Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.12.2015

Hammasteknikoiden lupaava tulevaisuus

Suomessa on tällä hetkellä alle 1000 hammasteknikkoa. Alalla riittää töitä, sillä monet hammasteknikoista ovat pian eläkeiässä. Turun AMK kouluttaa nyt ensimmäistä ryhmäänsä ja ensi syksynä taloon saadaan jo seuraava vuosikurssi.

Teksti ja kuvat: Anne Lehikoinen

– Onhan tämä käsityöläisen työtä, toteaa hammasteknikko, KT Sari Silmäri-Salo. Tarkkana pitää olla ja tosi kärsivällinen, sillä millimetriäkin pienemmistä asioista on kysymys. Hän näyttää parhaillaan opiskelijoille miten hammas istutetaan proteesiin.

Käden taitoihin yhdistyvät nykypäivän teknologiat, kuten tietokoneavusteinen töiden suunnittelu, automatisoidut jyrsintäkoneet ja jopa 3D-tulostus.

– Hampaiden kunto on perustavaa laatua oleva asia terveydelle. Suun tulehdukset voivat olla vaarallisia, joten suun terveydenhuoltoa ei pidä vähätellä, muistuttaa koulutuksesta vastaava lehtori Pasi Alander.

Alanderilla on kokemusta alalta Suomesta ja ulkomailta ja hän on ollut mukana suunnittelemassa uutta hammasteknikoiden koulutusta. Aikaisemmin koulutus toteutettiin Helsingissä.

Turussa iloitaan nyt siitä, että vajaan kilometrin säteellä toimii ainutlaatuinen hammaslääketieteen osaamiskeskus, jossa yhdistyy suun terveydenhuollon ammattiryhmien perus- ja jatkokoulutus sekä alan teollisuuden toiminta. 

Harjoittelu voi vielä tehdä mestarin

Keskittymis- ja kädentaitoharjoitukset jatkuvat ICT-Cityn kellarissa, kun opiskelijat ovat aloittaneet harjoittelunsa marraskuun alussa. Hammasteknikko suunnittelee ja valmistaa työssään erilaisia hammasproteeseja ja oikomiskojeita ja siihen tarvitaan todellakin harjoittelua. Suussa tuntuu heti, jos esimerkiksi hampaan korkeus on pielessä.

Jokainen proteesi valmistetaan asiakkaalle yksilöllisesti ja hammasteknikko vastaa proteesien teknisestä toteutuksesta. Aikaisemmin asiakkaille jouduttiin usein tekemään koko proteesi, mutta nykyään valmistetaan enimmäkseen yksittäisiä siltoja ja kruunuja.

Hammashoidon materiaalien vaatimukset luonnollisen ulkonäön ja kestävyyden osalta ovat myös lisääntyneet. Alander puhuukin erilaisten uusien biomateriaalien puolesta, jotka ovat usein vanhoja vahviempia.

– Ala kehittyy tietenkin jatkuvasti. Täällä laitehankinnoissa ja tilojen suunnittelussa on mennyt aikaa, mutta nyt olemme saamassa todella modernit tilat käyttöön. Ilmastointia korjataan vielä. Opiskelijat ovat kuitenkin hienosti osoittaneet kärsivällisen puolensa syksyn aikana, kiittelee Alander. 

INNOPEDA® käytännössä

Turun AMK:n tunnusmerkki, innovatiivinen oppimisote INNOPEDA®, toteutui hammasteknikko-opiskelijoiden kohdalla hienosti heti alkusyksystä.

Innopedan mukaisesti on tehty kokeiluja, jaettu osaamista sekä tuotettu ja sovellettu uutta tietoa. On kuljettu ristikkäin ja poikittain AMK:n sisällä – ja kokemuksen karttuessa suunnataan luonnollisesti myös AMK:sta ulos.

Moniammatillista yhteistyötä on helppo toteuttaa, kun lähtee rohkeasti ottamaan yhteyksiä monialaisen talon sisällä.

Hammasteknikot ovat jo tutustuneet toimintaterapeutteihin, suuhygienisteihin sekä mm. Taideakatemian opiskelijoihin. Yhdessä tekemällä opitaan enemmän ja esimerkiksi sorminäppäryyttä testatessa tai kipsivaluja tehtäessä opiskelijaryhmät oppivat myös arvostamaan toistensa ammattialoja.

Fysioterapiaopiskelijoiden kanssa haetaan pian hammasteknikoille parhaita työasentoja  ja myös kiertotaloutta opiskelevien kanssa viritellään yhteistä projektia. Jätehuolto pitää saada kuntoon.

Pasi Alanderilla on toimivat verkostot ja siten koulutukseen saadaan vierailemaan osaavia alanasiantuntijoita ja opetusmateriaalia eri puolilta. Täällä ei haluta sulkeutua omaan soppeen vaan kaikki toivotetaan tervetulleiksi tutustumaan uuteen koulutukseen.

Avoimet ovet hammasteknikoiden opetuslabrassa:

Perjantaina 11.12.2015 kello 9 – 12
ICT-Cityn hammasteknikkojen opetuslaboratoriossa on avoimet ovet kaikelle kansalle.
Voit käydä siellä oman aikataulusi mukaan aamupäivän aikana tutustumassa ja katsomassa hammasteknikko-opiskelijoiden työskentelyä.

Torstaina 21.1.2016 kello 13 lähtien paikalle kutsutaan alan asiantuntijoita kuohuviinin ja pikkupurtavan ääreen. Tervetuloa keskustelemaan ja visioimaan tulevaisuuden näkymiä yhteistyössä opiskelijoiden ja kouluttajien kanssa.

 

 Lue lisää, jos sinua kiinnostaa hakea ensi vuonna hammasteknikkokoulutukseen.