Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.6.2018
CoMeStrong – Connecting Men and Stronger Local Communities

CoMeStrong – Connecting Men and Stronger Local Communities

CoMe Strong-projektin tavoitteena on aktivoida syrjäytymisuhan alla olevia 45–75-vuotiaita miehiä. Pyrkimyksenä on lisätä miesten hyvinvointia ja osallisuutta sekä antaa uusia tietoja ja taitoja yksityis- ja työelämässä hyödynnettäviksi. Toiminta tapahtuu alueellisissa Tarmo-klubeissa, joissa miehet tapaavat toisiaan, oppivat uusia asioita ja toteuttavat lähiyhteisöään hyödyntäviä talkooprojekteja. Tarmo-klubeja ohjaavat projektissa koulutetut vertaisohjaajat.

Suomessa Tarmo-klubeja syntyy Turun, Maskun, Nousiaisten ja Mynämäen alueelle. Virossa toiminta keskittyy Tarton alueelle. Suomalaiset ja virolaiset Tarmot tapaavat toisiaan kaksi kertaa projektin aikana, ensin kesällä 2018 Tartossa ja vuotta myöhemmin Turussa. Näissä tapaamisissa miehet saavat mahdollisuuden jakaa kokemuksiaan yli rajojen ja oppia uutta toisiltaan.

Miehet dokumentoivat toimintaansa Tarmo-klubeissa lyhyille videoklipeille. Näistä klipeistä koostetaan projektin loppuvaiheessa ammattimainen video, joka antaa vinkkejä vastaavan miestoiminnan käynnistämiseen muillakin alueilla.

Projektin tuloksia

Projektin aikana perustettiin yhteensä 10 Tarmo/ Meeste Garaaz klubia: mm. Mynämäelle, Nousiaisiin, Jyrkkälään, Pansioon, Turun keskustaan, Tarttoon, Raisioon. Yli 100 miestä kokoontui näissä klubeissa säännöllisesti. Kaikki klubit ovat edelleen toiminnassa, vaikka jotkin pienemmät klubit ovat yhdistyneet.

Klubeissa onnistuttiin luomaan yhteisöllinen toimintamalli. Tarmot suunnittelivat itse kokoontumistensa toimintaa ja siksi se kiinnostikin laajasti klubilaisia. Klubien toiminta myös erosi toisistaan: toisissa toiminta oli urheilupainotteista mm. pingistä tai kuntosalia, joissakin ulkoiltiin ja käytiin luontoretkillä, toisissa yhdessä tekeminen kanavoitui vapaaehtoistyöhön tai talkoisiin.

Tarmot ja Meeste Garaaz -ryhmäläiset mm. ulkoiluttivat palvelukodin vanhuksia ja organisoivat talkoita. Kokoontumisissa myös opittiin uusia asioita mm. omasta terveydestä huolehtimisesta tai surun käsittelemisestä.

Tärkeintä oli kuitenkin uusien tuttavuuksien luominen ja mielekkään tekemisen löytäminen. Moni klubilainen matkusti ensimmäistä kertaa elämässään ulkomaille (Suomeen tai Viroon). Kielimuurista huolimatta yhteiset tapaamiset onnistuivat upeasti ja virolaiset oppivat pelaamaan mölkkyä!

Aktiivisimmat klubilaiset koulutettiin projektin aikana ryhmän vetäjiksi. Tämä on mahdollistanut sen, että kaikki klubit ovat edelleen toiminnassa, vaikka projekti on päättynyt. Vastuullisia vetäjiä on löytynyt ryhmien sisältä. Suomessa toimivat Tarmot ovat myös keskenään yhteydessä toisiinsa ja suunnittelevat matkaa Tarttoon ensi kesänä.

Miehet innostuivat vapaaehtoistyöstä. Vaikka suurin osa miehistä osallistui Tarmoihin, jotta sai itselleen mielekästä tekemistä ja uusia tuttavuuksia, kiinnostui useampi mies myös vapaaehtoistyöstä vanhusten tai perheiden parissa. Miehet järjestivät mm. joulujuhlia Tartton kauppahallissa tai veivät Ruusukorttelin vanhuksia jäätelökioskille jokirantaan.