Sivu päivitetty 16.3.2020
Peruttu: Liedluokka esittää: kevät ranskassa

Peruttu: Liedluokka esittää: kevät ranskassa

02.04.2020

Turun AMK:n Taideakatemian tapahtumat on peruttu 31.5. saakka.

Turun konservatorion ja musiikkiopiston sekä Turun ammattikorkeakoulun liedluokka esittää: Kevät Ranskassa

to 2.4. klo 18
Sigyn-sali
(Linnankatu 60) 

Vapaa pääsy

 

Turun konservatorion musiikkiopiston sekä ammattikorkeakoulun liedluokka esittelee Kevät Ranskassa -konsertissaan kolme ranskalaista laulusäveltäjää, Pauline Viardot’n, Cécile Chaminaden ja Gabriel Faurén. Konsertin esiintyjät ovat Turun konservatorion ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoita sekä Turun ammattikorkeakoulun musiikkipedagogiopiskelijoita. Liedluokan ranskan fonetiikan opettaja on Leena Kotka ja musiikillisesta ohjauksesta on vastannut Eveliina Kytömäki.

Pauline Viardot (1821-1910) syntyi laulajaperheeseen, isä ja äiti olivat oopperalaulajia samoin sisar, mezzosopraano Maria Malibran. Mezzosoprano Pauline Viardot oli aikansa kuuluisimpia oopperatähtiä mutta myös taidokas pianisti, säveltäjä ja laulupedagogi. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat mm. Frédèric Chopin, Franz Liszt, George Sand ja Adolphe Adam. Pitkän uransa Viardot esiintyi laajasti ympäri Eurooppaa sekä Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Vaikka hänen sävellystyönsä jäi aika ajoin esiintyvän taiteilijan työn varjoon on tuotanto sangen laaja. Se käsittää yli 250 teosta, salonkioopperoita, yksinlauluja, pianokappaleita sekä kamarimusikkia. Viardot myös sovitti runsaasti teoksia, mm. ystävänsä Chopinin Masurkkoja lauluäänelle ja pianolle. 

Cécile Chaminade (1857-1944) tunnetaan säveltäjänä ja pianistina. Hänen lahjakkuutensa huomattiin jo nuorena, hänen ensimmäiset sävellyksensä ovat syntyneet 8-vuotiaana. Cécile Chaminaden tuotanto käsittää kamari- ja orkesteriteosten lisäksi yhteensä noin 200 pianokappaletta ja noin 150 yksinlaulua. Valtaosa hänen tuotannostaan julkaistiin hänen elinaikanaan ja erityisesti pienimuotoisemmat teokset olivat hyvin suosittuja. Ooppera- ja balettimusiikki sai sen sijaan kritiisemmän vastaanoton. Pianistina Chaminade oli erityisen tunnettu sekä Englannissa että Yhdysvalloissa. 

Gabriel Fauré (1845-1924) oli merkittävä ranskalainen pianisti, urkuri, säveltäjä ja pedagogi. Hän linkittyy osaksi suurten ranskalaisten säveltaiteilijoiden ketjua. Hänen opettajansa oli Camille Saint-Saëns ja myöhemmin hän itse opetti Maurice Ravelia, George Enescua ja Nadia Boulangeria. Faurén laaja tuotanto sisältää runsaasti kamari- ja pianomusiikkia sekä yksinlauluja mutta myös laajamuotoisempia teoksia Requiemin sekä orkesteri- ja näyttämömusiikkia.

Tapahtumalistaukseen »