Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.10.2014

Aurinkolaivan kapteeni katsoo lähelle ja kauas

Innostunut olemus ja asioihin tarttuva ote. Rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatilalla on vasta viikko takana uudessa tehtävässään. Kollegat, Turun AMK:n asiantuntijat saavat kiitosta: he ovat nostaneet esiin tärkeitä asioita ja ottaneet uuden kipparinsa mukavasti vastaan. 

Teksti ja kuva: Anne Lehikoinen

– Kierrän sekä omissa yksiköissämme että talon ulkopuolella ja yritän nyt kuunnella viestejä tarkalla korvalla. Haluan tietää mitä meiltä odotetaan ja kuulostella mitä kaikkea Turun AMK on ja voisi olla.

Aika hyvältä on tähän mennessä kuulostanut, hän kiittelee.

– Olen tavannut ulkoisia kumppaneita, eri sidosryhmiemme jäseniä, ja keskustellut heidän kanssaan AMK:n roolista Varsinais-Suomen alueella. Meillähän on toimipisteet Turussa ja Salossa. Mutta meidän pitää muistaa, että olemme olemassa koko aluetta varten. Se on meidän tärkeä roolimme; olla vahvasti mukana kehittämässä koko Varsinais-Suomen aluetta.

Taatila lisää, että tämä ei tarkoita sitä, että saisimme unohtaa Tukholman, Cambridgen tai Singaporen. Turun AMK:n on tietenkin oltava jatkuvasti mukana ja näkyvissä myös kansainvälisissä yhteyksissä. Tällä hetkellä voimme kuitenkin iloita siitä, että Lounais-Suomen kasvumahdollisuudet näyttävät lupaavilta.

Taatila kiittää Meyeriä ja uskoo alueen nousuun myös telakkateollisuuden elpymisen avulla. Satakunnan AMK:n kanssa käynnissä olevassa Coastal-yhteistyössä on paljon etuja, kun yhdistetään osaamista ja jaetaan vahvuuksia. Alueellinen yhteistyö on AMK:n tärkeitä peruspilareita, hän muistuttaa.

Kurssi strategialle haetaan yhdessä

Taatilalla on työkokemusta kahdesta muustakin ammattikorkeakoulusta (Laurea ja Metropolia). Muuttoon länteen päin vaikutti sekin, että tästä turkulaisesta AMK-paketista ei hänestä puutu mikään:

– Meillähän on sote, tekniikka, liiketalous ja luovat alat. Asiantuntijaorganisaatio pärjää kyllä, kun suunta on yhteinen ja jokainen ottaa vastuun omasta tekemisestään. Opiskelijoiden näkemyksiä otetaan mukaan kehitystyöhön. Strategiaamme hiotaan kuntoon nyt talven aikana ja terävöitämme vielä kurssiamme.

– On tärkeää muistaa, että olemme nyt osakeyhtiössä ja toiminnan on oltava tuloksellista. Yleensä me ihmiset olemme taitavia työllistämään itsemme, mutta kysymyshän kuuluu, että teemmekö oikeita asioita.

Palveluliiketoiminnassa tuloksellisuus on ”yksioikoista” siten, että eurot puhuvat selkeää kieltään. Muussa toiminnassa meidän on nyt kuitenkin tarkasti määriteltävä tavoitteemme ja tehtävä päätöksiä asia kerrallaan. Jo tehdyt leikkaukset riittävät, nyt hiotaan orkesteria. Pyrimme nyt yhdessä tulokselliseen ja kannattavaan toimintaan, Taatila korostaa.

Kulttuurikaupunki Turku kiinnostaa

Vesa Taatila on hiljattain muuttanut Turun keskustaan ja iloitsee lyhyestä työmatkastaan.

– Pistin aamulla sadevaatteet reppuun ja lähdin koulutielle reppu selässä kävellen. Pääkaupunkiseudulla ajelin 50 kilometrin työmatkoja suuntaansa ja nyt kävelen sen 10 minuutissa. Ei paha.

Taatilat asuvat tämän talven vielä kahdessa osoitteessa vaimon opetustyön takia. Mutta lomien ja viikonloppujen aikana Turun kulttuuripalvelut saavat vastaanottaa uudet innokkaat kuluttajat.

– Olemme pitkään harrastaneet kilpatanssia, SM-tasollakin. Tanssimaan on aina kiva päästä, mutta nyt on kiinnostavaa myös tutustua uuden kotikaupungin kulttuuritarjontaan.