat järjestivät proteiinipitoisten smoothien maistiaisia nätisti tarjottimelle, joka nopeasti tyhjeni.

Messuilta saadaankin arvokasta palautetta Tuotekehitysklinikalle, koska ”Mausta liiketoimintaa”-smoothiella oli hyvä menekki. Kävijät merkkasivat mielellään kokemuksiaan smoothiesta tuotekehityksen käyttöön.

Yliopettaja Kaisa Sorsa on toiminut TPR-inno -hankkeen projektipäällikkönä. Hän on osastolla mukana keräämässä messuyleisöltä palautetta mm. vastuullisuusmerkkien tunnettuudesta.

Nyt Kaisa Sorsa mietti muun muassa sitä, pitäisikö lähiruualla olla oma tuotemerkki?

http://turunmessukeskus.fi/messut-ja-tapahtumat/turun-ruokamessut/etusivu