Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.5.2024

DECOSSI (Detection of Corrosion from Stainless Steel Instruments)

Lääketieteellisten instrumenttien korroosio on tunnettu ongelma sairaaloissa. Sterilointi korkeapaineisella höyryllä on tärkeä hygieeninen toimenpide varmistamaan instrumenttien käyttöturvallisuuden. Hapettuneet instrumentit on puhdistettava käsin ennen varsinaista sterilointikäsittelyä, koska muuten ne kontaminoivat muut samassa erässä olevat instrumentit. Jos ruostunut instrumentti pääsee sterilointiin, koko erässä olleet instrumentit on yksitellen puhdistettava, mikä vie kohtuuttomasti työaikaa. Instrumenttien ruostevaurioilla on myös potilasturvallisuutta heikentävä vaikutus, koska ruosteen tiedetään kapseloivan bakteereja, viruksia, itiöitä ja prioneja.

Erityisesti saranakohdissa tai muissa vaikeasti havaittavissa paikoissa, esim. putkien sisäpinnat, olevaa korroosiota ei nykymenetelmin voida havaita automatisoidusti eikä myöskään visuaalisesti tarkastamalla.

Tässä hankkeessa esitetään uudenlainen lähestymistapa korroosion havainnointiin. Tämän menetelmän avulla ruostumattoman teräksen pinnoilla usein havaittavat tummentumiset eivät aiheuta väärää tulkintaa mahdollisesta korroosiosta, kuten visuaalisessa tarkastelussa saattaa tapahtua. Tässä projektissa kehitettävän laitteiston avulla voidaan vähentää välinehuoltajan työmäärää, pidentää instrumenttien käyttöikää ja parantaa potilasturvallisuutta.