Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.5.2024
LANUPS – Lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkuus

LANUPS – Lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkuus

LANUPS-hanke etsii keinoja sijashuollon ja nuorisopsykiatrian yhteistyön lisäämiseen ja sitä kautta vaativia palveluja kaipaavien nuorten parempaan auttamiseen.

Sijoitetut nuoret tarvitsevat paljon tukea. Toistuvat sijoituspaikan vaihtamiset kuluttavat sosiaali- ja terveydenhuollon resursseja. Samalla ne tuovat nuorelle kokemuksen jatkuvasta epäonnistumisesta ja vievät luottamuksen hoitotahoon. Lopputuloksena voi olla, että nuorta on entistä vaikeampi auttaa.

Tutkimuksen kohteena ovat vaativaa tukea tarvitsevat nuoret, jotka tarvitsevat sekä sosiaalitoimen tarjoamia lastensuojelun erityisiä tukitoimia että terveydenhuollon tarjoamia mielenterveyspalveluja. Tavoitteena on auttaa nuoria ja heidän perheitään. Etsitään keinot, joilla nuoret saisivat tukea, josta on heille todellista hyötyä. 

LANUPS-tutkimukseen sisältyy sekä laaja aiempien tutkimusten kartoitus että laajat rekisteri- ja haastatteluaineistot. Tutkijat haastattelevat sosiaalityöntekijöitä, nuorisopsykiatrian työntekijöitä, nuoria ja mahdollisuuksien mukaan myös heidän läheisiään.

Julkaisut