Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.9.2020
5GVIIMA

5GVIIMA

Tulevaisuuden tehdas on saumattomasti yhteen liittyneiden ja keskenään tietoa vaihtavien koneiden ja järjestelmien kokonaisuus, joka optimoi itse itseään. 5G VIIMA (Vertical Integrated Industry for Massive Automation) tutkii, kehittää ja testaa 5G-teknologiaa tehtaissa, teollisuusalueilla ja energiaverkoissa Tampereella, Espoossa ja Oulussa.
 
Hanketta rahoittavat Business Finland, yritykset ja mukana olevat korkeakoulut. Tutkimusosapuolet ovat Oulun yliopisto, Aalto yliopisto, Tampereen yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja VTT. Yritykset tekevät omissa rinnakkaishankkeissaan käytännön sovelluksia ja ratkaisuja. 

Turun AMK:n roolina hankkeessa on selvittää lisätyn todellisuuden mahdollisuksia koneiden etäohjauksessa sekä tutkia paikallisten mobiiliverkkojen liiketoimintamalleja. Korkeakoulujen lisäksi hankkeessa on mukana runsaasti yrityksiä.
 
Hankkeessa selvitetään muun muassa  5G-verkon luotettavuutta, ympäristöstä kertovien antureiden toimintaa sekä älykkäitä energiaverkkoja, teollisuuskoneiden etäohjailua ja autonomisten kulkuneuvojen käyttöä teollisuudessa.

5G viitoittaa tietä kohti uudenlaista teollisuutta 4.0. Sitä luonnehtii prosessien digitalisointi, lisätyn ja virtuaalitodellisuuden (AR ja VR) hyödyntäminen sekä laitteiden ja järjestelmien kommunikointi (InternetOfThings, IoT) niin, että laitteet optimoivat itse itseään. Uusi verkkoteknologian kehitysaskel, 5G, mahdollistaa tämän tarjoamalla lisää kapasiteettiä, luotettavuutta ja joustavuutta langattomiin verkkoihin.
 
Toistaiseksi lähinnä testiverkoissa pyörivä 5G asetetaan nyt todelliseen "happotestiin" testaamalla sen käyttöä oikeissa teollisuusympäristöissä.
 
Teollisten prosessien digitalisoinnin ennustetaan tarjoavan huomattavaa kilpailuetua ja Suomi pyrkii olemaan tämän kehityksen eturintamassa. Tässä luotettavat langattomat tietoverkot ovat avainasemassa.