Sivu päivitetty 8.5.2017
Koivun kanssa kasvokkain -opinnäytetyönäyttely

Koivun kanssa kasvokkain -opinnäytetyönäyttely

Taideakatemia
Vanha Suurtori 3, Brinkkalan talo, 2.krs., 20500Turku

25.05.2017

Koivun kanssa kasvokkain on Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutuksesta valmistuvan Mira Roivaisen taiteellinen opinnäytetyönäyttely. Näyttely käsittelee installaation, videon, äänen ja veistämisen keinoin kaupungissa asuvan ihmisen suhdetta luontoon ja yksittäiseen luontokappaleeseen. Näyttelyssä on esillä installaatio, johon Roivainen on yhdessä assistenttinsa kanssa työstänyt yksitellen pigmentinsiirtotekniikalla noin 2000 koivunlehteä. Lisäksi näyttelyssä on esillä video, jossa otetaan muotti oikean koivun rungosta, sekä tällä muotilla valetut kipsiveistokset.

Roivainen kokee ammattitaitonsa tulevan pääasiassa maalaustaiteen puolelta, mutta tarvittaessa työskentely voi ottaa muunkin muodon. Opinnäytetyössään hän on halunnutkin käsitellä aihetta varsin monimediaisesti.

– Koen tärkeäksi, että materiaali ja tekotapa tukevat käsiteltävää teemaa. Olen myös päätynyt siihen lopputulemaan, ettei kaksiulotteinen pinta ole maalauksen määrittelyssä aina olennaisinta: ehkä maalaus on siis läsnä tässäkin näyttelyssä, Roivainen valottaa.

Koivun kautta ihmisen ajatteluun

Näyttely on jaoteltu kolmeen aihealueeseen, joita ovat Katsominen, Toiminta ja Muisto. Roivainen on luonut suhteen koivuun lehti lehdeltä. Samalla Roivainen on tullut pohtineeksi luonnon käsitettä, ja ylipäätään ihmisen suhdetta luontoon. Roivainen toteaa ihmiseltä usein unohtuvan, että hän kykenee näkemään asiat vain omasta näkökulmastaan, peilaten itseään toisiin. Se lienee ajattelumme ydin ja tätä kautta muodostuu suhteemme myös luontoon.

– Halusin sen tunteen katsomisesta. Sen tunteen kesästä, kun katsoo kaukaisuuteen ja huomaa sen maiseman kaukana sinertymisen olevan totta. Tutustuessani koivuun en kuitenkaan vain passiivisesti katso, vaan tutustuminen vaatii toimintaa. Suhteeni koivuun muodostuu läsnäolon kautta. Katsoessani koivua jälleen kaukaa muistan, miltä sen kyljessä kasvava jäkälä tuntuu, Roivainen kokoaa ajatuksiaan teosten taustalla.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin Brinkkalan Galleriaan (Vanha Suurtori 3, Brinkkalan talo, 2. krs) taiteilijan läsnäollessa torstaina 25.5. kello 17–19.

Näyttely avoinna yleisölle 26.5. –9.7.2017 ti - su kello 10–18.

Tutustu taiteilijaan nettisivuilla: www.miraroivanen.com

Tervetuloa Suurtorille!: www.turku.fi/vanhasuurtori

Tapahtumalistaukseen »