Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.10.2014

Opetuspelit yhdistyvät todellisuuteen kiinnostavalla tavalla

Kivihiilivoimalan toiminta keskeytyy. Mitä voidaan tehdä? Otat peliroolisi, saat tehtävän, ja pian ongelmanratkaisu on lähellä. Pelit synnyttävät uusia innovaatioita ja kehittävät sekä pelaajia että työelämää.

Teksti ja kuva:
Anne Lehikoinen ja Johanna Stenroos-Vuorio

Pelillistäminen eli pelien mekaniikan soveltaminen työelämään on jo todellisuutta suuremmissa yrityksissä. Turun AMK:ssa pelaamiseen ja pelialaan liittyvää kurssitarjontaa on järjestetty opiskelijoille jo pian kymmenen vuotta. Pelinkehitys on ollut täysin omana suuntautumisvaihtoehtona vuodesta 2012 alkaen ja alasta kiinnostuneita opiskelijoita on ollut helppo tavoittaa.

Pelikoulutuksen lisäksi myös yritysyhteistyö Turku Game Labin (Turun AMK:n ja Turun yliopiston yhteinen pelinkehityksen innovointiympäristö) ja alueen yritysten kesken kasvaa jatkuvasti.

Loistavana esimerkkinä tästä toimii IndustrySim Ltd, jonka toimitusjohtaja Tomas Rosin esitteli prosessiteollisuudessa toimimiseen ja kivihiilivoimalan rakentamiseen liittyvää peliä Turku Game Labin tiloissa lokakuun alussa.

IndustrySimin peli-idea on jo palkittu kansainvälisesti

Tämä toimitusjohtaja Rosinin esittelemä pelidemo on jo aikaisemmin syksyllä saavuttanut kansainvälistä kiinnostusta. Rahoitusta tuleekin vauhdittamaan se, että alan VS-Games 2014-konferenssissa Maltalla tämän prosessi- ja energiateollisuutta käsitelevän pelin demo palkittiin ”Best-Work-In- Progress-Award”-palkinnolla.

Konferenssissa aiheeseen liittyvän esitelmän piti projektiassistentti Ilmari Lahti, joka työskentelee Turku Game Labissa peliohjelmoijana ja opiskelee samalla Turun yliopistossa.

– Ilmari Lahti oli mukana ensimmäistä kertaa tällaisella foorumilla ja tästä lähtien otammekin hänet aina mukaamme, niin saamme kansainvälistä arvostusta, myhäili pelialan yliopettaja Mika Luimula.

Prosessi- ja energiateollisuutta käsittelevä oppimispeli on suunnattu sekä alan koulutukseen että yleisesti alasta kiinnostuneiden käyttöön.

Opetuspelistä on nyt valmiina demoversio, jossa käyttäjä pääsee itse rakentamaan teollisuuslaitosta, käynnistämään siihen liittyviä prosesseja sekä myös peilaamaan suunnittelemiaan prosesseja taloudellisiin näkökulmiin.

– Peli opettaa pelaajille hauskalla ja motivoivalla tavalla käytännössä, miten teollisuudessa toimitaan, sanovat Ville Vuorela ja Pekka Qvist IndustrySim Ltd:stä.

Vaikka peli myötäileekin reaalimaailmaa, tulee siitä hauska ja kiinnostava sekä huippugrafiikalla höystetty tuote, lupailevat kehittäjät innoissaan. 

Osaamisen ytimessä - Turku Game Lab

Turkulaisen pelialan kansainvälisyys ja sen arvon tunnistaminen kasvaa vuosi vuodelta.  Turun yliopistosta Jouni Smed toteaa, että tämäkin edistysaskel on taas hieno esitys siitä, millaista vahvaa kasvuvaihetta Turku Game Lab nyt elää. Turkulaisen pelialan yhteistyö on sujunut erinomaisesti.

– Tekeillä olevan pelin simulointi vastaa todellisuutta niin hyvin kuin yleensä on mahdollista, ja siksi simulointimallien tekemiseen onkin tarvittu monen alan asiantuntijoita. He tekevät hyvää työtä, kertoo Rosin, joka on silminnähden tyytyväinen, että otti yhteyttä juuri tähän pelilaboratorioon.

Lisätietoja:

Mika Luimula, yliopettaja, Turun AMK, p. +358 403550839

Ilmari Lahti, projektiassistentti Turku Game Lab, p. +358 405956081

Tomas Rosin, toimitusjohtaja, IndustrySim, p. +358 442910129

Pekka Qvist, teknologiajohtaja, IndustrySim, p. +358 44055566

Tutustu: Turku Game Lab