Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 11.5.2018
Turun AMK Ruisrockissa

Turun AMK Ruisrockissa

Ruissalo, Turku

06.07.2018 - 08.07.2018

Turun AMK on jälleen mukana Ruisrock-festivaaleilla 6. - 8.7.2018. Ruisrock-yhteistyö mahdollistaa Turun AMK:n opiskelijoiden osallistumisen erilaisiin festareilla toteutettaviin projekteihin. Kesän 2018 festareilla opiskelijat ovat mukana mm. alue- ja ympäristöohjelman toteutuksessa. 

Ympäristöohjelmaa toteutetaan tänä vuonna Puhdas Vesi -teemalla, joka konkretisoituu interaktiivisella ja moniulotteisella #RuisH2Ock -pisteellämme Ruisrockissa:

#RuisH2Ock

Miltä tuntuisi, jos oma uimakaveri muuttuisi kasaksi muoviroskaa? Olisitko surullinen, jos kauniit vihreät kasvit ja värikkäät korallit peittyisivät muovikasseihin ja -pulloihin? Odottaisitko itse innolla uimista jätepyörteessä? Merieliöille muoviroskassa uiminen on jo arkipäivää.

Valtamerten jätepyörteet ovat kaikille tuttu asia. Tyynellämerellä tai Atlantilla pyörivä valtavankokoinen jätepyörre tuntuu kaukaiselta vitsaukselta, joka ei kuitenkaan uhkaa kauniita lomakuvia kristallinkirkkaasta vedestä. Myös Välimerellä on oma pyörteensä, eikä roskalta ole säästynyt Itämerikään: Itämeren roskista jopa 90 prosenttia on muovia.

Roskalautat ja roskaiset rannat eivät pilaa pelkästään lomakuvia vaan ovat todellinen uhka eläimille. Kun muovi hajoaa, siitä irtoaa mikromuovia, joka päätyy monien merieliöiden, kuten lintujen ja selkärangattomien, ravinnoksi. Muovien haitalliset aineet kertyvät niitä syöviin eliöihin – ja merieläimiä syömällä mikromuovi päätyy lopulta ihmiseen.

Tänä vuonna Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat haluavat muistuttaa Ruisrock-kävijöitä siitä, ettei kirkas uimavesi tai puhdas juomavesi ole itsestäänselvyys vaan asia, jonka eteen on tehtävä työtä. Opiskelijat tarjoavatkin festarikansalle unohtumattoman sukelluselämyksen: RuisH2Ock-pisteellä pääsee kokeilemaan sukellusta roskien keskellä VR-lasien avulla. Mikäli rohkeus riittää, voi merieliöiden tavoin kokeilla itse, miltä tuntuu lillua likavedessä, sillä pisteellä on myös amme täynnä roskaista vettä. Uskallatko hypätä sekaan?

Merten roskaongelmien ratkaisu vaatii innovaatioita, joista yksi on esillä Ruisrockissa: Turun vierasvenesatamassa roskia kahmiva, tiettävästi ainoa jokiympäristöön sijoitettu meriroskis Seabin siirtyy festivaalin ajaksi Ruisrockin VIP-laiturin kupeeseen. Wärtsilän Turun kaupungille lahjoittaman Seabinin toimintaa voi seurata myös videolta RuisH2Ock-pisteellä. 

Pisteellä työskentelevät opiskelijat tunnistaa mustista Pure Wasten paidoista, joiden valmistus on säästänyt huomattavan määrän vettä. Suomessa olemme saaneet nauttia puhtaasta vedestä tavalla, joka on maailmalla harvinaista, sillä puhtaasta juomavedestä on jatkuvasti pulaa ympäri maapalloa. Suomalainen Solar Water Solutions valmistaa laitteita, joiden avulla juomakelpoista vettä saa esimerkiksi meri- tai järvivedestä. RuisH2Ock-pisteellä voi ihmetellä, miten vedenpuhdistuslaite oikein toimii.

AMK:n pisteellä on esillä myös Taideakatemian opiskelijan Alina MacDonaldin taideteos, joka on tutkielma merestä, sen tummista sävyistä ja aaltojen muodoista ja rytmistä. Alinan teoksessa näkyy meri puhtaana, luonnollisessa tilassa. Hän on valinnut materiaaliksi saven, sillä se on yhteydessä sekä mereen että maahan.

Pidetään siis huolta vesistämme ja kerätään roskat! Niin tekevät tänäkin vuonna AMK:n opiskelijat ja Pidä Saaristo Siistinä ry. yhdessä Ruisrockin kanssa, ja Kansanpuiston alue on puhtaammassa kunnossa kuin ennen festareita. Kippis sille!

Lue mediatiedote: Ruisrock on myös RuisH2Ock

 

 

Tutustu vuoden 2017 Ruisrock-tunnelmiin

Viime vuoden Ruisrockissa tutustuttiin sähköntuotantoon #Ruissifillarilla. Lisäksi alumnimme olivat mukana toteuttamassa festivaalin taideohjelmaa. Lue lisää viime vuoden opiskelijaprojekteista täältä: Taidetta ja sähköä Ruisrockissa . Aiempien vuosien Ruisrock-projekteihin voit tutustua myös Resurssitehokkuuden sivuilla.

Myös Turun AMK:n Ruisrock-videot ovat opiskelijoidemme tuottamia: 

 

 

Tapahtumalistaukseen »